Δια στόματος Βόλφανγκ Σόιμπλε επιβεβαιώθηκε η υποψία ή μάλλον η βεβαιότητα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν μίλησαν μόνο για τις έως τώρα διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τη Τρόικα αλλά πολύ περισσότερο για το πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα Χρέους της Ελλάδας, με δεδομένο η τελευταία Έκθεση βιωσιμότητας έχει αποτελέσει προ πολλού παρελθόν.
Στη πραγματικότητα η Κριστίν Λαγκάρντ είχε ρίξει εγκαίρως τη ρουκέτα της αναδιάρθρωσης σημαδεύοντας τους Ευρωπαίους, καθώς όπως είχε καταστήσει σαφές το ΔΝΤ και τον περσινό Χειμώνα- πριν από το «κούρεμα»- εάν το ελληνικό Χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, το Ταμείο πολύ απλά δεν μπορεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
Και βέβαια είναι απολύτως κατανοητό στην ελληνική πλευρά, ότι εάν δεν δοθεί πειστική απάντηση σε αυτό το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, δεν μπορεί να αποφασιστεί ούτε η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Στη νέα του Έκθεση το ΔΝΤ «φωτογραφίζει» επί της ουσίας την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού Χρέους προκειμένου να καταστεί αυτό βιώσιμο το 2020, καθώς με βάση τις νεώτερες προβλέψεις για το ΑΕΠ και το Έλλειμμα της Ελλάδας, η πορεία του Χρέους έχει ήδη εκτροχιαστεί. Ενώ στην Έκθεση βιωσιμότητας που συνόδευσε το 2ο Μνημόνιο προβλεπόταν ότι το 2013 το Χρέος θα βρισκόταν στα επίπεδα του 167,3% του ΑΕΠ και θα αποκλιμακωνόταν έως το 2017 στο 137,5%, οι νέες προβλέψεις του Ταμείου θέτουν ως σημείο αφετηρίας το 181,8% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα εάν δεν γίνει πα�έμβαση, το 2017 να υποχωρεί μόλις στο 152,8%!!!
Η επιδείνωση των δεικτών αποτυπώνεται και στη πρόβλεψη ότι το Έλλειμμα που θα υποχωρήσει την επόμενη χρονιά στο 4,7%, δεν θα μειωθεί πέρα από το 1,4% έως το 2017, όπως επίσης στο ότι η ανεργία από το 23,8% θα εκτιναχθεί το 2013 στο 25,4%, βάζοντας την Ελλάδα στη δεύτερη θέση μετά από τη Σερβία σε όλη την Ευρώπη
iefimerida