εγκυμονεί η συνεχιζόμενη κρίση χρέους της χώρας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εμπορικό ισοζύγιο Καναδά - Ελλάδας είναι αρνητικό, αφού έχει μετακινηθεί από το πλεόνασμα των 20 εκατομμυρίων δολαρίων το 2007 (όταν οι συνολικές εξαγωγές είχαν ανέλθει σε 155 εκατομμύρια δολάρια) σε εμπορικό έλλειμμα ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων το 2011, με συνολικές εξαγωγές 88 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στη συνέχεια ο αρθρογράφος αναφέρεται στις καναδικές εταιρείες που έχουν επενδύσει πρόσφατα στην Ελλάδα, όπως η εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών του Βανκούβερ Endurance Wind Power, που εκτιμάται ότι οι εξαγωγές της στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα κινηθούν ετησίως σε 80 εκατομμύρια.
Το άρθρο εστιάζει, επίσης, στην εταιρεία εξόρυξης χρυσού El Dorado, που θα δραστηριοποιηθεί σε ένα ορυχείο στη Θράκη. Το έργο αποτιμάται περίπου σε 190 εκατομμύρια δολάρια και υπόσχεται 400 θέσεις εργασίας για την κατασκευή του ορυχείου και 200 θέσεις εργασίας για τη συνεχή εξόρυξη χρυσού.
Ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά, Ελευθέριος Αγγελόπουλος, υπογράμμισε στον δημοσιογράφο ότι η ταχεία επένδυση της El Dorado αποδεικνύει πως οι δομές στην Ελλάδα αλλάζουν γρήγορα και αποτελεσματικά, ενώ κάλεσε τους Ελληνοκαναδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα.
«Η Ελλάδα αλλάζει» τόνισε ο Έλληνας πρέσβης, σημειώνοντας: «Υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται και πιστεύω ότι σε αυτό το νέο, θετικό επιχειρηματικό πλαίσιο, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις».
Στο ίδιο κλίμα, ο Martin Schwerdtfeger, οικονομολόγος της καναδικής τράπεζας Toronto-Dominion, ο οποίος ασχολείται με τις παγκόσμιες αγορές, δήλωσε στην εφημερίδα ότι είναι αλήθεια πως υπάρχουν ευκαιρίες για τους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα, σε τομείς όπως ο τουρισμός ή η εξαγωγή των πρώτων υλών. Ωστόσο, ο ίδιος προβλέπει πως τελικά η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, «προκαλώντας τεράστιο κίνδυνο στις συναλλαγματικές ισοτιμίες για τους επενδυτές».
πηγή: enikos