Έκθεση, που περιγράφει τη σύνδεση των εθνικών εκλογών της 6ης Μαΐου με την οικονομική πορεία της χώρας μας μέσα στους επόμενους μήνες,, δημοσίευσε το ευρωπαϊκό ερευνητικό τμήμα της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley.
Στην έκθεση, που υπογράφεται από έγκριτους οικονομολόγους, επιχειρείται μια περιγραφή του πολιτικού σκηνικού, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ενώ.....
τονίζεται ότι είναι δύσκολο όχι μόνο για το πρώτο κόμμα, αλλά ακόμη και για το συνασπισμό δύο κομμάτων, να σχηματίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 151 εδρών.
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις αντιδράσεις των δανειστών απέναντι σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «αναπόφευκτη πραγματικότητα, είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση… Από την στιγμή που η χρηματοδότηση αυτή δεν έρχεται από την εσωτερική αγορά, τότε θα έρθει από τους δανειστές».
«Το κόστος των μέτρων λιτότητας είναι ο αποπληθωρισμός. Αυτό επηρεάζει τον ελληνικό πληθυσμό, ο οποίος έχει λόγο στις πολιτικές διαδικασίες και εξελίξεις. Το κόστος της επιδίωξης άλλων πολιτικών, από την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του προγράμματος προσαρμογής, μέχρι τη χρεοκοπία, ή έστω την αμφισβήτηση της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη, έχει επιπτώσεις στους πιστωτές, οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι εκτός Ελλάδος. Δεν ψηφίζουν» παρατηρούν οι συντάκτες της έκθεσης.
Στη συνέχεια, η Morgan Stanley Research Europe καταγράφει το δημοσκοπικό περιβάλλον, παρουσιάζοντας δημοσκοπήσεις της Public Issue και της VPRC.
Επίσης, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι, παρά τις ενυπόγραφες δεσμεύσεις των προέδρων των δύο μεγάλων κομμάτων στα μέτρα λιτότητας -οι οποίες ωστόσο δεν δεσμεύουν κανέναν νομικά-, οι αγορές διατηρούν τις αμφιβολίες τους. «Το νέο Κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει για τα μέτρα του 2013-2016 μέσα στον Ιούνιο. Έτσι, δεδομένου του ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ίσως εξαρτώνται από συμμαχίες με μικρότερα, τότε θα δοκιμαστεί στο μέλλον και η πολιτική σταθερότητα» υποστηρίζεται στην έκθεση.
Ακολούθως, παρατίθεται ένα υποθετικό σενάριο, στο οποίο η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει η Τρόικα και επισημαίνεται ότι ο δεσμευμένος λογαριασμός με τα χρήματα της Ελλάδας έχει άμεση σχέση με την κοινωνική σταθερότητα. «Εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Ιουνίου, τότε η Τρόικα ίσως αποφασίσει να παρακρατήσει τις πληρωμές προς την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι όμως ένα υποθετικό σενάριο, καθώς ίσως η Τρόικα αρκεστεί σε μια τυπική ή άτυπη προειδοποίηση την πρώτη φορά».
«Εάν όμως» αναφέρεται στην έκθεση, «με την πάροδο του χρόνου, μέχρι το Σεπτέμβριο, υπάρξουν ξανά αποκλίσεις, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να αποφασίσουν την άρνηση εκταμίευσης δόσεων του δανείου».
Η ανάγκη της ελληνικής κυβέρνησης για πληρωμές στη συνέχεια είναι το ζήτημα, καθώς οι συντάξεις, οι παροχές και πολλές άλλες πληρωμές είναι πολύ σημαντικές. Η Morgan Stanley Reserach Europe, σχολιάζοντας την ανάγκη αυτή της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν υπάρξει χρηματοδότηση, δεν διστάζει να αναφέρει και το σενάριο διπλής νομισματικής μονάδας, το οποίο θα περιλαμβάνει, πέραν του ευρώ, και ένα εγχώριο νόμισμα. Ωστόσο, επισημαίνει πως «μια τέτοια κατάσταση δεν θα ήταν καθόλου σταθερή».
http://www.bankwars.gr