μείωση των εισροών από εισφορές εξαιτίας της υψηλής ανεργίας, της μείωσης μισθών, των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της υψηλής εισφοροδιαφυγής καθώς και της αύξησης των εκροών από την αύξηση των συνταξιοδοτήσεων και λειτουργικών δαπανών, ήρθε να επιδεινώσει το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.
Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, που επισημαίνουν ότι οι επιλογές μέχρι τώρα είναι, ημείωση των συντάξεων (κύριων κ�ι επικουρικών), η μείωση του προσωπικού, η μείωση του εφάπαξ βοηθήματος, η μείωση παροχών υγείας και κάθε κοινωνικής παροχής, ως αντιστάθμισμα για την μείωση των ελλειμμάτων.
Οι μεγάλες απώλειες από την ανταλλαγή των ομολόγων θα αποτελούσαν ίσως μόνο λογιστικό πρόβλημα εάν δεν συνέπιπταν με τις δραματικές επιπτώσεις που έχει η ύφεση στις ροές των εσόδων τους.
Συνοπτικά τα Ταμεία είχαν τοποθετήσει με αποφάσεις των Διοικήσεων τους 7,4 δισ. ευρώ σε ομόλογα και 14 δισ. ευρώ στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της ΠΟΠΟΚ! Π, υπ οστηρίζουν ότι τα κεφάλαια αυτά ήταν σε διαθέσιμα στην ΤτΕ, παρ' ότι η κεντρική τράπεζα έχει ξεκαθαρίσει ότι ήταν υποχρεωμένη να επενδύει τα κεφάλαια αυτά σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Συνολικά περίπου 21 δισ. ευρώ ήταν πριν από το PSI τοποθετημένα σε ομόλογα. Οι απώλειες σε ονομαστικές αξίες είναι της τάξης του 53% και σε πραγματικές αξίες άνω του 70%.
Αν μάλιστα, λάβουμε υπόψη τις τιμές διαπραγμάτευσης των νέων ομολόγων λήξεως 2023-2042, καταγράφονται απώλειες άνω του 70% για τα ταμεία.
Μάλιστα, τα ταμεία έχουν απώλειες και από τις ετήσιες αποδόσεις απότόκους και προσόδους. Και αυτό γιατί τα Ταμεία είχαν ετήσιες αποδόσεις από τόκους και προσόδους περίπου 700-800 εκατ. ευρώ πριν το PSI. Αυτό το ποσό, μετά από το «κούρεμα» δεν ξεπερνά τα 120 με 160 εκατ. ευρώ. «Και όλα αυτά χωρίς να υπάρξει καμιά δέσμευση από την Κυβέρνηση για την κάλυψη της ζημιάς που προέκυψε από το κούρεμα των Ομολόγων (PSI) των Ασφαλιστικών Ταμείων», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΤΕΑΙΤ, μάλιστα, καταγγέλλουν την ΤτΕ, ότι συνεχίζει να «καταληστεύει» τα εναπομείναντα κεφάλαια των ταμείων και μετά το «κούρεμα! ». Σύ μφωνα με την καταγγελία, «η ΤτΕ προχωράει και στην εξαφάνιση των μετρητών που είναι απαραίτητα για την καταβολή συντάξεων, τα οποία επενδύει όπως φαίνεται μέχρι το τελευταίο ευρώ στα νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Αποτέλεσμα, αναφέρει το capital.gr, όταν ένα Ταμείο χρειάζεται μετρητά από αυτά που έχει καταθέσει, να χάνει τεράστια ποσά από την ρευστοποίηση σε αγοραία αξία των ΟΕΔ».
Κάτι αντίστοιχο έχει καταγγείλει και η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, η οποία όμως έχασε το όποιο δίκιο της χρησιμοποιώντας λάθος επιχειρηματολογία για να δικαιολογήσει τις ρευστοπ�ιήσεις των τελευταίων μηνών.
tsantiri.gr