Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΘΗΝΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ Σημεία και τέρατα στην αγορά φαρμάκου

Με τη σφραγίδα του νόμου συνεχίζεται το πάρτι στον χώρο του φαρμάκου, εκτοξεύοντας στα ύψη τη φαρμακευτική δαπάνη. Η πολιτική τιμών που εφαρμόζεται στη χώρα μας, όχι μόνο δεν επιτυγχάνει τον στόχο των 2,8 δισ. ευρώ για το 2012, αλλά αντίθετα πριμοδοτεί στην πράξη νεότερα πανάκριβα φάρμακα, τα οποία συνταγογραφούνται ανεξέλεγκτα, καθώς η αγορά βρίσκει νέους δρόμους κερδοσκοπίας.
Πολλά πρωτότυπα και εκτός πατέντας παλαιά φάρμακα, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικά, πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές, έως προκλητικά χαμηλές, με άμεσο αποτέλεσμα την εξαφάνισή τους από την ελληνική αγορά.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Η έλλειψη του Sintrom (2,54 ευρώ) που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες οδηγεί στη χρήση του Pradaxa, με κόστος 102,86 ευρώ. Η έλλειψη της αντιβίωσης πενικιλίνης Ospen (7,22 ευρώ) οδήγησε σε υπερχρησιμοποίηση του Klaricid (21,84 ευρώ) ή του Zinadol (12,97 ευρώ).


Ελλείψεις
Η έλλειψη του αντιβιοτικού Garamat (2,01 ευρώ) οδηγεί στη χρήση του Droll (10,97 ευρώ) ενώ η έλλειψη του προληπτικού των αλλεργιών Zaditen (5,57ευρώ) εκτοξεύει τα αντιαλλεργικά Rupafin (10.72 ευρώ) ή Aerius (9.97 ευρώ). Αντίστοιχα, η έλλειψη του Saroten (2,59 ευρώ) οδηγεί στη χρήση του Seropram (14,48 ευρώ), η έλλειψη του Alkeran (20 ευρώ) στο πολλαπλούν μυέλωμα οδηγεί στη χρήση νεότερων φαρμάκων όπως το REVLIMID (6.004,41ευρώ) και η έλλειψη του Leukeran (12 ευρώ) στη Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία οδηγεί στη χρήση του Fludara (312,64 ευρώ).

Το περίεργο είναι ότι ακόμη και σήμερα (που λειτουργεί στη χώρα μας παρατηρητήριο τιμών), δεν γίνεται αναπροσαρμογή της τιμής των παλαιών φαρμάκων, αλλά είτε εμφανίζονται ελλείψεις είτε εισάγονται από τον ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας Τεχνολογίας) σε πολλαπλάσια τιμή. Σημειώνεται δε, ότι τέτοια φάρμακα δεν έχουν συνήθως ούτε γενόσημα και σε τυχόν έλλειψή τους δεν υπάρχει φάρμακο να τα αντικαταστήσει.

Εκτός συνταγογράφησης
Άλλο παράδοξο στην Ελλάδα, είναι σκευάσματα -που αποζημιώνονται στο εξωτερικό από την κοινωνική ασφάλιση- να βρίσκονται εκτός συνταγογράφησης και να μην αποζημιώνονται, ενώ άλλα που χορηγούνται για τον ίδιο θεραπευτικό λόγο (νεότερα και ακριβότερα) να συνταγογραφούνται.

Για παράδειγμα, τα συνήθη σκευάσματα για τη δυσκοιλιότητα που στο εξωτερικό καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, στην Ελλάδα είναι δαπάνη αποκλειστικά του ασθενή, π.χ. το Duphalac (5,89 ευρώ). Την ίδια στιγμή, νέο φάρμακο για την δυσκοιλιότητα (Resolon), που στις ΗΠΑ δεν έχει άδεια κυκλοφορίας, με κόστος 90,4 ευρώ καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης συχνά, ιατρικές μελέτες που χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές εταιρείες δείχνουν ότι το καινούργιο φάρμακο είναι έστω και οριακά καλύτερο από το παλαιότερο, όταν όμως υπολογίσεις την επιπλέον δαπάνη, τότε χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε προληπτικές πράξεις αναλώνονται σε επιλογές ακριβότερων φαρμάκων.

Γενόσημα
Στην Ελλάδα, με τον πρόσφατο νόμο 4052/ΦΕΚ Α' 2012 η τιμή ενός πρωτότυπου φαρμάκου μετά τη λήξη της πατέντας πέφτει στο μισό και όλα τα γενόσημα τιμολογούνται στο 80% της νέας τιμής του πρωτοτύπου. Σε άλλες χώρες στο εξωτερικό, οι τιμές των γενοσήμων διαμορφώνονται ελεύθερα σε τιμή φτηνότερη του πρωτοτύπου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά γενόσημα με μεγάλη κατανάλωση και μικρό κόστος παρασκευής να έχουν τιμές σημαντικά φτηνότερες του πρωτοτύπου. Για παράδειγμα, το σουηδικό γενόσημο του Lipitor 20mg με 30 χάπια να κοστίζει στη Σουηδία 7,4 ευρώ, ενώ μεγάλη συσκευασία με 10 χάπια από βρετανική φαρμακευτική εταιρεία να κοστίζει επίσης 7,4 ευρώ, όταν το οποιοδήποτε γενόσημο στην Ελλάδα με 28 χάπια κοστίζει 19,06 ευρώ. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι για μια τέτοια χρόνια θεραπεία η συμμετοχή του ασθενή σε τριμηνιαία θεραπεία στην Ελλάδα είναι διπλάσια από το κόστος αγοράς του φαρμάκου χωρίς ασφάλεια στη Σουηδία.

Ακριβοτερα στην Ελλάδα
Αντίστοιχα, γενόσημο του Plavix 75mg με 28 χάπια κοστίζει 24,28 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στη Σουηδία με 30 χάπια κοστίζει 13,96 ευρώ και με 100 χάπια κοστίζει 30,54 ευρώ.Έχοντας υπόψη τα 10 πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα από ανακοινωμένα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ μπορεί να δει κανείς ότι για τα πιο πολλά υπάρχουν γενόσημα, και τα συγκεκριμένα γενόσημα είναι 2-3 φορές ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι στη Σουηδία. Σε 200 εκατ. ευρώ μηνιαία εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη που έχει η Ελλάδα, με 30% της δαπάνης για γενόσημα το 2012, εύκολα μπορεί να εξοικονομήσει κανείς 25 εκατ. ευρώ μηνι�ίως, εάν τα γενόσημα στην Ελλάδα είχαν τις τιμές της Σουηδίας. Η ετήσια εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς.

Απάντηση σε άρθρο του καθηγητή Δ. Μάρδα

Στο δημοσίευμα της «HτΣ» στις 8-9 Σεπτεμβρίου 2012 με τίτλο «Oι επιβήτορες του EΣY είναι (ακόμα) εδώ» γίνεται αναφορά σε μελέτη που ανέλαβε ο καθηγητής Oικονομικών Eπιστημών AΠΘ Δ. Mάρδας έναντι της Eπιτροπής Προμηθειών Yγείας (EΠY), που αφορούσε κυρίως στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για διαγωνισμούς ηλεκτρονικών προμηθειών, στην παρουσίαση υποδείγματος συμφωνία-πλαίσιο, καθώς και προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Tιμών (Π.T.) της EΠY.

Στο δημοσίευμα, επίσης, συμπεριλαμβάνεται πίνακας με ορθοπεδικά υλικά που είναι αναρτημένα στο Π.T. με τον κωδικό του Π.T. και τις αντίστοιχες τιμές, αλλά και τις τιμές που προτείνονται στη μελέτη του καθηγητή Δ. Mάρδα. Προκειμένου, όμως, να υπάρχει πλήρης ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού της εφημερίδας σας, θα θέλαμε να σας διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

A) Στον πίνακα του άρθρου, ο συντάκτης παραθέτει επτά είδη αναλώσιμου ορθοπεδικού υλικού. Ωστόσο, σύμφωνα και με ενημέρωση που είχαμε από τη διοίκηση του KAT, πρόκειται για υλικά που δεν αποζημιώνονται από τον ασφαλιστικό φορέα με το κλειστό νοσήλιο και αγοράζονται κατά κανόνα σε καταστήματα ορθοπεδικών υλικών από εξωτερικούς ασθενείς.

B) Eπίσης, παρουσιάζονται πέντε από τα επτά είδη του Π.T. να έχουν υψηλότερη τιμή από αυτές της εκπονηθείσας μελέτης. Ωστόσο, αυτό είναι ανακριβές και αναληθές, αφού από 24.6.2011 για τα συγκεκριμένα πέντε είδη η τιμή και η περιγραφή τους στο Π.T. είναι υπό διερεύνηση. Mάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι από την ημερομηνία ανάρτησης της μηδενικής τιμής για τα πρώτα πέντε είδη του πίνακα δεν υπήρξε καμία πληροφόρηση από κανένα νοσοκομείο σχετικά με την αναγκαιότητα αγοράς των ειδών αυτών από τα νοσοκομεία.

Γ) H βάση δεδομένων του Π.T. δεν έχει ενημερωθεί με χαμηλότερες τιμές από αυτές του πίνακα, δεδομένου ότι οι τιμές καταγράφονται με βάση τα τιμολόγια αγοράς των υλικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες των νοσοκομείων και όχι από ανεπίσημες προσφορές προμηθευτών.

Δ) Ωστόσο, πραγματικό ενδιαφέρον προκαλεί η λειτουργία του Π.T. στη μείωση της τιμής σε εμφυτεύσιμο ορθοπεδικό υλικό για νοσοκομειακή χρήση. Eνδεικτικό παράδειγμα: Tο είδος με κωδ. Π.T. α/α 33.1.77 και περιγραφή «Aρθροπλαστική για αντικατάσταση μεσοσπονδυλίου δίσκου ΘOMΣΣ», η τιμή του οποίου την 1/3/2010 ανερχόταν σε 4.740 ευρώ και την 1/8/2012 έφτασε στα 1.508 ευρώ (ποσοστό μείωσης 68,19%).

E) Aναφορικά με την εκπονηθείσα μελέτη, η Eπιτροπή Aξιολόγησης της Mελέτης γνωμοδότησε για την απόρριψη των παραδοτέων της, αναφέροντας χαρακτηριστικά το εξής: «Συμπέρασμα: Γενικά, η έρευνα προς κρίση φαίνεται να ανταποκρίνεται σε όλες τις τυπικές απαιτήσεις της Σύμβασης, είναι όμως, ουσιαστικά κενή οιασδήποτε αναλυτικής - λειτουργικής χρησιμότητας για την EΠY».

Aικατερίνη Kαστανιώτη, πρόεδρος της Eπιτροπής Προμηθειών Yγείας

Της Ελένης Πετροπούλου




Διαβάστε περισσότερα »

"Ανασταίνουν" το πραξικόπημα εναντίον Παπανδρέου! Ποιοι ,πως και γιατί το θυμήθηκαν

Δεν φθάνει η σκληρή επίθεση που δέχονται οι στρατιωτικοί από την κυβέρνηση και την τρόϊκα. Θα πρέπει πάλι να υποστούν και τα σενάρια περί …πραξικοπήματος που σχεδίαζαν σκοτεινοί κύκλοι εναντίον της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου!

Το ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί σε λίγες ώρες έχει πρώτο θέμα το πως "αποφύγαμε το πραξικόπημα"! Το ρεπορτάζ συνοδεύεται και από άρθρο του Στ.Ψυχάρη, ενώ η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία και ονόματα.


Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην αλλαγή των τεσσάρων Αρχηγών και ειδική αναφορά στον Φ.Φράγκο.


Όλα όσα είχαν ειπωθεί την περίοδο της υπουργίας Πάνου Μπεγλίτη, όχι μόνο δεν στηρίχθηκαν πουθενά ,αλλά αντιμετωπίστηκαν από το σύνολο του στρατέυματος ως γραφικότητες.


Ανεξάρτητα από το δημοσίευμα της εφημερίδας η οποια προφανώς θα έχει από κάποιες πηγές πληροφόρηση, οφείλει πλέον ο κ.Πάνος Μπεγλίτης να βγει δημόσια και να καταθέσει ότι ξέρει για το θέμα. Αν ξέρει κι αν έχει στοιχεία… Η περίοδος που διανυουμε είναι άκρως επικίνδυνη για να αφήνουμε σενάρια και πληροφορίες να σέρνονται εντός και εκτός Βουλής. Οι πολιτικοί έχουν την πρώτη και μεγαλύτερη ευθύνη.


Είναι ώρα λοιπόν ο κ.Μπεγλίτης να μιλήσει με στοιχεία και αποδείξεις. Που ,ποιοι και πως προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα στην Ελλάδα του 2011-2012. 



onalert.gr


Διαβάστε περισσότερα »

Αυτοκτονία μεταδόθηκε ζωντανά από αμερικανικό δίκτυο

Άνδρας αυτοπυροβολήθηκε στο πλαίσιο καταδίωξης

Την αυτοκτονία ενός κλέφτη αυτοκινήτων, τον οποίο η αστυνομία καταδίωκε περισσότερο από μία ώρα, πρόβαλε σε απευθείας σύνδεση το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Σε μία από τις συνηθισμένες μεταδόσεις καταδίωξης της αμερικανικής τηλεόρασης , το κανάλι παρακολουθούσε με ελικόπτερο και μετέδιδε ζωντανά την αστυνομική επιχείρηση.


Ο άνδρας άρπαξε ένα αυτοκίνητο στο Φοίνιξ, πρωτεύουσα της Αριζόνα και προσπάθησε να διαφύγει, ανταλλάσσοντας πυρά με τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της καταδίωξης.


Σε μια παρακαμπτήριο, ο δράστης σταμάτησε το όχημα, βγήκε έξω, έτρεξε μέσα στα χωράφια και αυτοπυροβολήθηκε.


Αν και οι εικόνες μεταδίδονταν με καθυστέρηση πέντε δευτερολέπτων, το κανάλι δεν σταμάτησε τη μετάδοση όταν ο άνδρας τοποθέτησε το πιστόλι στο κεφάλι του και μετέδωσε κανονικά την αυτοκτονία, μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων θεατών.


Η διεύθυνση του δικτύου ζήτησε εκ των υστέρων συγγνώμη , καθώς πολλά παιδιά παρακολουθούν στις ΗΠΑ αυτές τις Live καταδιώξεις. «Τα κάναμε πραγματικά χάλια και λυπόμαστε όλοι πάρα πολύ» είπε λίγο μετά την μετάδοση της αυτοκτονίας ο παρουσιαστής της εκπομπής.


Himself in the Head on Live TV από stefanelonikitelo

newsbeast.gr 


Διαβάστε περισσότερα »

Ποια είναι η παλαιότερη «στημένη» φωτογραφία του κόσμου;

Ο ντοκιμαντερίστας Έρολ Μόρις υποστηρίζει ότι ανακάλυψε την παλαιότερη στημένη φωτογραφία του κόσμου.

Πρόκειται για την φωτογραφία του Ρότζερ Φέντον «Η Κοιλάδα της Σκιάς του Θανάτου» που τραβήχτηκε το 1855, στη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας.


Η διάσημη φωτογραφία θεωρείται ίσως η παλαιότερη που έχει τραβηχτεί στη διάρκεια πολεμικής σύρραξης.


Ο Έρολ Μόρις αποφάσισε να ελέγξει την αυθεντικότητα της φωτογραφίας, όταν διάβασε ένα κείμενο της Σούζαν Σόνταγκ που κατηγορούσε τον Φέντον ότι «έστησε» τη φωτογραφία.


Η εικόνα δείχνει έναν δρόμο διάσπαρτο από οβίδες κανονιών.


Ο Έρολ Μόρις ανακάλυψε ότι στην πραγματικότητα υπήρχαν δύο φωτογραφίες: μία με τις οβίδες και μία χωρίς. Ιστορικοί που συμβουλεύτηκε εμφανίστηκαν διχασμένοι: κάποιοι ανέφεραν ότι η φωτογραφία με τις οβίδες ήταν στημένη, ενώ άλλοι ότι στη δεύτερη φωτογραφία οι οβίδες συλλέχθηκαν από στρατιώτες μετά τη μάχη.


Μετά από έρευνα, ο Μόρις ανακάλυψε ότι στην πραγματικότητα η δεύτερη φωτογραφία ήταν εκείνη με τις οβίδες.


Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι ο Φέντον και οι συνεργάτες του τοποθέτησαν τις οβίδες στο δρόμο για τη λήψη της φωτογραφίας.


Ο πόλεμος της Κριμαίας (1853 - 1856) υπήρξε η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και των συμμαχικών δυνάμεων της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, της Αυτοκρατορίας της Γαλλίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Βασιλείου της Σαρδηνίας.

 tanea.gr


Διαβάστε περισσότερα »

Γιατί το επίδομα πετρελαίου θα ξεκινάει από τα...27 ευρώ – Όλες οι απαντήσεις

Γιατί το επίδομα θέρμανσης θα ξεκινάει από τα...27 ευρώ – Όλες οι απαντήσεις
από το fpress.gr 
 Τα τελικά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Το μόνο που άφησε να...αιωρείται, είναι το ύψος του επιδόματος. Όμως, με βάση τις πληροφορίες του fpress.gr, θα υπάρξουν δικαιούχοι που θα εισπράξουν ως επίδομα μόλις μερικές δεκάδες ευρώ. Δείτε γιατί , στην ανάλυση που ακολουθεί.
 
Καταρχήν πόσο θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης;
Ανακοινώθηκε και επίσημα ότι η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης, θα γίνει στο 80% του επιπέδου του ειδικού φόρου κατανάλωσης που ισχύει σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι στη λιανική, το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει περίπου από τα 1,4 ευρώ το λίτρο.
Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρώ;
Το εισοδηματικό όριο είναι €14.000 για άγαμο, €23.350 για οικογένεια χωρίς παιδιά και προσαυξάνεται κατά €3.000 για τα 3 πρώτα παιδιά.
Δηλαδή:
• Για άγαμο έχουμε εισοδηματικό κριτήριο 14.000 ευρώ
• Για έγγαμο εισοδηματικό κριτήριο 23.350 ευρώ
• Για οικογένεια με ένα παιδί 26.650 ευρώ
• Για οικογένεια με δύο παιδιά 29.950 ευρώ και
• Για οικογένεια με τρία παιδιά 32.950 ευρώ
Προσοχή: ακόμη και αν το τεκμαρτό εισόδημα υπερβαίνει αυτά τα όρια, πάλι δεν θα χορηγείται επίδομα.
Υπάρχουν και περιουσιακά κριτήρια;
Θα εξαιρούνται από το επίδομα οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των €100.000, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των €150.000.
Το επίδομα θα δίδεται μόνο σε όσους έχουν αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης;
Ναι, στην πράξη πρόκειται για αποζημίωση αγοράς πετρελαίου θέρμανσης ενώ τα χρήματα θα κατατίθενται σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου. Ανακοινώθηκε ότι θα προβλεφθεί και ένα ειδικό κονδύλι το οποίο θα διατεθεί ως επίδομα θέρμανσης μέσω των δήμων σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Τα κριτήρια όμως χορήγησης αυτού του επιδόματος, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Αυτό το επίδομα θα χορηγείται ανεξάρτητα από το καύσιμο που θα χρησιμοποιεί ο δικαιούχος για τη θέρμανση του ακινήτου του.
Ποια θα είναι η διαδικασία;
Ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλλει αίτηση μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Η ΓΓΠΣ θα αναλαμβάνει να διασταυρώσει αν πληρούνται τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια και αν πραγματοποιήθηκε η αγορά του πετρελαίου. Στη συνέχεια, τα χρήματα θα κατατίθενται τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό. Οι καταθέσεις θα γίνονται ομαδικά για τους δικαιούχους «ανά τακτά χρονικά διαστήματα» όπως ανακοινώθηκε.
Πως θα υπολογίζεται το ύψος του επιδόματος;
Η αποζημίωση θα αφορά μόνο στην κύρια κατοικία υπό την προϋπόθεση ότι αυτή είναι δηλωμένη στο Ε9. Για τον υπολογισμό, θα παίζει ρόλο η επιφάνεια της κύριας κατοικίας, αλλά και η γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται το σπίτι. Επίσης, θα παίζει ρόλο και η ποσότητα πετρελαίου που θα αγοράζουμε (προβλέπεται πλαφόν). Ειδικότερα:
Το μέγιστο όριο κατανάλωσης σε λίτρα ανά κλιματική ζώνη ορίζεται:
Επίσης, ο μέγιστος αριθμός τετραγωνικών που θα επιδοτούνται θα είναι τα 120 τετραγωνικά. Πρακτικά όλα αυτά σημαίνουν τα εξής: Ο αριθμός των λίτρων για τα οποία θα μας επιδοτούν, θα εξαρτάται από τα τετραγωνικά της κύριας κατοικίας μας και τη ζώνη που βρίσκεται το ακίνητό μας. Ο πίνακας θα βοηθήσει:
Επιφάνεια Α ΖΩΝΗ Β ΖΩΝΗ Γ ΖΩΝΗ Δ ΖΩΝΗ
20 500 300 160 100
25 625 375 200 125
30 750 450 240 150
35 875 525 280 175
40 1000 600 320 200
45 1125 675 360 225
50 1250 750 400 250
55 1375 825 440 275
60 1500 900 480 300
65 1625 975 520 325
70 1750 1050 560 350
75 1875 1125 600 375
80 2000 1200 640 400
85 2125 1275 680 425
90 2250 1350 720 450
95 2375 1425 760 475
100 2500 1500 800 500
105 2625 1575 840 525
110 2750 1650 880 550
115 2875 1725 920 575
120 3000 1800 960 600

Και πως θα μάθω σε ποια ζώνη ανήκει το δικό μου σπίτι;
Θα χρησιμοποιήσετε τον ακόλουθο πίνακα:
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
ΝΟΜΟΙ
ΖΩΝΗ Α
Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμας, Ευρυτανίας
ΖΩΝΗ Β
Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου
ΖΩΝΗ Γ
Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας
ΖΩΝΗ Δ
Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού

Τελικώς πόσα χρήματα θα παίρνουμε;
Δεν μας το είπαν ευθαρσώς. Κατά πάσα πιθανότητα θα επιδοτούμαστε με ένα ποσό ανά λίτρο (π.χ 0,27 ευρώ) προκειμένου να αντισταθμιστεί η απώλεια από την αύξηση του ειδικού φόρου. Αυτό σημαίνει ότι το μέγιστο ύψος του επιδόματος θα είναι αυτό που φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα. Ναι, μια γκαρσονιέρα των 20 τετραγωνικών στην Καλαμάτα, θα πάρει ως επίδομα, το φιλοδώρημα των 27 ευρώ εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια.
Επιφάνεια Α ΖΩΝΗ Β ΖΩΝΗ Γ ΖΩΝΗ Δ ΖΩΝΗ
20 135 81 43 27
25 169 101 54 34
30 203 122 65 41
35 236 142 76 47
40 270 162 86 54
45 304 182 97 61
50 338 203 108 68
55 371 223 119 74
60 405 243 130 81
65 439 263 140 88
70 473 284 151 95
75 506 304 162 101
80 540 324 173 108
85 574 344 184 115
90 608 365 194 122
95 641 385 205 128
100 675 405 216 135
105 709 425 227 142
110 743 446 238 149
115 776 466 248 155
120 810 486 259 162


Διαβάστε περισσότερα »

Αυτοκτόνησε γόνος εφοπλιστικής οικογένειας

Οι αστυνομικοί που μπήκαν στο νεοκλασικό κτίριο στην καρδιά της Αθήνας βρέθηκαν μπροστά σε ένα φρικτό θέαμα. Ένας 55χρονος, γόνος πολύ γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, κείτονταν νεκρός μέσα σε μια λίμνη αίματος ενώ μέσα στο δωμάτιο ήταν σκισμένα σε λωρίδες χαρτονομίσματα αξίας 500.000 ευρώ!

Ο 55χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του χρησιμοποιώντας ένα 22άρι πιστόλι με το οποίο αυτοπυροβολήθηκε. Σ'ύμφωνα με την Εσπρέσο, ήταν ξαπλωμένος μέσα σε μια λίμνη αίματος, ενώ μέσα στο διαμέρισμα ήταν διάσπαρτα εκατοντάδες κατεστραμμένα χαρτονομίσματα, τα οποία ο 55χ�ονος είχε κόψει σε λωρίδες λίγες μέρες ή λίγες ώρες πριν δώσει τέλος στη ζωή του.

Χαρτονομίσματα των 500, των 100, των 50 και των 20 ευρώ, αλλά και αμερικανικά δολάρια και λίρες Αγγλίας ήταν όλα κομμένα σε λωρίδες με ειδικό μηχάνημα και κατεστραμμένα, σε ένδειξη αποστροφής του υλισμού και του χρήματος.

Η είδηση του θανάτου έπεσε σαν βόμβα στα στέκια που σύχναζαν φίλοι και γνωστοί του. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα έβαζε και μάλιστα με τέτοιο τρόπο τέλος στη ζωή του.

Άλλωστε δεν αντιμετώπιζε κανένα οικονομικό πρόβλ! ημα, καθώς διέθετε μεγάλη ακίνητη περιουσία σε Αθήνα και σε νησί των βαρειών Σποράδων και εισέπραττε κάθε μήνα πολλές χιλιάδες ευρώ από ενοίκια.

Όπως λένε αυτοί που τον γνώριζαν προφανώς ο 55χρονος βρισκόταν σε έντονη ψυχική φόρτιση, καθώς είχε απογοητευτεί από τους ανθρώπους.

Συχνά έλεγε ότι τον είχαν εγκαταλείψει όλοι !!



Διαβάστε περισσότερα »

Γ. Πατούλης: Δρομολογείται η κάρτα υγείας του μαθητή!

Την Κάρτα Υγείας Μαθητών ανακοίνωσε το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. στο 3o Πανελλήνιο Συνέδριο για την Πρόληψη των Νοσημάτων και την Προαγωγή της Υγείας «Από την Αλεξανδρούπολη, πριν 3 μήνες, ανακοινώσαμε την αναγκαιότητα κοινωνικών φαρμακείων και ιατρείων για ανασφάλιστους πολίτες...
και καλέσαμε όλους τους Δήμους μέλη μας να προβούν σε σύστασή τους. Σήμερα ανακοινώνουμε την αναγκαιότητα δημιουργίας Κάρτας Υγείας Μαθητή για τη διατήρηση της υγείας του μέσα από την Πρόληψη σε όλα τα σχολεία της χώρας» ήταν το μήνυμα του Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ και Δημάρχου Αμαρ�υσίου κου Γιωργου Πατούλη στην παρουσίαση των προγραμμάτων του Εθνικού Διαδημοτικού Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Πρόληψη των Νοσημάτων και την Προαγωγή της Υγείας που πραγματοποιείται στην Ερμούπολη της Σύρου 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2012
Ο κος Πατούλης, παρουσιάζοντας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο, τα προγράμματα του ΕΔΔΥΠΠΥ, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Σύμφωνο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του ΕΔΔΥΠΠΥ και του Υπουργείου Παιδείας από τον Υφυπουργό Παιδείας κο Παπαθεοδώρου και τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ κο Πατούλη, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012 με στόχο τη διεξαγωγή προληπτικών προγραμμάτων σε μαθητές για τη διασφάλιση της υγείας τους.
«Στόχος μας είναι η δημιουργία Κάρτας υγείας για κάθε Μαθητή για την παρακολούθηση της υγείας του. Δρομολογούνται έλεγχοι πρωτογενούς πρόληψης α) για την κατοχύρωση του απαραίτητου βασικού εμβολιασμού μέσα από την καταγραφή της εμβολιαστικής κατάστασης των μαθητών, β) για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας μέσα από την υιοθέτηση υγιεινών προτύπων διατροφής με την υλοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης μαθητών, καθώς και μέσα από την παρακολούθηση βάρους-ύψους και δείτκη μάζας σώματος του κάθε μικρού μαθητή. Παράλληλα, ξεκινούμε προγράμματα δευτ�ρογενούς πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου για την έγκαιρη ανακάλυψη προβλημάτων υγείας που θα καταγράφονται μέσα από την εξέταση κυφοσκολίωσης, την ακρόαση των πνευμόνων και της καρδιάς, τη μέτρηση αρτηριακής πίεσης, τη μέτρηση οπτικής οξύτητας, τον έλεγχο στοματικής, υγιεινής κ.α. Τα προγράμματα ελέγχου θα διεξάγονται με την άδεια των αρμόδιων Περιφερειακών Διευθύνσεων, μετά από τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων.»
Όπως τόνισε ο κος Πατούλης, είναι η πρώτη φορά που προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας με εθελοντικό χαρακτήρα προσφοράς και αλληλεγγύης οργανώνονται σε ευρεία κλίμακα στα σχολεία της χώρας, από ένα μεγάλο Εθνικό Δίκτυο των ΟΤΑ, που διαθέτει τη γνώση, την εμπειρία και τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές για την υλοποίηση μιας τέτοιας προσπάθειας, υπό την αιγίδα και τον συντονισμό του Υπουργείου Παιδείας.
Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.) είναι ένα Πανελλαδικό Δίκτυο των ΟΤΑ που σκοπό έχει την Πρόληψη των Νοσημάτων, την Προαγωγή της Υγείας, τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο των πληθυσμιακών ομάδων υψηλού κινδύνου και γενικότερα την προώθηση ολοκληρωμένων Πολιτικών και Δράσεων στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας. Δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της Υγειονομικής Ενημέρωσης, της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Προληπτικής Ιατρικής και σήμερα αριθμεί 160 Καλλικρατικούς Δήμους – Μέλη από όλες τις Περιφέρειες της χώρ�ς.
Σημαντική αναγνώριση για το σπουδαίο έργο του με συνέπεια και συνέχεια στην πρόληψη, αποτελεί η πιστοποίηση που έλαβε τον Ιούνιο 2010, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (W.H.O.) ως το εθνικής εμβέλειας Δίκτυο που ακολουθεί τα πρότυπα του W.H.O., γεγονός που επισφραγίστηκε από τη διαχειριστική επάρκεια του Υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη προγραμμάτων και την υλοποίηση δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που έλαβε προ 4μήνου. Το ΕΔΔΥΠΠΥ υλοποιεί προγράμματα πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης, ενίοτε και τριτογενούς. Σκοπός των προγραμμάτων είναι αφενός να ανι�νευθούν έγκαιρα προβλήματα υγείας που διελαύνουν απαρατήρητα -σε φαινομενικά υγιείς πολίτες- που στην πραγματικότητα δεν είναι υγιείς...απλά δεν ξέρουν ότι πάσχουν διότι ακόμη δεν έχουν συμπτώματα.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι ο κύριος μοχλός για την υλοποίηση προγραμμάτων στου δήμους μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ, διότι δρομολογεί την έγκαιρη διάγνωση των νοσημάτων που πραγματικά σώζει ζωές και προσφέρει ποιότητα ζωής για τον πολίτη. Ο κος Πατούλης ανέφερε κατά την ομιλία του ότι ενδεικτικά, την τελευταία διετία εξετάστηκαν στα πλαίσια των εκστρατειών πρόληψης στους δήμους 14.600 άντρες 50-75 χρονών κατά την εκστρατεία πρόληψης του καρκίνου του προστάτη και από αυτούς το 12% παραπέμφθηκε για περαιτέρω έλεγχο λόγω παθολογικού PSA. Κατά την εκστρατεία πρόληψης �πό τον καρκίνο του παχέος εντέρου
εξετάστηκαν στο χρονικό διάστημα 2010 - 2012 20.000 πολίτες, ενώ 1/10 έχρηζε λόγω ευρημάτων περεταίρω διερεύνησης. Στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την Καλοήθη Υπερπλασία του προστάτη αντρών >50 χρονών σε 325 Δήμους της χώρας, ανταποκρίθηκε το 77.8% του πληθυσμού και διανεμήθηκαν 200.000 ενημερωτικά φυλλάδια για τη συχνοουρία, τα συμπτώματα, την έγκαιρη διάγνωση και τις θεραπευτικές προοπτικές της νόσου. Παράλληλα, σε πολλούς δήμους εστέφθη με επιτυχία το πρόγραμμα πρώτων βοηθειών και βασικής υποστήριξης ζωής, εκπαιδεύτηκαν σε πλατείες πολλοί δημότες, υγειονομι�οί και μη, τόσο στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση όσο και στην αντιμετώπιση του πνιγμού και της πνιγμονής.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ στους προσυμπτωματικούς ελέγχους μέτρησης οστικής μάζας που διεξάγει το ΕΔΔΥΠΠΥ σε 65 Δήμους όλης της χώρας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και των αυτόματων καταγμάτων. Περισσότεροι από 10.000 γυναίκες >45 ετών προσήλθαν για να εξεταστούν στα δημοτικά τους κτίρια όπου εξειδικευμένα στελέχη του ΕΔΔΥΠΠΥ διεξήγαγαν τις μετρήσεις. Στο σημείο δε αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η μέτρηση της οστικής μάζας σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι πολύ σημαντικό μέτρο πρόληψης, όχι μόνο για την οστεοπόρωση, αλλά και για τονπροσδιορισμό της επικινδυνότητας αυτόματων καταγμάτων που πολλές φορές οδηγούν ραγδαία στο θάνατο. Κλείνοντας, ο κύριος Πατούλης έστειλε από τη Σύρο ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και προσφοράς των ΟΤΑ, σε μια προσπάθεια καθολική, και στους 160 Δήμους μέλη, να διατηρηθεί υγιής ο κάθε πολίτης. Σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία, κρίνεται αναγκαία μια καθολική διαδικασία με κεντρική πολιτική βούληση και η παράλληλη συνεργασία όλων των ΟΤΑ, ώστε να προγραμματιστούν, να καθοριστούν και να αξιολογηθούν προγράμματα πρόληψης σε όλη την Ελλάδα και να διεξαχθούν με ! συνέ χεια και συνέπεια για να διατηρούμε την υγεία και να προλαμβάνουμε την ασθένεια, σε κάθε τοπική κοινωνία, προς όφελος του κάθε δημότη.
www.markos.tv


Διαβάστε περισσότερα »

Απ. Γκλέτσος: Στα χωριά μας υποδέχονται σαν ελευθερωτές

Διαβάστε περισσότερα »

Πρέβεζα: Ρομά "μπούκαραν" σε αστυνομικό τμήμα και χειροδίκησαν εναντίον αστυνομικού

Το περιστατικό συνέβη εχθές το βράδυ στο χωριό Λούρος της Πρέβεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του pamepreveza.gr τρία άτομα... Ρομά, εισέβαλαν εχθές το βράδυ στο αστυνομικό τμήμα με σκοπό να πάρουν πίσω ένα αυτοκίνητο που νωρίτερα αστυνομικοί το μετέφεραν εκεί, διότι σε έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ένας ανήλικος.

Όλα ξεκίνησαν όταν εχθές το βράδυ σε έλεγχο που διενεργούσαν σε αυτοκίνητα αστυνομικοί του τμήματος ΟΠΚΕ της Πρέβεζας στην περιοχή του Λούρου, διαπιστώθηκε ότι ένα από αυτά υπέπεσε σε σωρεία παραβάσεων με αποτέλεσμα να το σταματήσουν κ�ι να διενεργήσουν έλεγχο...

Διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητο το οδηγούσε ένας ανήλικος με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να το παραλάβει ο ιδιοκτήτης του...

Γύρω στις 22:00 το βράδυ, τρεις Ρομά ηλικίας 47, 17 και 35 ετών, μπήκαν στο αστυνομικό τμήμα του Λούρου και με την χρήση σωματικής βίας εναντίον του αστυνομικού που είχε υπηρεσία κατάφεραν να πάρουν τα κλειδιά και να διαφύγουν με το αυτοκίνητο.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις και το πρωί αστυνομικοί της ασφάλειας Πρέβεζας με την συνδρομή αστυνομικών του τ�! �ήμα� �ος Λούρου κατάφεραν να εντοπίσουν τους δύο από τους τρεις και να τους συλλάβουν.

Και οι δύο θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρέβεζας ενώ το τρίτο άτομο αναζητείται.



Διαβάστε περισσότερα »