Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Σε κατάσταση συναγερμού η Τράπεζα της Ελλάδος


Τι είναι αυτό που απασχολεί ιδιαιτέρως τις εποπτικές διευθύνσεις της ΤτΕ αναφορικά με τις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών...



Η ποιότητα των επενδυτών που θα λάβουν μέρος στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, απασχολεί ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα τις αρμόδιες εποπτικές διευθύνσεις της Τράπεζας της Ελλάδας. Κι αυτό γιατί εκφράζονται ανοικτά πλέον οι ανησυχίες αναφορικά με την… προέλευση τους και κυρίως τις διαθέσεις τους.

Το γεγονός ότι οι μεγάλες συστημικές τράπεζες της χώρας προχωρούν τώρα σε αυτή την κίνηση, υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε «κερκόπορτα» του συστήματος, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από διάφορους τρίτους για «πλυντήριο» χρημάτων.

Ήδη, η ΤτΕ, στο πρόσφατο παρελθόν, «έκοψε» την επένδυση που ετοίμαζε σε ελληνική τράπεζα μεγάλο ουκρανικό fund, ακριβώς επειδή δεν γνώριζε την προέλευση των χρημάτων του. Κάτι ανάλογο φοβάται ότι θα γίνει και τώρα, μόνο που αυτή τη φορά θα έχει μεγαλύτερη έκταση, καθώς οι αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι πολλές και κατά συνέπεια, ο έλεγχος δυσκολότερος. Κι αυτό είναι που κάνει τον συναγερμό μεγαλύτερο στην ΤτΕ, που «τρέχει» για να προλάβει τυχόν άσχημες εξελίξεις. Ήδη, οι αρμόδιες διευθύνσεις έχουν τεθεί σε κατάσταση alert και αναμένονται οδηγίες.