Η φριτάτα (frittata στα ιταλικά) είναι ένα πιάτο που σαν βάση έχει αυγά, και που μπορούμε να το εμπλουτίσουμε με ένα σωρό υλικά που μας βρίσκονται στο σπίτι, όπως κρεατικά, αλλαντικά, λαχανικά, ακόμα και ζυμαρικά.
Μην βιαστείτε να μπερδέψετε την φριτάτα με την ομελέτα, η οποία ως επί το πλείστον σερβίρεται σε ατομικές μερίδες και μαγειρεύεται με διαφορετικό τρόπο.
Ούτε σαν ομελέτα φούρνου μπορού�ε να την θεωρήσουμε.
Η φριτάτα κόβεται και σερβίρεται σε φέτες, και αποτελεί κανονικό γεύμα.
Κατά καιρούς φτιάχνω φριτάτα με διάφορα υλικά που μου βρίσκονται εύκαιρα στο σπίτι, και την απολαμβάνουμε με μια νόστιμη σαλάτα.
Θα σας πω σήμερα πως φτιάχνω μιαν από τις αγαπημένες μας παραλλαγές.
Χρειαζόμαστε:
6 αυγά
2-3 μικρές πατάτες (400 γρ. περίπου)
3 λουκάνικα Φραγκφούρτης
1 μικρή πράσινη πιπεριά
150 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
55 γρ. βούτυρο
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
λίγο πιπέρι
Π�! �με ν α την φτιάξουμε:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε σχετικά λεπτές φέτες και τις τηγανίζουμε.
Τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι τα λουκάνικα (το κάνουμε για να μην μας ανοίξουν) και τα βράζουμε για 5 λεπτά σε μπόλικο νερό. Τα ακουμπάμε κι αυτά σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
(Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα λουκάνικα Φραγκφούρτης με ότι λουκάνικο μας αρέσει, θα πρέπει όμως πρώτα να το τηγανίσουμε ή να το ψήσουμε χωριστά.) br />Κόβουμε την πιπεριά σε λεπτές λωρίδες.Με μίξερ χειρός, χτυπάμε τα αυγά σε βαθύ μπολ να αφρατέψουν και να φουσκώσουν.
Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και ξαναχτυπάμε.
Σε ένα μεγάλο και απλωτό αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο.
Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Πάνω από τις πιπεριές ρίχνουμε τα αυγά.
Μόλις πάνε να αρχίσουν να πήζουν, απλώνουμε π�! �νω α πό τα αυγά τις πατάτες και τα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες.
Χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά.
Ανασηκώνοντας με μία σπάτουλα τα αυγά περιμετρικά στο τηγάνι, ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί καλά από την κάτω μεριά.
Μόλις είναι έτοιμα, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με την τριμμένη μοτσαρέλα, καλύπτουμε το χερούλι του τηγανιού με αλουμινόχαρτο, και βάζουμε το τηγάνι στον φούρνο που όπως είπαμε τον έχουμε ήδη προθερμάνει.
Αφήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα.
Βγάζουμε προσεκτικά το τηγάνι από τον φούρνο και αφήνουμε την φριτάτα να κρυώσει λί�ο.
Την κόβουμε σε κομμάτια και την σερβίρουμε.TIP: Η συγκεκριμένη φριτάτα είναι ιδανική και για σάντουιτς!
Πάρτε μακρόστενα ψωμάκια, αλείψτε τα εσωτερικά με μαγιονέζα, γεμίστε τα με μακρόστενες λωρίδες από την φριτάτα και ροδέλες από μια κόκκινη σφιχτή ντομάτα και ετοιμάστε υπέροχα σάντουιτς!!
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη καλοκαιρινή μέρα!!