«Θέλω να υπογραμμίσω ότι εμείς θα δραστηριοποιούμαστε μετά από αιτήματα που θα μας τίθενται από την Ελλάδα. Κατόπιν αυτού, θα προσφέρουμε ακριβώς αυτό που ζητείτε. Για να το κάνουμε όμως θα πρέπει να γίνονται πολύ συγκεκριμένες επερωτήσεις», τονίζει ο γερμανός υφυπουργός Εργασίας και εντεταλμένος της «Ελλ�νογερμανικής Συνέλευσης», κ. Φούχτελ.
Με 25 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας αλλά και....
30 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν ο ιδανικός άνθρωπος για την καγκελάριο Μέρκελ για να αναλάβει το αξίωμα του εντεταλμένου της 'Ελληνογερμανικής Συνέλευσης', στην οποία συμμετέχουν ως τώρα 200 δήμαρχοι από τις δύο χώρες.
Εταίρος του κ. Φούχτελ στην Ελλάδα είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος τον Ιανουάριο είχε επισκεφτεί μια σειρά από γερμανικές πόλεις. Ενώ στο Βερολίνο είχε συνομιλίες για τη διαχείριση των αποβλήτων της Θεσσαλονίκης, στο Αμβούργο ζήτησε βοήθεια για την αναβάθμιση και διαχείριση του λιμανιού. Αυτό το παράδειγμα είναι ενδεικτικό για τη λογική αυτής της ελληνογερμανικής συνεργασίας, σημειώνει ο κ. Φούχτελ:
«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε κατά την επίσκεψη του στη Γερμανία τα εξής: Δεν θέλουμε από εσάς του Γερμανούς χρήματα. Θέλουμε την τεχνογνωσία σας, τις εμπειρίες σας και αυτό επειδή δεν θέλουμε να χάνουμε χρόνο στο ξεκίνημα».
Θα δοθεί βοήθεια και θα υπάρξει συνεργασία για κάθε αίτημα από την Ελλάδα, τονίζει κ. Φούχτελ. Είτε αυτό αφορά τον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό των αρχών δημοτικής αυτοδιοίκησης, τη διαχείριση καταστροφών ή ακόμη και το θέμα των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ ύψους 16 δισ ευρώ που προορίζονται για την Ελλάδα.
«Το ζητούμενο εδώ είναι να κάνεις τους κατάλληλους χειρισμούς ώστε να μπορέσεις να αξιοποιήσεις τα προγράμματα. Στο παρελθόν πολλά από αυτά οι ελληνικοί δήμοι δεν τα είχαν αξιοποιήσει. Εμείς θα μπορούσαμε να προσφέρουμε τις γερμανικές εμπειρίες για τη σύνταξη των σχετικών αιτήσεων επιταχύνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τις διαδικασίες».
Ένα έμπρακτο δείγμα της ελληνογερμανικής συνεργασίας στη βάση θα δουν και θα ακούσουν οι Γερμανοί τουρίστες το καλοκαίρι. Σε πολλά ελληνικά νησιά έχουν ζητήσει να έρθουν και να εμφανιστούν γερμανικές ορχήστρες. Το μήνυμα αυτής της κίνησης είναι εμφανές: οι Γερμανοί είναι καλοδεχούμενοι. Όπως επισημαίνει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, αυτό ακριβώς είναι το πνεύμα το οποίο θέλει να καλλιεργήσει.
«Ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα και πολλές κοινωνικές περικοπές. Σε αυτήν την φάση η ανθρώπινη αλληλεγγύη αλλά και η αγάπη προς τον πλησίον είναι το κίνητρο για πολλούς ανθρώπους στη Γερμανία να συνεισφέρουν», υπογραμμίζει.
Για να το τεκμηριώσει ο Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ αναφέρει την προθυμία, που αυθόρμητα του εκδήλωσαν αρκετές επιχειρήσεις στην εκλογική του περιφέρεια στην περιοχή της Βάδης Βυρτεμβέργης, να εκπαιδεύσουν μαθητευόμενους από την Ελλάδα. Ο κ. Φούχτελ δεν έχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η προσφορά δεν θα μείνει μόνο στα λόγια.
Βέβαια, τονίζει ο κ. Φούχτελ, στο τέλος η καλύτερη βάση για μια συνεργασία είναι να υπάρχει αμοιβαίο κέρδος. Ένα πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση έχει γίνει στον τομέα της υγείας, όπου στην Ελλάδα επικρατεί πλεόνασμα γιατρών, ενώ στην Γερμανία έλλειψη. Τα υπουργεία υγείας των δύο χωρών συμφώνησαν σε ένα σχέδιο επαγγελματικής εκπαίδευσης Ελλήνων γιατρών στη Γερμανία, έτσι ώστε να αποκτήσουν εδώ την ειδικότητα τους δουλεύοντας συγχρόνως στα νοσοκομεία.
http://www.dailynews24.gr