Τα γεμιστά είναι από τα πιο αγαπημένα μας φαγητά.
Το καλοκαίρι τα μαγειρεύω συχνά, θεωρούνται από τα ωραιότερα καλοκαιρινά φαγάκια άλλωστε!
Αλλά τα μαγειρεύω και τον χειμώνα, όταν βρίσκω ωραίες ντοματούλες και πιπεριές.
Έλα όμως που οι μισοί από εμάς τα προτιμάμε με κιμά και οι άλλοι μισοί χωρίς!!!
Τι να κάνω κι εγώ; Φτιάχνω γεμιστά....δύο σε ένα!!
Τα μισά με κιμά και τα άλλα μισά σκέτα. br />Μην νομίζετε ότι είναι κάτι δύσκολο. Δεν φτιάχνω δύο γεμίσεις.
Έτσι τα απολαμβάνουμε όλοι στην οικογένεια, ο καθένας όπως του αρέσουν.
Ας δούμε λοιπόν πως θα τα μαγειρέψουμε.Θα χρειαστούμε:
6 ντομάτες μεγάλες, ώριμες και σφιχτές
3 πιπεριές μεγάλες
350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι νυχάκι
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4-5 φ! ρέσκ α κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού πουμαρό
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας, καλά γεμάτη
6-7 κοτσάνια μαϊντανό
6-7 κοτσάνια άνηθο
1 κουταλιά ξερό δυόσμο
λίγη ξερή ρίγανη
λίγη μαντζουράνα
ελάχιστο κύμινο
1 κύβο ζωμό λαχανικών ψυγείου
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο.
3 πατάτες μέτριες
λίγη φρυγανιά τριμμένη
Στην πράξη:
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές και αφαιρούμε τα καπάκια τους.
Αν θέλουμε τα κρατάμε για σκεπάσματα, αλλιώς θα χρησιμοποιήσουμε ροδέλες πατάτας, όπως κάνω εγώ.
Καθαρ�ζουμε τις πιπεριές από τους σπόρους.
Με ένα κουταλάκι, αδειάζουμε προσεκτικά το εσωτερικό από τις ντομάτες.
Δεν πετάμε την ψίχα τους, αλλά την βάζουμε σε μπολ, αφαιρώντας τους σπόρους.
Αλατίζουμε το εσωτερικό των λαχανικών μας και τα βάζουμε ανάποδα στο ταψάκι που θα τα ψήσουμε.
Πολτοποιούμε την ψίχα από τις ντομάτες στο μπολ.
Προσθέτουμε τον πελτέ, τον κύβο λαχανικών, μισή κουταλιά δυόσμο, το 1/3 από το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ένα ποτήρι ζεστό νερό. Ανακατεύουμε καλά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους μ! ισού εκατοστού.
Τις βάζουμε μέσα στον πολτό της ντομάτας και ανακατεύουμε, να καλυφθούν καλά οι πατάτες. Με τον τρόπο αυτό θα αρτυθούν και θα γίνουν πιο νόστιμες.
Ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με το δεύτερο 1/3 του λαδιού. Τα αφήνουμε να μαραθούν καλά.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο ψιλοκομμένους και αφήνουμε τα κρεμμύδια να πάρουν χρώμα. Αποσύρουμε από την φωτιά.
Σε μπολ βάζουμε το ρύζι καθαρισμένο και πλυμένο.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τον υπόλοιπο ξερό δυόσμο, λίγη ρίγανη, λίγη μαντζουράνα κ�ι ελάχιστο κύμινο.
Ρίχνουμε στο μείγμα του ρυζιού, το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας της πολτοποιημένης ντομάτας. Αυτό θα δώσει νοστιμιά και θα αφρατέψει το μείγμα των γεμιστών.
Αν δούμε ότι το μείγμα δεν είναι αρκετά αφράτο, προσθέτουμε και άλλο νερό. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι και πιπέρι.
Γεμίζουμε με το μείγμα αυτό 2-3 ντομάτες και τη μία πιπεριά.Προσθέτουμε στο! υπό� �οιπο μείγμα του ρυζιού τον κιμά.Ανακατεύουμε πολύ καλά, να πάει παντού ο κιμάς.
Γεμίζουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά.
Το μείγμα που θα μας περισσέψει, το διασκορπίζουμε μέσα στο ταψί.
Ρίχνουμε λίγο λαδάκι και λίγο πολτό ντομάτας μέσα σε κάθε ντομάτα και πιπεριά, επάνω την γέμιση.
Καλύπτουμε τα γεμιστά μας με μία ροδέλα πατάτας ή το καπάκι τους που έχουμε κρατήσει.
Μοιράζουμε τις πατά�ες μέσα στο ταψί, στηρίζοντας έτσι τα γεμιστά μας, να μην γείρουν στο ψήσιμο.Ρίχνουμε και τον υπόλοιπο πολτό ντομάτας, το υπόλοιπο λάδι, από πάνω. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά το φαγητό, αν νομίζουμε ότι χρειάζεται.
Πασπαλίζουμε τα γεμιστά με λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Αυτό θα προστατέψει το φαγητό από το κάψιμο και οι πατάτες θα κάνουν ωραία, τραγανή κρούστα.
Νερό δεν βάζουμε άλλο από την αρχ! ή. Θα βγάλουν τα λαχανικά.
Θα προσθέσουμε αν χρειαστεί κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Ψήνουμε τα γεμιστά στους 220 βάθμ. Κελσίου, προθερμασμένο φούρνο, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο.
Τα τελευταία δέκα λεπτά, ξεσκεπάζουμε το φαγητό, να ροδοψηθούν οι πατάτες. Σερβίρεται ζεστό.TIP: Ένα σημαντικό μυστικό για το σωστό ψήσιμο των γεμιστών, αλλά και για περισσότερη νοστιμ�ά, που έμαθα από την μητέρα μου και εφαρμόζω πάντα, είναι το εξής:
Στο μέσον του ψησίματος των γεμιστών τα βγάζω από τον φούρνο.
Ανοίγω τα καπάκια τους και με ένα κουτάλι τα "ποτίζω" με το ζουμί του ταψιού. Προσέχω αυτό να εισχωρήσει στην γέμιση.
Τα σκεπάζω ξανά και συνεχίζω το ψήσιμο, όπως περιγράφω πιο πάνω.
Έτσι το ρύζι θα ψηθεί καλά και η γέμιση θα γίνει ακόμα νοστιμότερη.
Με τον ίδιο τρόπο γεμίζω μελιτζάνες, κολοκυθάκια στρογγυλά ή μακρόστενα και ωραίες στρογγυλές πατάτες.
Καλή επιτυχία!!
Ειρήνη Ε.