Η συζήτηση για την Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη την Ανάπτυξη της Υπαίθρου και τη Νέα Αγροτική Επιχειρηματικότητα διοργανώθηκε, στις 23 και 24 Ιουλίου, από το Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Μιλώντας στους αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας, ο διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) και η ευρωπαϊκή γεωργία, τις προϋποθέσεις επιτυχούς αντιμετώπισής τους και τις προοπτικέ που ανοίγονται για την ελληνική γεωργία.
Επιπλέον έκανε ευρεία αναφορά στην πρόταση της Επιτροπής για πρασίνισμα της Κοινής Γεωργικής πολιτικής, με στόχο την υιοθέτηση πρακτικών που είναι ωφέλιμες για το περιβάλλον και αποτελούν το βασικό άξονα της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ.
Ο αντινομάρχης Αρτας Βασίλης Ψαθάς επανέλαβε το πάγιο αίτημα των Αυτοδιοικητικών φορέων για συμμετοχή των περιφερειών στο σχεδιασμό και υλοποίηση των προγραμμάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και πόρων στις αιρετές περιφέρειες, καθώς και κατάργηση των οργανισμών του υπουργείου και μετάταξη του προσωπικού του στις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.
Ως μέτρα ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, ενός εκ των λίγων της ελληνικής οικονομίας με πραγματική παραγωγή, ο κ. Ψαθάς ζήτησε της σύσταση φορές πιστοποίησης ηπειρωτικών προϊόντων, την ίδρυση σχολής κρέατος στη Φιλιππιάδα,, την πιστοποίηση των ιχθυρών προϊόντων του Αμβρακικού, καθώς και τη της συνέχιση και επέκταση των αρδευτικών έργων στην περιφέρεια Ηπείρου.
Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών επισήμανε τις τέσσερις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας: 1- πώληση των προϊόντων, 2- έρευνα που θα οδηγεί σε εφαρμογή, 3- αγροτικά σχολεία για εκπαίδευση των αγροτών και 4- υποστήριξη με ανταλλαγές εμπειριών, μεταφορά τεχνογνωσία, συμμετοχή σε εκθέσεις και συνέδρια, δημιουργία αγροτικών αγορών και δημοπρατηρίων.
Ο Δημήτρης Ρουκάς, ζωοτέχνης και συνεργάτης του ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα», παρουσίασε καλές πρακτικές για την καθετοποίηση αγροτικής παραγωγής με παρουσίαση καλών πρακτικών για τη δημιουργία μικρών μονάδων για παραγωγή προϊόντων κτηνοτροφίας. Ειδικότερα, παρουσίασε τρόπους για τη δημιουργία μικρών οικογενειακών μονάδων τυροκόμησης, κυρίως παραδοσιακών τυριών για την τοπική αγορά. Όπως είπε, εάν υπάρχει τοπική αγορά, ή μπορεί να δημιουργηθεί, τότε η επεξεργασία του γάλακτος του κτηνοτρόφου, για την δικιά του αποκλειστικά παραγωγή, με δυνατότητα διάθεσης τ�ς από το τυροκομείο, ή αποστολής για πώληση σε τοπικό παντοπωλείο και, αν ψηφισθεί το νομοσχέδιο, από την αγροτική αγορά ή (αν δεν υπάρχει τέτοια) από τη λαϊκή αγορά, είναι μια νέα προοπτική.