Την ώρα που είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων, το Δημόσιο συνεχίζει να σπαταλά αλόγιστα ποσά σε ενοίκια για να στεγάσει οργανισμούς και υπηρεσίες.
Η σπατάλη είναι απίστευτη και γίνεται εξοργιστική αν αναλογισθεί κανείς σε τι συνθήκες ζούμε. Το ακόμη πιο εξωφρενικό είναι πως, παρ' ότι η συζήτηση για τα ενοίκια του Δημοσίου έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, οι μειώσεις τόσο στα ποσά που πληρώνει το Δημόσιο, όσο και στα κτήρια που χρησιμοποιεί είναι ελάχιστες!
Και, βέβαια, στις περισσότερες περιπτώσεις η σπατάλη αυτή είναι εντελώς αδικαιολόγητη, αφού ακριβώς δίπλα πολλές φορές στο κτήριο που μισθώνεται, υπάρχει κάποιο άλλο, ιδιοκτησίας του Δημοσίου, που δεν χρησιμοποιείται καν. Με ένα σχετικά μικρό κόστος, δηλαδή, για τη μετακόμιση, θα μπορούσε το κράτος να γλιτώσει εκατομμύρια κάθε χρόνο από τα παρανοϊκά νοίκια που πληρώνει.
Την ώρα που το Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης, με περισσότερα από 75.000 ακίνητα μεγάλης αξίας, το ίδιο ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια για να νοικιάζει κτήρια που στεγάζουν υπουργεία, εφορίες, αστυνομικά τμήματα, μέχρι και ολόκληρα δικαστήρια. Το κόστος για όλο αυτό είναι 6,8 εκατ. ευρώ, αυτήν την στιγμή. Δηλαδή περίπου 82 εκατ. ευρώ το χρόνο. 2.353 κτήρια σε όλη την Ελλάδα νοικιάζονται από το κράτος.
Η απόφαση του κ. Στουρνάρα για μειώσεις στα ενοίκια κτηρίων που νοικιάζονται από το Δημόσιο θα οδηγήσει μέσα στο 2013 σε μια μείωση του κόστους σημαντική. Αλλά και πάλι, το πόσο θα ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ!
Αλλά αυτό και μόνο του, το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες δέχτηκαν χωρίς αντιρρήσεις τις μειώσεις, δείχνει τι πάρτυ γίνεται τόσο καιρό! Το ερώτημα που μένει αναπάντητο είναι: Γιατί επιμένουμε να πληρώνουμε όλους αυτούς που αισχροκερδούσαν τόσα χρόνια εις βάρος του κράτους, αντί να μεταφέρουμε τις δημόσιες υπηρεσίες σε άδεια κτήρια που ανήκουν στο Δημόσιο;
Για να καταλάβει κανείς για τι πάρτυ μιλάμε, αξίζει να ρίξει μια ματιά στα νούμερα του παρελθόντος: Μέχρι το 2011 τα ποσά που δαπανούσε το Δημόσιο για ενοίκια ήταν περίπου 8.950.000 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή πάνω από 107 εκατ. ευρώ ετησίως!
Για να δούμε, όμως, ποια είναι τα πιο ακριβά κτήρια:
Αυτό με το υψηλότερο ενοίκιο είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας στη Λ. Μεσογείων που θα κοστίζει -μετά τις μειώσεις- 202.000 ευρώ τον μήνα. Προ 2011 το Δημόσιο πλήρωνε 336.000 ευρώ το μήνα για το ίδιο κτήριο!
177.000 ευρώ από 226.000 θα κοστίζει το κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών στο Κέντρο.
135.900 ευρώ από 226.00 θα κοστίζει το κτήριο του ΣΔΟΕ στη λεωφόρο Πειραιώς.
Ας δούμε επίσης, μερικά από τα μεγαλύτερα «όργια» στις τιμές που υπήρχαν ως τώρα, που αποδεικνύουν ότι δεν είναι μόνο η σπατάλη από την ενοικίαση, ενώ θα μπορούσε να στεγάζεται σε κτήριο του Δημοσίου, αλλά ότι ακόμη πιο μεγάλη σπατάλη γίνεται στα «καπέλα» που βάζουν οι ιδιοκτήτες:
Η Γενική Γραμματεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων νοικιάζει γραφεία 956 τ.μ. στην οδό Σέκερη και Μέρλιν στο κέντρο. Μέχρι το 2011 πλήρωνε 53 ευρώ/τ.μ. το μήνα, δηλαδή 50.731 ευρώ. Τιμή υπερδιπλάσια των ενοικίων που υπάρχουν για κτήρια Α' ποιότητας στην περιοχή (που είναι περίπου 25 ευρώ/τ.μ.). Με τις μειώσεις και πάλι θα πληρώνει αρκετά πιο ακριβώς, δηλαδή 31 ευρώ/τ.μ.
Σχεδόν 19 ευρώ/τ.μ./μήνα πλήρωνε το 2011 το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (συνολικά 29.383 ευρώ) ενώ σήμερα δίνει 17.929 ευρώ. Δηλαδή κάπου 12.000 ευρώ το μήνα λιγότερα!
Σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, στον Αγιο Παντελεήμονα, το τοπικό αστυνομικό τμήμα έδινε για κτίριο 932 τ.μ. στην οδό Μ. Βόδα, το ποσό των 22.968 ευρώ/μήνα. Σήμερα δίνει 14.081 ευρώ.
Το κορυφαίο, όμως, παράδειγμα σπατάλης είναι τα 6 κτήρια που νοίκιαζε επί της Λ. Μεσογείων το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Πλήρωνε 75.000 ευρώ το μήνα, ενώ πλέον πληρώνει 10.000 ευρώ. Αυτήν την διαφορά των 65.00 ευρώ για τόσα χρόνια, ένα τεράστιο κέρδος για τον ιδιοκτήτη των κτηρίων, δεν θα πρέπει να την διερευνήσει κάποιος; Πώς συμφωνήθηκε; Από ποιόν; Και, κυρίως, αν τα κτήρια άξιζαν όντως για 10.000 ευρώ, αλλά εμείς τα πληρώναμε 75.000, δηλαδή αν πρόκειται όντως περί απάτης εις βάρος του Δημοσίου, γιατί ο ιδιοκτήτης τους συνεχίζει να επιβραβεύετα� με το να διατηρεί για νοικιάρη το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο;