Τρίτη 15 Μαΐου 2012

«Η ελληνική κρίση βυθίζει τις αγορές»

Ο τύπος στον Καναδά «βλέπει» έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Δύο άρθρα για την Ελλάδα και το μέλλον της στην ευρωζώνη φιλοξενούν σήμερα οι καναδικές εφημερίδες The Globe and Mail και The National Post.

Με τίτλο «Η ελληνική κρίση βυθίζει τις ....
αγορές. Στα όρια μιας νέας κρίσης» ο αρθρογράφος Μπάικλ Μπαντάντ της έγκριτης καναδικής εφημερίδας The Globe and Mail σήμερα ασχολείται με την ορατή πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Βεβαίως, ο όρος Grexit (έξοδος της Ελλάδας), ο οποίος κάνει το γύρο του κόσμου , δεν λείπει από τον πρόλογο του άρθρου, όπου σημειώνεται ότι η ακυβερνησία προκαλεί φόβο πως η Αθήνα θα αναγκαστεί τελικά να εγκαταλείψει την ευάλωτη ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στην ανάλυση του καναδικού αρθρογράφου για πρώτη φορά οι πολιτικοί των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης αναφέρουν πλέον την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ καθώς κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα σχηματισθεί και η χώρα θα πάει σε επόμενο γύρο εκλογών.

Στο κείμενο ενσωματώνονται δηλώσεις του Κιτ Ζουκ επικεφαλής του ξένου συναλλάγματος της Societe Generale, ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει: «Οι αξιωματούχοι της Ευρώπης συζητούν ανοιχτά το ενδεχομενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη χωρίς να διευκρινίζουν αν θα αναγκάσουν την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση επίσης. Το ενδεχόμενο οικονομικό κόστος της εξόδου της Ελλάδας θα είναι κατακλυσμιαίο για όλη την ευρωζώνη.

Ο καναδός αρθρογράφος επισημαίνει πως η Ευρώπη δεν έχει κατορθώσει να λύσει την κρίση χρέους των χωρών της εδώ και δύο χρόνια με αποτέλεσμα η ανεργία, η αύξηση των φόρων και οι συνεχείς περικοπές σε ορισμένες χώρες να προκαλούν διαμαρτυρίες και ταραχές.

Περιγράφοντας το μετεκλογικό τοπίο της Ελλάδας ο Μάικλ Μπαντάντ σημειώνει πως ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας κάνει μια ύστατη προσπάθεια να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, καταγράφοντας ότι η Νέα Δημοκρατία επιμένει στα μέτρα του μνημονίου, ενώ ο Συνασπισμός θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αυτό που ανησυχεί τις αγορές είναι αν η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα πληρωμής των 436 εκατομμυρίων αυτή την εβδομάδα. Αυτή η αγωνία ταράζει τις αγορές, την ισοτιμία των νομισμάτων, ενώ τα σπρέντς στην Ελλάδα και την Ισπανία έχουν εκτοξευθεί.

Το άρθρο καταλήγει πως αυτά συμβαίνουν την ώρα που η οικονομία της ευρωζώνης φαίνεται να συρρικνώνεται.

Στο μεταξύ η επίσης μεγάλης κυκλοφορίας καναδική εφημερίδα The National Post δημοσιεύει σήμερα άρθρο της Κέλυ ΜακΠάρλαντ με τίτλο : «Οι αριστεροί της Ελλάδας παίζουν έξυπνα την Ευρώπη με τακτικές της Γουόλ Στρίτ».

Σύμφωνα με το άρθρο, το παιχνίδι της γάτας με τον ποντικό παίζεται μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, καθώς η Γερμανία στοιχηματίζει ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ παρά τον πόνο που τους προκαλεί το Βερολίνο καταστρέφοντας την οικονομία τους. Η Ελλάδα πάλι στοιχηματίζει ότι οι Γερμανοί απολαμβάνουν τα κέρδη από το ευρώ περισσότερο από όσο θέλουν να πάρει η Ελλάδα το φάρμακό της.

Η αρθρογράφος δηλώνει πως δεν θα της προκαλέσει έκπληξη αν τελικά νικήσει η Ελλάδα, καθώς η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ αλλά αρνείται να δεχτεί άλλα μέτρα λιτότητας. Έτσι, σε ένα βαθμό υπάρχει ένα δεύτερο παιχνίδι που συνεχίζεται μέσα στην ίδια την Ελλάδα: η επιθυμία να μείνει στην Ευρώπη σε σχέση με αποστροφή να μετατραπεί σε ένα έθνος δουλοπάροικων .

Αφού αναφέρεται στην ήττα των παραδοσιακών δύο μεγάλων κομμάτων και στην εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα, η αρθρογράφος σημειώνει: «Για ένα τρελλό αριστερό ριζοσπάστη , ο Τσίπρας παίζει το παιχνίδι που όλοι στη Γουόλ Στρίτ θα αναγνώριζαν. Παρακινημένος εξ ολοκλήρου από το ελληνικό συμφέρον, αυτός είναι ο παίκτης και στοιχηματίζει ότι η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει. Σύμφωνα με την άποψη Τσίπρα, δεν έχει σημασία πόσο ανεύθυνα η Ελλάδα έχει ενεργήσει κατά το παρελθόν. Αυτό που έχει σημασία είναι το μέγεθος του κεφαλαίου που διαθέτει η Ευρώπη για �α αποφευχθεί η διάσπαση της ευρωζώνης και όσα αυτή συνεπάγεται.

Η κατάσταση θυμίζει την κατάρρευση των τραπεζών και της Γουόλ Στρίτ το 2008, όπου η Ουάσιγκτον και τα άλλα δυτικά κράτη ενίσχυσαν με χρήμα τις τράπεζες που από μόνες τους έπεσαν έξω εξαιτίας της αδηφαγίας τους. Παρότι αντιστάθηκαν στην επιβολή νομοθεσίας για τη λειτουργία τους, οι τράπεζες πάλι αντιμετωπίζουν προβλήματα, με την JP Morgan να έχει καταγράψει απώλειες ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, παραλληλίζει η αρθρογράφος.

«Ο Τσίπρας είναι το ίδιο πράγμα. Η Γερμανία είναι η δύναμη πίσω από τις απαιτήσεις από την Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι Γερμανοί, αρκετά εύλογα, δεν βλέπουν το λόγο γιατί πρέπει να πληρώσουν για δεκαετίες την ελληνική νωθρότητα, τη διαφθορά και την πολιτική ανικανότητα. Ωστόσο, η Γερμανία είναι επίσης ο κύριος ωφελημένος της ζώνης του ευρώ, καθώς το ενιαίο νόμισμα την κατέστησε οικονομική δύναμη της ηπείρου. Εάν η ζώνη του ευρώ καταστραφεί αυτό θα σήμαινε μια επιστροφή σε μεμονωμένα νομίσματα, γεγονός που στην περίπτωση της Γερμανίας, θα σήμαινε ένα ισ�υρό μάρκο, απειλώντας το πλεονέκτημα του εμπορίου που έχει κάνει τη Γερμανία τόσο ισχυρή.

Επομένως, σημειώνει η αναλύτρια της καναδικής εφημερίδας, ο Τσίπρας για αριστερός ξέρει καλά τους όρους του παιχνιδιού της Γουόλ Στρίτ και εύλογα σκέφτεται : Αν οι ΗΠΑ έβαλαν 750 δισεκατομμύρια δολάρια για να σώσουν την Γουόλ Στρίτ γιατί οι Ευρωπαίοι δεν βάζουν τα μισά για να σώσουν το λίκνο της Δημοκρατίας; Κι αν η Γουόλ Στρίτ με όλα τα χρήματα δεν άλλαξε τους κανονισμούς των τραπεζών ποιός περιμένει από την Ελλάδα να αλλάξει τρόπους με το πακέτο διάσωσης;

http://www.newsbeast.gr/