Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Σοκαριτστικά στοιχεία για την ανεργία σ΄όλο το κόσμο."Έρχεται κοινωνική αναταραχή"

Η λιτότητα και οι σκληρές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, γεγονός που οδηγεί σε μια "ανησυχητική" κατάσταση στην παγκόσμια αγορά εργασίας, η οποία δεν δείχνει κανένα σημάδι ανάκαμψης, υποστηρίζει στην ετήσια έκθεσή της η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

Στα τέλη του.....
2011 υπολογίζεται ότι 196 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν άνεργοι παγκοσμίως και ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 202 εκατομμύρια το 2012, σύμφωνα με την ετήσια "Έκθεση του Κόσμου της Εργασίας 2012".
"Η λιτότητα δεν παρήγαγε περισσότερη οικονομική ανάπτυξη", δήλωσε ο Ρέιμοντ Τόρες, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Μελετών της ILO. "Οι άστοχες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας βραχυπρόθεσμα δεν λειτουργούν επίσης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές σε καταστάσεις κρίσης τείνουν να οδηγούν σε περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας και σε δημιουργία ελάχιστων νέων, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα", πρόσθεσε ο Τόρες, ο βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι που αναζητούν εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα χάνουν το ηθικό τους. Στις αναπτυγμένες χώρες, περίπου το 40% όσων βρίσκονται στην πιο παραγωγική ηλικία τους (25-49 ετών) και αναζητούν εργασία, έχουν μείνει χωρίς δουλειά για πάνω από ένα χρόνο. Επιπλέον, το ποσοστό των νέων ανέργων έχει εκτοξευτεί στα ύψη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για κοινωνική αναταραχή, ιδίως σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Η αγορά εργασίας στο σύνολό της έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους έξι μήνες και είναι πολύ σημαντική η επιβράδυνση που παρατηρείται στις ευρωπαϊκές χώρες. Στα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών χωρών έχει αυξηθεί η ανεργία τον τελευταίο χρόνο. Το γεγονός ότι πολλές χώρες της ευρωζώνης εστιάζουν στη δημοσιονομική λιτότητα "βαθαίνει την κρίση και θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε άλλη μια ύφεση στην Ευρώπη", υπογραμμίζει ο Τόρες.
Επιπλέον και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, δεν σημειώνεται σημαντική πρόοδος στη μείωση της ανεργίας. Η ανάκαμψη έχει επίσης βαλτώσει στην Ιαπωνία και έχει μείνει στάσιμη στην Κίνα, την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία. Πιο ανθεκτικές αποδεικνύονται οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και το Μεξικό.
"Η έκθεση δείχνει σαφώς ότι ο συνδυασμός των μέτρων λιτότητας με τις άστοχες μεταρρυθμίσεις είναι η πραγματική αιτία για την επιδείνωση στην Ευρώπη και, σταδιακά, επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Στην Ισπανία η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 24% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο αριθμός των ανέργων στη Γαλλία αυξήθηκε τον Μάρτιο, για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα, και πλέον βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του από τον Σεπτέμβριιο του 1999, σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εργασίας. Μόνο σε έξι ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε μετά το 2007: στην Αυστρία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και την Πολωνία.

Η έκθεση συστήνει στις χώρες να προωθήσουν την ποιότητα στην εργασία και να ενισχύσουν τους θεσμούς τους αντί να απελευθερώνουν την αγορά εργασίας. Προτείνεται επίσης να βελτιωθεί η χρήση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων και να αυξηθεί ο κατώτερος μισθός στις ευρωπαϊκές χώρες "για να τεθεί ένα όριο στην ύφεση στην Ευρώπη".

"Στην ILO αντιλαμβανόμαστε ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν μπορούν να παραμένουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης. Όμως τίθεται το θέμα του ρυθμού και του περιεχομένου της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ο ρυθμός πρέπει να είναι ρεαλιστικός", κατέληξε ο Τόρες.
http://www.onalert.gr/