Τα χρήματα αυτά είχαν επιβληθεί ως πρόστιμα σε περιπτώσεις παρατυπιών που αφορούσαν κυρίως εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου και εκκοκκιστικές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, το 2002 η Επιτροπή συνέστησε κοινή ομάδα εργασίας από μέλη της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) και της DG AGRI (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας|), προκειμένου να ερευνηθούν περιπτώσεις παρατυπιών που εκκρεμούσαν. Από τις 431 υποθέσεις που εξετάστηκαν οι 30 αφορούσαν ελληνικές εταιρείες, κυρίως εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου και εκκοκκιστικές με ποσό που καταβλήθηκε αχρεώστηταπερίπου 32 εκατ. €.
Το ποσό αυτό μετά από διμερείς συζητήσεις με την Επιτροπή ανήλθε σε 18.935.994 ευρώ και οι εμπλεκόμενες εταιρείες συνολικά σε 19.
Με συμπληρωματικά στοιχεία που στάλθηκαν στην Ε.Ε και μετά την προσφυγή μας στο Ευρωπαϊκό Όργανο Συμβιβασμού, το ποσό μειώθηκε περαιτέρω σε 13.348.979 ευρώ και οι εμπλεκόμενες εταιρείες σε 13. Το ποσό αυτό τελικά με την απόφαση της Επιτροπής καταλογίστηκε σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, επειδή διαπιστώθηκε ότι η παρατυπία ή η απουσία ανάκτησης οφείλονται σε παρατυπίες ή αμέλειες αποδιδόμενες σε διοικητι! κές ή άλλες υπηρεσίες και οργανισμούς του Κράτους.
Την απόφαση αυτή της Επιτροπής την προσέβαλε με προσφυγή ακύρωσης η Ελληνική Δημοκρατία. Το Γενικό Δικαστήριο της Ε,Ε με την απόφασή του, που δημοσιεύτηκε σήμερα έκανε μερικά δεκτή την προσφυγή μας και διέταξε την επιστροφή στην Ελλάδα ποσού 820.821,99 ευρώ, δεχόμενο ότι σε 2 από τις 13 υποθέσεις δεν μπορεί να καταλογιστεί αμέλεια στις ελληνικές αρχές.
Την υπόθεση αυτή χειρίστηκε το Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες τ�υ ΟΠΕΚΕΠΕ. ην Επιτροπή ανήλθε σε 18.935.994 ευρώ και οι εμπλεκόμενες εταιρείες συνολικά σε 19.