Η κυβέρνηση του Ισημερινού αποφάσισε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρικάρντο Πατίνιο από το Κίτο.
«Ο Ισημερινός αποφάσισε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ μετά το αίτημα που είχε απευθύνει στον πρόεδρο», δήλωσε ο Πατίνιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίτο.
Σύμφωνα με τον υπουργό του Ισημερινού, αν ο Ασάνζ εκδοθεί από τη Σουηδία στις ΗΠΑ «δεν θα αντιμετωπίσει μια δίκαιη δίκη, ενδέχεται να δικαστεί από στρατοδικείο ή ειδικό δικαστήριο (…) ενδέχεται να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών».
«Πρόκειται για μια απόφαση που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο. Δεν έχει νόημα να πιστέψει κανείς ότι υπονοεί τη διακοπή των σχέσεών μας (με τη Βρετανία)», υπογράμμισε ο Πατίνιο.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σουηδία έχουν απορρίψει αιτήματα να παράσχουν εγγυήσεις σχετικά με την ασφάλεια του Ασάνζ, επεσήμανε ο Πατίνιο, «παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Ισημερινού».
Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού εκτίμησε ότι η απειλή της Βρετανίας να εισβάλει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να συλλάβει τον 41χρονο Αυστραλό «είναι ουσιαστικά σαν να λένε (οι βρετανικές αρχές) θα 'σας χτυπήσουμε άγρια, αν δεν συμμορφωθείτε'».
Ο ίδιος ο ιδρυτής του WikiLeaks χαρακτήρισε το γεγονός ότι του χορηγήθηκε άσυλο από τον Ισημερινό «σημαντική νίκη», ενώ ευχαρίστησε το προσωπικό της πρεσβείας της χώρας στο Λονδίνο. Ο Ασάνζ προειδοποίησε όμως ότι «τα πράγματα θα γίνουν πιο πιεστικά τώρα».
Πάντως ακόμη και τώρα που του χορηγήθηκε άσυλο, ο πρώην χάκερ θα δυσκολευτεί να αποχωρήσει από την πρεσβεία του Ισημερινού χωρίς να συλληφθεί.
Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν θα μπορούσε να μεταβεί στο αεροδρόμιο σε διπλωματικό αυτοκίνητο, μέσα σε διπλωματικό σάκο ή ακόμη και να διοριστεί διπλωμάτης του Ισημερινού ώστε να αποκτήσει ασυλία. Πάντως δικηγόροι και διπλωμάτες εκτιμούν ότι όλα αυτά τα ενδεχόμενα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να έχουν αίσιο τέλος.
Από την πλευρά της η Βρετανία εξέφρασε σήμερα την απογοήτευσή της μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ισημερινού, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν θα αλλάξει τίποτε».
«Είμαστε απογοητευμένοι από την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών του Ισημερινού ότι η χώρα του χορήγησε πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.
«Βάσει του βρετανικού νόμου ο Ασάνζ έχει εξαντλήσει όλα του τα δικαιώματα να ασκήσει έφεση και οι βρετανικές αρχές έχουν τη δεσμευτική υποχρέωση να τον εκδώσουν στη Σουηδία. Θα τιμήσουμε αυτή την υποχρέωση (…) Η απόφαση της κυβέρνησης του Ισημερινού δεν θα αλλάξει τίποτε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Στο μεταξύ η Σουηδία απέρριψε «με τον πιο έντονο τρόπο κάθε κατηγορία» ότι η δικαιοσύνη της χώρας δεν θα διασφαλίσει στον Ασάνζ το δικαίωμα στην υπεράσπιση, δήλωσε σήμερα ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ.
«Το φερέγγυο δικαστικό και συνταγματικό μας σύστημα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων. Απορρίπτουμε με τον πιο έντονο τρόπο κάθε κατηγορία που υπονοεί το αντίθετο», σημείωσε ο Μπιλτ στον λογαριασμό του στο twitter.
Η Σουηδία κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του Ισημερινού στη Στοκχόλμη για να του ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με τις κατηγορίες που διατύπωσε η κυβέρνησή του κατά της σουηδικής δικαιοσύνης, μετά την απόφαση του Κίτο να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ.
«Ο πρεσβευτής του Ισημερινού αναμένεται στο υπουργείο (Εξωτερικών) το συντομότερο δυνατό. Οι κατηγορίες που διατύπωσε (ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρδο Πατίνιο) είναι σοβαρές και είναι απαράδεκτο ο Ισημερινός να προσπαθεί να σταματήσει τη σουηδική δικαστική διαδικασία και την ευρωπαϊκή δικαστική συνεργασία», δήλωσε ο Άντερς Γέρλε, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας.
Στο μεταξύ ο δικηγόρος των δύο γυναικών που έχουν καταθέσει μήνυση εναντίον του Ασάνζ στη Σουηδία δήλωσε ότι «δυσκολεύομαι να κατανοήσει» τους λόγους που ώθησαν τον Ισημερινό να χορηγήσει άσυλο στον 41χρονο Αυστραλό.
«Δυσκολεύομαι πολύ να κατανοήσω γιατί» χορηγήθηκε άσυλο, δήλωσε ο Κλάες Μπόργκστρεμ καταγγέλλοντας τα «πολιτικά» κίνητρα του Κίτο και επισημαίνοντας ότι ο Ασάνζ «πέτυχε να μιλάμε μόνο για τον WikiLeaks και τις ΗΠΑ», την ώρα που «κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλική επίθεση».
«Όλα αυτά είναι εξωφρενικά για τις πελάτισσές μου που εδώ και δύο χρόνια θεωρούνται συνωμότριες», πρόσθεσε ο Μπόργκστρεμ.
Πάντως ο σουηδός δικηγόρος χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της Βρετανίας να παραδώσει τον Ασάνζ στις σουηδικές αρχές, παρά την απόφαση του Ισημερινού. Παρόλα αυτά αναρωτήθηκε «πώς θα προχωρήσει η έκδοση».