Tο 2012 η οικονομική κρίση συμπαρέσυρε στο καταστροφικό πέρασμά της χιλιάδες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα οι αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, τα λουκέτα και οι συλλήψεις να συνθέτουν το παζλ της εικόνας κατάρρευσης που έχει δημιουργηθεί...
Η έλλειψη ρευστότητας, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και η απροθυμία των τραπεζών να ανανεώσουν τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις, οδήγησαν τις επιχειρήσεις στην αναζήτηση προστασίας από τους πιστωτές.
Βωβός, Καρούζος, Πετζετάκις, Λυμπέρης, Τεγόπουλος, Πέτρος Κωστόπουλος, Λάκης Γαβαλάς είναι μόνο μερικοί από τους επιχειρηματίες που εις το όνομα της κρίσης έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους έπειτα από πολυετή καριέρα, αφήνοντας στον δρόμο εκατοντάδες απλήρωτους επί μήνες εργαζόμενους.
Την ίδια ώρα τρανταχτά ονόματα βρέθηκαν στο στόχαστρο των αρχών για υπέρογκες οφειλές προς το δημόσιο, ενώ κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν μέχρι και στη φυλακή.
«Ηχηρές» συλλήψεις
Ο Λάκης Γαβαλάς, αλλά και η αδερφή του Παναγιώτα έκαναν «ποδαρικό», αφού και οι δύο συνελήφθησαν για οφειλές προς το δημόσιο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, η σύλληψη του Γαβαλά το Φεβρουάριο ήταν η τρίτη και η... φαρμακερή αφού δύο φορές στο παρελθόν είχε συλληφθεί ξανά και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Πλέον βρίσκεται στον Κορυδαλλό όπου μοιράζεται το κελί του με τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που κατηγορείται για την υπόθεση της Proton Bank.
Άλλη μία ηχηρή σύλληψη ήταν και αυτή του διευθυντή του ομίλου Παζαρόπουλος, του Σπύρου Παζαρόπουλου για οφειλές που ξεπερνούν τα 800.000 ευρώ, ενώ στο στόχαστρο των αρχών βρέθηκε και ο επιχειρηματίας και μέτοχος της Artisti Italiani, Γεώργιος Τσαγκαμίλης για χρέη άνω των 2 εκατ. Ευρώ. Αλλά και ο ιδιοκτήτης του ιστορικού ξενοδοχείου «Πεντελικόν», ο Χαράλαμπος Βαρδής δεν γλίτωσε από τη μέγγενη της κρίσης και συνελήφθη για χρέη ύψους 87.000 ευρώ.
Μάλιστα και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις «Πεντελικόν» φέρονται να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες με τους ιδιοκτήτες να βεβαιώνουν ότι τα οικονομικά της εταιρείας είναι διαχειρίσιμα. Στη φάκα των αρχών έπεσε και ο εφοπλιστής Νίκος Αγούδημος, η εταιρία του οποίου χρωστάει στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Ο ιδιοκτήτης της GA Ferries καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά.
Για χρέη επίσης συνελήφθη και ο επιχειρηματίας στο χώρο της ένδυσης Αντώνης Γλου, με την εταιρεία να βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση και να καταθέτει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99. Αίσθηση είχε επίσης προκαλέσει η σύλληψη του επιχειρηματία και κατασκευαστή Μπάμπη Βωβού για οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η εταιρία του πήρε το δρόμο της υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα.
«Τσουνάμι» αιτήσεων για το άρθρο 99
Το 2012 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δικαίως ως «μαύρο» έτος για το ελληνικό επιχειρείν, καθώς σημειώθηκε ρεκόρ αιτήσεων υπαγωγής στο άρθρο 99. Αρκετές εταιρείες των οποίων οι αιτήσεις είχαν απορριφθεί ή είχαν δρομολογηθεί πριν την αλλαγή του νόμου περί συνδιαλλαγής, τον Σεπτέμβριο του 2011, επανήλθαν φέτος με νέες αιτήσεις.
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν μια ζοφερή πραγματικότητα: συνολικά το φετινό πρώτο εξάμηνο υποβλήθηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών 86 αιτήσεις, όταν ολόκληρο το 2011 είχαν υποβληθεί 101, έναν χρόνο νωρίτερα 124 και το 2009, οι αιτήσεις υπαγωγής ήταν 95. Η λίστα είναι μεγάλη και περιλαμβάνει μερικά από τα γνωστότερα ονόματα της αγοράς.
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι: Bωβός από τον κατασκευαστικό κλάδο, η Νeoset και η Sato από τον χώρο του επίπλου, η PC Systems από τον κλάδο της πληροφορικής- να σημειωθεί ότι η εκδίκαση της αίτησης της αναβλήθηκε για τις 06/02/2013, η Imperio από τον χώρο των μεταφορών και του logistics, η Μάρακ Ηλεκτρονική από τις λιανικές πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών, οι εταιρείες Alsinco, Γαβαλάς, Γλου, Fokas και Καρούζος από τον χώρο της ένδυσης και υπόδησης.
Επίσης αίτηση για ένταξη στις ευνοϊκές διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα έχουν υποβάλλει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ο Λυμπέρης, η Ιμάκο και η Τεγόπουλος από τις εκδόσεις, η Τυποεκδοτική από τον κλάδο εκτυπώσεων, η γνωστή γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, ο Πετζετάκις από τον χώρο των ελαστικών- πλαστικών και η εταιρεία επικοινωνίας Civitas.
ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης, Αγγελική Κιλιντζόγλου/newpost.gr