Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Απεσύρθη η διάταξη για ένοπλους φρουρούς στα πλοία

Tης Αγγελικής Κάλλη


Eν μέσω διαξιφισμών με τον προκάτοχό του Χρήστο Παπουτσή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χθες κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την προστασία των ελληνικών πλοίων από τους πειρατές, απέσυρε το άρθρο 12 που προέβλεπε τη δυνατότητα χρήσης ένοπλων φρουρών σε αυτά και από τις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό το.....
νομοσχέδιο αποτελεί αφετηρία για διάλογο ανάμεσα στην πολιτική τάξη της χώρας και τον εφοπλισμό, ώστε να επαναφέρει ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων του στην Ελλάδα.
Η Ν.Δ.
Τη διαφωνία της στο συγκεκριμένο άρθρο είχε δηλώσει η Νέα Δημοκρατία, ενώ αντιδράσεις είχαν καταγραφεί επίσης στο χώρο των στελεχών του Λ.Σ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε καταγράψει τη διαφωνία του επί του συγκεκριμένου άρθρου όταν το νομοσχέδιο είχε έρθει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως είπε χθες ο ίδιος στη Βουλή, η χώρα δεν είναι ακόμα έτοιμη για τέτοιες ρυθμίσεις, με τις ειδικές της δυνάμεις να αριθμούν λίγα άτομα, τα οποία πρέπει να ασχοληθούν με το έργο της έρευνας και διάσωσης. Πρόσθεσε ακόμα ότι το Δημόσιο θα κινδύνευε να έρθει αντιμέτωπο με την υποχρέωση κα�αβολής αποζημιώσεων σε περιπτώσεις ομηρείας, ενώ χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι θα μειώνονταν με αυτό τον τρόπο θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους που σήμερα έχουν μείνει χωρίς δουλειά.
Ο κ. Παπουτσής, από την πλευρά του, είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε πάρει συνολικά την έγκριση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης μαζί με το άρθρο 12, ενώ από αυτό θα προέκυπταν οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο. Μάλιστα ανέφερε ότι είχε λάβει το «πράσινο φως» και από τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο υπουργός Άμυνας είχε δεσμευθεί να εξετάσει τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού σ' αυτήν τη διαδικασία.
Πάντως Μ. Χρυσοχοιδης - Χρ. Παπουτσής εμφανίστηκαν στη Βουλή σύμφωνοι ως προς το γεγονός ότι το Λιμενικό Σώμα πρέπει να κρατηθεί μακριά από το διοικητικό φορέα της ναυτιλίας ακόμα και αν διαπιστώνουν ότι είναι απαραίτητο να συσταθεί ένα αυτόνομο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Το αντίθετο, είπαν, θα αποτελούσε οπισθοδρόμηση έναντι των όσων έχουν γίνει μέχρι τώρα. Χρησιμοποίησαν μάλιστα το επιχείρημα ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά έναν άλλο ρόλο για τις εθνικές ακτοφυλακές.
Πρόσκληση
Προς τον εφοπλισμό ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι η «σημερινή μέρα μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για ένα διάλογο ανάμεσα στην ελληνική πολιτική τάξη, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Έλληνες πλοιοκτήτες, έτσι ώστε να δούμε με ποιο τρόπο και ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που έχει φύγει στο εξωτερικό θα γυρίσει πίσω, καθώς και ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που επενδύονταν στο παρελθόν στην Ελλάδα θα συνεχίσει να επενδύεται σε παραγωγικές επενδύσεις. Νομίζω ότι είναι χρέος μας έτσι ώστε οι Έλληνες πλοιοκτήτες να γίνουν ακόμα πιο αποδοτικοί και πιο χρήσιμοι γ�α την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ευημερία της χώρας».

http://www.imerisia.gr