δεκαετία του '70 απέδειξε ότι το θηλαστικό είχε βρει τρόπο να παράγει ήχους που να μοιάζουν πολύ με την ανθρώπινη φωνή. Η αρσενική μπελούγκα, σύμφωνα με τους ερευνητές πιθανότατα προσπάθησε να «μάθει» την ανθρώπινη γλώσσα ώστε να επικοινωνεί με τους εκπαιδευτές της και γενικότερα με τους ανθρώπους με τους οποίους ερχόταν σε επαφή. Αλλά δεν πρόλαβε γιατί πέθανε το 2007.
Το 1977, ο NOC αιχμαλωτίστηκε λίγο έξω από τις ακτές του Καναδά στον βορειο Ειρηνικό Ωκεανό. Μετα�έρθηκε στο Εθνικό Ιδρυμα Θαλάσσιων Θηλαστικών στην Καλιφόρνια, σε ένα ενυδρείο που είναι κατασκευασμένο μέσα στη ανοικτή θάλασσα και συμμετείχε σε πειράματα με άλλες φάλαινες και δελφίνια σχετικά με τις ακουστικές δυνατότητες που διαθέτουν τα κήτη. Επτά χρόνια μετά την παραμονή του NOC στο ενυδρείο συνέβη κάτι που έστρεψε την προσοχή των υπευθύνωνπάνω του.
"Ενα μέλος του προσωπικού που κολυμπούσε μέσα στο ενυδρείο κάνοντας κάποια εργασία αναδύθηκε και ρώτησε τους συναδέλφους του γιατί του ζήτησαν να βγει έξω για να του απαντήσουν εκείνοι ότι κα! νείς δεν είχε πει το παραμικρό. Εκείνος επέμεινε ότι όσο βρισκόταν μέσα στο νερό άκουσε και μάλιστα αρκετές φορές τη λέξη «έξω», οπότε και οι ερευνητές αποφάσισαν να οργανώσουν μια έρευνα για να διαπιστώσουν τι είχε συμβεί. Έτσι, τοποθέτησαν υδρόφωνα μέσα στο νερό αλλά και μικρόφωνα στην επιφάνειά του και διαπιστώθηκε ότι ο NOC είχε αρχίσει να παράγει «περίεργους» ήχους. Μολονότι πιστώθηκε το κήτος το περιστατικό με τον δύτη, εντούτοις, λόγω της τεχνολογίας των ηχογραφήσεων εκείνο το διάστημα και για πολλά χρόνια μετά μέχρι τον θάνατο του NOC το 2007 οι ερευν�τές δεν κατέληξαν σε οριστικό συμπέρασμα για το είδος των ήχων που παρήγε η φάλαινα.
Και μετά ήρθε η ανακάλυψη
Όταν μια ομάδα ειδικών του Ιδρύματος αποφάσισε να ασχοληθεί και πάλι με αυτές τις ηχογραφήσεις και να τις αναλύσει εκ νέου με νέα υπερσύγχρονα τεχνικά μέσα, συνέκριναν τους ήχους του NOC με μοτίβα της ανθρώπινης ομιλίας καθώς και την αρμονία τ! ων λέ! ξεων. Και η συγκριτική ανάλυση αποκάλυψε μια καταπληκτική ομοιότητα ανάμεσα στους ήχους του NOC και την ανθρώπινη ομιλία. Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι αφού οι φάλαινες παράγουν ήχους μέσω φυσαλίδων που βγάζουν από τη μύτη τους και όχι από τον λάρυγγα όπως ο άνθρωπος.
«Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι ο NOC κατάφερε να τροποποιήσει τους φωνητικούς του μηχανισμούς έτσι ώστε να παράγει ήχους που να μοιάζουν με εκείνους που παράγει ο άνθρωπος. Αυτή η προσπάθεια είναι προφανές ότι έγινε με κίνητρο της επικοινωνία της φάλαινας με τους ανθρώπους» αναφέρει οΣαμ Ριντγουέι, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Current Biology»