Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων, Shpetim Idrizi, αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται! Από την μία δηλώνει πως το αλβανικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει ψήφισμα για το «τσάμικο ζήτημα» και από την άλλη απειλεί πως θα πάει την Ελλάδα στο δικαστήριο του Στρασβούργου για μαζική καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Παράλληλα ζητάει –για άλλη μια φορά- την επιστροφή των τσάμηδων στην γη των προγόνων τους και καλεί την Ελλάδα να ζητήσει δημοσίως συγνώμη αναγνωρίζοντας την γενοκτονία εις βάρος του τσάμικου πληθυσμού. Αποκαλύπτει επίσης τον λόγο που ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών είχε ζητήσει την άρση του νόμου για την εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ο νόμος αυτός κρατάει όμηρο τις περιουσίες των τσάμηδων!
Αναφερόμενος στο τσάμικο ψήφισμα που αναμένεται να εγκριθεί από το αλβανικό κοινοβούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 υποστήριξε πως περιμένει μόνο μια αρνητική ψήφο αφήνοντας να εννοηθεί τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε ξεχνώντας όμως πως στην Αλβανική Βουλή υπάρχουν και άλλοι βουλευτές ελληνικής καταγωγής όπως ο Σπύρος Ξέρας, ο Βαγγέλης Τάβος και ο Κώστας Μπάρκας, εκτός κι αν ο πρόεδρος των Τσάμηδων ξέρει κάτι παραπάνω που εμείς δεν ξέρουμε! Μάλιστα δηλώνει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Ελληνική Μειονότητα τονίζοντας πως το μόνο τους πρόβλημα είναι ο Ντούλες.
Όσον αφορά τις προεκλογικές συνεργασίες για τις επερχόμενες εκλογές φαίνεται πως «έφαγε πόρτα» από τον Μπερίσα κι αφήνει να εννοηθεί πως θα συνεργαστεί και με τον διάβολο για την επίλυση του «τσάμικου ζητήματος»!
Ο Πρόεδρος του τσάμικου κόμματος PDIU Shpetim Idrizi μιλώντας στην εκπομπή "Studio 24" στην τηλεόραση «News 24» αναφέρθηκε εκτενέστατα στο ζήτημα των τσάμηδων και την υποστήριξη που έλαβε πρόσφατα από την αλβανική πολιτική σκηνή, ιδιαίτερα από το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση (LSI). Μιλώντας για το κόμμα με το οποίο οι τσάμηδες θα έκαναν προεκλογική συμμαχία στις επερχόμενες εκλογές, ο Idrizi είπε ξεκάθαρα πως το κόμμα με το οποίο θα συνεργαστούν πρέπει να στηρίξει το "ζήτημα των τσάμηδων", χωρίς να αποκλείει το LSI του Ilir Meta.
Χαιρετίζουμε κάθε πολιτική δύναμη που μας υποστηρίζει ανοιχτά σε τέτοια σημαντικά θέματα. Εκτιμώ το LSI για την στήριξη που μας έχει δώσει για το Τσάμικο ζήτημα και πάνω απ' όλα για την υποστήριξη που μας δίνει για το ψήφισμα του τσάμικου ζητήματος, δήλωσε ο Idrizi, ενώ σχετικά με τις εκλογές του 2013 σημείωσε ότι η πολιτική αυτή δύναμη τους υπολογισμούς της τους ξεκινά με γνώμονα το ζήτημα των τσάμηδων, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για συνασπισμούς, υπογράμμισε.
Το αλβανικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει ψήφισμα για το «τσάμικο ζήτημα»
Μιλώντας για το ζήτημα των τσάμηδων, ο Idrizi τόνισε πως δεν είναι πια ένα ταμπού για το οποίο δεν μπορούμε να μιλήσουμε, αλλά είναι ένα θέμα που υφίσταται και απαιτεί λύση, κι αυτό χάρη στην επιμονή του PDIU. Στην συνέχεια τόνισε πως το αλβανικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει το ψήφισμα του PDIU για την επίλυση του Τσάμικου ζητήματος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο περιστατικό του 2004 όπου και πάλι η αλβανική βουλή αναμενόταν να εγκρίνει ψήφισμα για το «τσάμικο ζήτημα» όμως αντί αυτού ξυλοφόρτωσαν μέλη του συλλόγου «Η Τσαμουριά».
Τώρα έχουμε αποκτήσει μεγαλύτερη ευαισθησία, είναι ένα από τα πιο σημαντικά εθνικά θέματα που παραμένουν ανεπίλυτα. Είναι ένα θέμα που έχει μπει και στις ατζέντες των πολιτικών κομμάτων, πριν από λίγο καιρό ήταν ταμπού να συζητήσουμε γι' αυτό, πόσο μάλλον για να το λύσουμε, σημείωσε ο Idrizi.
Ο πρόεδρος των Τσάμηδων εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το αλβανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει το ψήφισμα. «Αρνητική ψήφο πιστεύω πως περιμένουμε μόνο μία, εμείς απευθυνόμαστε στο Αλβανικό Κοινοβούλιο κι όχι στο Ελληνικό και το Σέρβικο. Πιστεύω ότι πως μετά τους εορτασμούς για την 100η επέτειο αυτό το ψήφισμα θα περάσει στο κοινοβούλιο».
Θα πάμε την Ελλάδα στο Στρασβούργο
Ο επικεφαλής του PDIU, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να δώσει νομική λύση σε αυτό το ζήτημα, στέλνοντας το στο Δικαστήριο του Στρασβούργου. «Θέλουμε να ζητήσουμε απ' την Ελλάδα τα πιο βασικά δικαιώματα, όπως είναι η επιστροφή των Τσάμηδων στη γη των προγόνων τους και να μην εμποδίζονται στα σύνορα. Θέλουμε να μην απαγορεύεται στον τσάμικο πληθυσμό να επιστρέψει στα σπίτια και στις περιουσίες τους. Θέλουμε να αποκατασταθεί η ιστορία, η Ελλάδα να αποδεχθεί τη γενοκτονία και να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη. Εμείς ψάχνουμε νόμιμους τρόπους για να καταγγείλουμε την μαζική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συνέχισε ο ίδιος.
Ο νόμος του εμπόλεμου κρατάει όμηρο τις περιουσίες των Τσάμηδων
Μιλώντας για το νόμο της εμπόλεμης κατάστασης με την Ελλάδα, ο Idrizi εξέφρασε την ικανοποίησή του που ο υπουργός Εξωτερικών Έντμοντ Παναρίτι έθεσε το ζήτημα αυτό στην συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, και είπε ότι ο νόμος αυτός δεν υπάρχει, τονίζοντας πως δεν μπορεί μια χώρα να επιτεθεί σε μια άλλη.
Ο νόμος έχει ακυρωθεί από την συνθήκη της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Η συνθήκη της φιλίας απορρίπτει την επίθεση από ένα κράτος εναντίον του άλλου, αλλά αφήνει όμως σε κατάσταση αναμονής το ζήτημα των ιδιοκτησιών των τσάμηδων. Αυτός ο νόμος κρατάει όμηρο αυτές τις περιουσίες, σχολίασε.
Δεν έχουμε πρόβλημα με την Ελληνική Μειονότητα, το πρόβλημα μας είναι ο Ντούλες!
Σχετικά με την συμμετοχή Ελλήνων στην Αλβανική Κυβέρνηση ο Idrizi δήλωσε πως ως ηγέτης της τσάμικης μειονότητας δεν έχει κανένα πρόβλημα με την συμμετοχή της ελληνικής μειονότητας στην κυβέρνηση Μπερίσα καθώς το μοναδικό πρόβλημα τους είναι ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες.
Απ' όσο γνωρίζω δεν υπάρχει κάποιο κόμμα, υπουργοί μπορεί να υπάρχουν είναι λογικό. Το κόμμα μου δεν είναι ανθελληνικό ή αντιμειονοτικό, εμείς είχαμε άμεση σύγκρουση με τον Ντούλε, αποφεύγοντας την σύγκρουση με την ελληνική μειονότητα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα στην αλβανική κυβέρνηση να υπάρχουν και στελέχη της μειονότητας, δήλωσε ο Idrizi.
Θα συνεργαστούμε και με τον διάβολο για την επίλυση του «τσάμικου ζήτηματος»
Ο πρόεδρος των Τσάμηδων χαρακτήρισε αναληθή τα δημοσιεύματα που θέλουν το PDIU και το LSI να αλληλοϋποστηρίζονται.
Αναφορικά με μια νέα συνεργασία με το ΔΚ του Μπερίσα δήλωσε πως δεν έχει λάβει καμία τέτοια πρόσκληση ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως το κόμμα του κάνει τους υπολογισμούς του και είναι ανοιχτό για συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις ανεξαιρέτως πολιτικής κατεύθυνσης αρκεί να στηρίζουν το «τσάμικο ζήτημα».