Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί έχουμε αύξηση κρουσμάτων εγκύων με καρκίνο;

Ο καρκίνος δεν κάνει εξαιρέσεις, χτυπάει παντού.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα χτυπάει και τις έγκυες γυναίκες με ρυθμούς που αυξάνονται σταθερά. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί ο αριθμός των εγκύων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο, έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια;
Σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη ,αναφέρονται ως πιθανές αιτίες του φαινομένου, η μεγαλύτερη ηλικία των μητέρων καθώς και οι καλύτερες μέθοδοι ανίχνευσης του καρκίνου.

Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην επιστημονική επιθεώρηση μαιευτικής και γυναικολογίας BJOG, αναφέρουν ότι το 2007, 192 στις 100.000 εγκύους και λεχώνες διαγνώστηκαν με καρκίνο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 1994 ήταν 112 ανά 100.000 γυναίκες.

“Οι μορφές καρκίνου που συνδέονται με την εγκυμοσύνη έχουν αυξηθεί και αυτό εξηγείται μερικώς από την αύξηση της ηλικίας που γεννάει μια γυναίκα”, έγραψε η Κριστίν Ρόμπερτς, ερευνήτρια μαιευτικής στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ που συμμετείχε στη μελέτη.

“Η εγκυμοσύνη αυξάνει την επαφή των γυναικών με τις υγειονομικές υπηρεσίες και την πιθανότητα διάγνωσης, αλλά μπορεί ακόμη να επηρέασει την ανάπτυξη (καρκινικών) όγκων”.

Όπως είπε η Ρόμπερτς, ορισμένοι γιατροί στο τμήμα της εξέτασαν κάποιες περιπτώσεις εγκύων με καρκίνο για να διαπιστώσουν αν αυτό ήταν ενδεικτικό για την πιθανότητα αυξημένου κινδύνου.

Η επιστημονική της ομάδα συνέλεξε πληροφορίες από τρεις μεγάλες τράπεζες δεδομένων που αφορούν τις γεννήσεις, περιπτώσεις καρκινοπαθών και εισαγωγές σε νοσοκομεία στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας.

Σε αυτές περιλαμβάνονταν πληροφορίες για σχεδόν 780.000 γυναίκες που γέννησαν περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια φορές κατά το διάστημα 1994-2008.

Την ίδια περίοδο, διαγνώστηκαν με καρκίνο περίπου 1.800 μέλλουσες μητέρες και γυναίκες που είχαν γεννήσει κατά τον προηγούμενο χρόνο.

Οι ερευνητές είπαν ότι καθώς η διάγνωση γινόταν συχνότερη με την πάροδο των ετών, ο μέσος όρος ηλικίας των εγκύων αυξανόταν.

Το 1994, το 13% των εγκύων ήταν μεγαλύτερες των 35 ετών σε σύγκριση με σχεδόν 24% το 2007.

Ο κίνδυνος να εμφανίσει μια γυναίκα καρκίνο αυξάνεται με την ηλικία και το 2007 οι γυναίκες άνω των 35 είχαν πάνω από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο σε σχέση με τις κάτω των 30.

Ωστόσο η ηλικία συνιστά μόνο έναν μικρό παράγοντα αυξημένου κινδύνου για καρκίνο.

Ο Λόιντ Σμιθ, ο οποίος ασχολείται με την θεραπεία γυναικολογικών καρκίνων στο πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνιας, συμφώνησε ότι οι βελτιωμένες μέθοδοι εντοπισμού της νόσου ενδεχομένως να ευθύνονται εν μέρει για την αύξηση των κρουσμάτων.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το μελάνωμα είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου καθώς πλήττει 45 από τις 100.000 εγκύους ή λεχώνες και η Αυστραλία διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό διαγνώσεων μελανώματος στον κόσμο, γεγονός που σημαίνει ότι οι μέθοδοι διάγνωσης έχουν ενδεχομένως βελτιωθεί σημαντικά.

Οι ερευνητές είπαν ότι παρά την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο, η νόσος εξακολουθεί να μην εμφανίζεται συχνά στις εγκύους και τις λεχώνες, αλλά η θεραπεία εμφανίζει ιδιαίτερα προβλήματα.

“Όταν έχεις μια έγκυο με καρκίνο, το έμβρυο κινδυνεύει, η γυναίκα κινδυνεύει, η οικογένεια βιώνει υπερβολικό πόνο και αναζητεί την καλύτερη δυνατή συμβουλή, γεγονός που συχνά προκαλεί σύγχυση γιατί κανένας δεν γνωρίζει ακριβώς τι να κάνει”, λέει ο Σμιθ.

iatropedia