Όπως είναι γνωστό, ο Π. Ψωμιάδης καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος. Η παράβαση καθήκοντος αφορούσε στο ότι «καθ' υπέρβαση της διακριτικής ευχέρειας της εξουσίας του» μείωσε σε 5.000 ευρώ πρόστιμο των 89.000 ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί σε βάρος πρατηριούχου υγρών καυσίμων, που φέρεται ότι νόθευσε καύσιμα, με αποτέλεσμα να ωφεληθεί ο πρατηριούχος και να ζημιωθεί η Νομαρχία.
Ωστόσο, ο κ. Πλιώτας πρότεινε να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση λόγω έλλειψης ειδικής και εμπεριστατωμέν�ς αιτιολογίας. Κι αυτό διότι, όπως τόνισε η καταδικαστική απόφαση δεν εκθέτει με σαφήνεια, χωρίς αντιφάσεις και κενά τα περιστατικά εκείνα, από το οποία να συνάγεται η στοιχειοθέτηση του αδικήματος. Παράλληλα, ο αντεισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει αιτιολογία για την στοιχειοθέτηση του δόλου. Δηλαδή δεν αναφέρεται π.χ. ότι το πρόστιμο μειώθηκε γιατί ο πρατηριούχος ήταν φίλος του Ψωμιάδη ή το έκανε για κάποια άλλη σκοπιμότητα.
Από την πλευρά τους οι συνήγοροί του τέως περιφερειάρχη Αντ. Φούσας και Χρ. Μυλωνόπουλος υποστήριξαν ότι ο Ψωμιάδης ε! πειδή δεν είχε τις απαιτούμενες νομικές γνώσεις δεν κινήθηκε κατά την κρίση του, αλλά ακολούθησε τις οδηγίες της νομικής υπηρεσίας της Νομαρχίας. Δηλαδή ότι μπορεί ως νομάρχης να προβεί στη μείωση του προστίμου. Ακόμη, ανέφεραν οι δύο δικηγόροι ότι ο Ψωμιάδης με την μείωση του προστίμου δεν υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής ευχέρειας που είχε. Και αυτό γιατί το πρόστιμο των 5.000 ευρώ που τελικά επέβαλε είναι πολύ μεγαλύτερο από το ανώτατο πλαφόν που προβλέπει η σχετική νομοθεσία για τις ανάλογες περιπτώσεις. Ακόμη τόνισαν ότι ο Ψωμιάδης έλαβε υπόψη �ου την άθλια οικονομική κατάσταση του πρατηριούχου.