Κατά τις ίδιες πηγές, στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα μπορούν να συμμετέχουν μέλη της αντιπολίτευσης και νυν υπουργοί, αλλά όχι πρόσωπα που ενδεχομένως θα υπονομεύσουν την α�ιοπιστία της.
«Θα μπορούσε αυτή η πρόταση -για κυβέρνηση εθνικής ενότητας- να περιλαμβάνει τα μέλη της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και άλλων, αλλά θα πρέπει να αποκλείει πρόσωπα, των οποίων η συμμετοχή θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία της διαδικασίας της μετάβασης και θα έβλαπτε την προοπτική της συμφιλίωσης και της σταθερότητας» δήλωσε στο Reuters.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αναφορά περί αποκλεισμού συγκεκριμένων προσώπων «δείχνει» τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, παρόλο που στην πρόταση του Κόφι Ανάν κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται ρητά. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στη Μόσχα να επιμείνει στη θέση της για την παραμονή του Αλ Άσαντ στην εξουσία.
«Η Ρωσία διαμήνυσε στον Κόφι Ανάν ότι αποδέχεται το σχέδιό του» είπε ο συγκεκριμένος διπλωμάτης. Το σχόλιο αυτό επιβεβαιώθηκε και από άλλους δυτικούς διπλωμάτες, κατά τους οποίους την πρόταση Ανάν στηρίζουν όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, σε συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου, τονίζει ότι μία πολιτική λύση είναι εφικτή και πως η αποστολή των παρατηρητών (UNSMIS) είναι αναγκαία.
Για τον στρατηγό Μουντ, το συριακό καθεστώς και η ένοπλη αντιπολίτευση «αποφάσισαν ότι έχουν περισσότερα να κερδίσουν με τη βία, παρά ακολουθώντας το δρόμο της διπλωματίας».
Υπογραμμίζοντας το θάρρος των περίπου 300 παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, ο στρατηγός Μουντ προειδοποιεί: «Πρέπει να μας επιτρέψουν να κάνουμε τη δουλειά μας».
Παρά τη δυσκολία της αποστολής, ο στρατηγός Μουντ είναι αντίθετος στην οπλοφορία των παρατηρητών του ΟΗΕ. «Το να θελήσει κάποιος να σκοτώσει έναν άοπλο παρατηρητή είναι πολύ πιο δύσκολο. Εάν είναι κάποιος οπλισμένος γίνεται νόμιμος στόχος» υποστηρίζει.
Οι δραστηριότητες των παρατηρητών έχουν διακοπεί από τις 16 Ιουνίου εξαιτίας της συνέχισης των συγκρούσεων, παρά το γεγονός ότι η αποστολή των παρατηρητών (UNSMIS) παραμένει στη Συρία.