Σε κατηγορηματική διάψευση ότι η Ουάσινγκτον κατέληξε σε συμφωνία με την Τεχεράνη για τη διεξαγωγή άμεσων διαπραγματεύσεων αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, όπως υποστήριξαν οι New York Times, προχώρησε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC).
«Δεν αληθεύει ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν συμφώνησαν σε διμερείς διαπραγματεύσεις ή σε κάποια συνάντηση μετά τις αμερικανικές εκλογές» της 6ης Νοεμβρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του NSC Τόμι Βίετορ.
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης με την ομάδα των 5+1 και εξ αρχής έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι για διμερείς συναντήσεις» πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του.
«Ο πρόεδρος δήλωσε σαφώς ότι θα εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και θα κάνει ό,τι πρέπει για να το επιτύχει» διευκρίνισε ο ίδιος.
Η εφημερίδα, σε άρθρό της που ανάρτησε αργά το Σάββατο στην ηλεκτρονική της σελίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα που δεν κατονομάζει, έγραψε ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν συμφωνούν να συμμετάσχουν σε απευθείας διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συμφωνία αυτή είναι το αποτέλεσμα μυστικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών και το Ιράν επέμεινε οι διαπραγματεύσεις να πραγματοποιηθούν μετά τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.
Ωστόσο ο Βίετορ, στη διάψευσή του, αναφέρει ότι «αυτό πάντα ήταν ο στόχος μας, η τήρηση από το Ιράν των δεσμεύσεών του, μέσω της πίεσης που ασκείται από την επιβολή των κυρώσεων». «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των Ιρανών, διαφορετικά θα συνεχίσουν να υφίστανται τις καταστροφικές κυρώσεις και μια ακόμη μεγαλύτερη πίεση».
Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται δύο ημέρες πριν το τελευταίο ντιμπέιτ, τη Δευτέρα, μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ, το οποίο θα είναι αφιερωμένο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ο Ρόμνεϊ προσάπτει στον απερχόμενο πρόεδρο αποτυχία στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. «Το Ιράν είναι τέσσερα χρόνια πιο κοντά στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας» είχε δηλώσει ο Ρόμνεϊ στο δεύτερο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που έγινε την περασμένη Τρίτη.
Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Ρόμνεϊ δήλωσε αποφασισμένος να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει την «ικανότητα επεξεργασίας πυρηνικού όπλου», υιοθετώντας μια σκληρότερη στάση συγκριτικά με αυτήν της απερχόμενης κυβέρνησης.
Το Ιράν επαναλαμβάνει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για την παραγωγή ενέργειας και την ιατρική έρευνα και όχι για στρατιωτική χρήση. Οι χώρες της Δύσης και το Ισραήλ υποψιάζονται ότι το ισλαμικό καθεστώς που διαθέτει τα τρίτα σε μέγεθος κοιτάσματα πετρελαίου παγκοσμίως και τα δεύτερα σε φυσικό αέριο, μπορεί να επεξεργάζεται μυστικά τις βάσεις ενός ατομικού οπλοστασίου.
Ωστόσο η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι είναι σε θέση να γνωρίζει πότε οι Ιρανοί θα αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν για στρατιωτική χρήση το εμπλουτισμένο ουράνιο το οποίο διαθέτουν, ενώ υπογραμμίζει ότι μένει ακόμη χρόνος για μια διπλωματική λύση.
Οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που διεξάγονται μέχρι σήμερα μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η Ρωσία δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι νέες απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον που εκπροσωπεί τις έξι μεγάλες δυνάμεις μπορούν να διεξαχθούν το Νοέμβριο.
Η αμερικανική εφημερίδα έγραψε στο άρθρό της ότι η συμφωνία που επικαλείται δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και μπορεί τελικά να μην επιτευχθεί. Σύμφωνα με τις πηγές της, οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν με συνεργάτες του πρώτου στην ιεραρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αλλά τίποτε δεν επιβεβαιώνει ότι ο τελευταίος έχει δώσει τη σύμφωνη γνώμη του.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό