Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται νέο άρθρο του Forex Crunch το οποίο κρατάει τη χώρα μας ψηλά στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης του...
Η πιθανότητα αυτή δε συνδέεται απαραίτητα, αναφέρει ο συντάκτης του κειμένου, με το γεγονός ότι η Ε.Ε. ούτως ή άλλως έβλεπε με καλό μάτι την επανεκλογή Ομπάμα.
Υπάρχουν αρκετά σενάρια σύμφωνα με τους οποία, η χώρα θα μπορούσε να πει "αντίο" στην Ευρωζώνη. Και δε μιλάμε για έναν ή δύο, αλλά για πέντε διαφορετικά.
Συγκεκριμένα:
1. Παγκόσμιος συντονισμός για το Grexit:
Μια ελληνική έξοδος θα ήταν ένα τεράστιο γεγονός για την παγκόσμια οικονομία, παρά το μικρό μέγεθος της χώρας. Η έξοδος θα σημάνει και οικονομικές απώλειες για τα κράτη που έχουν δανείσει την Ελλάδα.
Οι επιπτώσεις θα επηρεάσουν ακόμα και τις Η.Π.Α., τη νούμερο ένα δύναμη, ακόμα και σήμερα, στην παγκόσμια οικονομία. Οι Η.Π.Α. μέσω του ΔΝΤ έχουν επενδύσει άλλωστε χρήματα και στην Ελλάδα. Ο Ομπάμα είναι και πάλι πρόεδρος. Το δολάριο θα συνεχίσει όμως να έχει πτωτική πορεία ή όχι;
Όπως και να' χει , οι Ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονταν εξ αρχής τόσο πολύ για το ποιος θα είναι ο νέος πλανητάρχης, αλλά με ποιον θα συνεργαστούν - συντονιστούν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό Grexit. Τώρα γνωρίζουν.
2. Ατελείωτες καθυστερήσεις:
Μέχρι τώρα έχουν σημειωθεί πολλές προσωρινές προθεσμίες για την επίτευξη συμφωνίας για τη διάσωση της χώρας και την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας:
Μια συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου, μια Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου και αρκετά Eurogroup ή συναντήσεις EWG (Environmental Working Group) που έχουν ήδη αποτύχει. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, στη σύνοδο κορυφής της 12ης Νοεμβρίου, δεν αναμένεται συμφωνία διάσωσης για το ελληνικό χρέος.
Καταγράφονται προβλήματα στη επίτευξη συμφωνίας αλλά θα μπορούσαμε να μιλάμε και για μια εσκεμμένη καθυστέρηση.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεμείνει από χρήματα γρήγορα: Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η ημερομηνία είναι η 16η Νοεμβρίου, και σύμφωνα με άλλους, μιλάμε για το τέλος του Νοεμβρίου.
Οι προθεσμίες αυτές δεν είναι ακριβείς. Στο παρελθόν αντίστοιχες προθεσμίες έχουν διαψευσθεί. Παρ 'όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση χωρίς την επόμενη δόση βοήθειας ύψους 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
3. Το τέλος του φθινοπώρου:
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, δήλωσε ότι βλέπει την Ελλάδα "εντός ευρώ-ζώνης, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, αλλά και μετά το πέρας αυτού".
Η δήλωση αυτή όμως, έγινε τις ζεστές ημέρες του Αυγούστου. Το τέλος του φθινοπώρου είναι κοντά, και πλέον θα δούμε το πόσο κρίσιμη είναι η όλη κατάσταση.
4. Η Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια της:
Η Τρόικα πιέζει την Ελλάδα να περάσει τις μεταρρυθμίσεις για τα εργασιακά που η αντιπολίτευση απορρίπτει κατηγορηματικά.
Ακόμα και αν οι μεταρρυθμίσεις υπερψηφιστούν την Τετάρτη, εν μέσω γενικής απεργίας και αντιδράσεων, η κυβέρνηση αποδυναμώνεται συνεχώς.
Επίσης, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε αντισυνταγματικές τις μεταρρυθμίσεις που αξιώνονται από την ελληνική κυβέρνηση. Αν ισχύει κάτι τέτοιο ως προς τη συνταγματικότητα, μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας; Ή μήπως ήρθε τελικά ο καιρός να βρεθεί μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση;
5. Η Γερμανία φτάνει στα όρια της:
Το ΔΝΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι της Ελλάδας, είναι απαραίτητη μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους, και αυτή τη φορά, στο δημόσιο τομέα που είναι "φορτωμένος" με το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της χώρας.
Αυτό σημαίνει πως οι κυβερνήσεις των κρατών που μετέχουν στην Ευρωζώνη θα επωμιστούν απώλειες στα δάνεια που έχουν εκχωρήσει στην Ελλάδα.
Πως θα αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο σενάριο στη Γερμανία; Όχι και τόσο θετικά. Η Γερμανία προσποιείται ότι δεν έχει πρόβλημα, κάτι που δεν είναι αλήθεια και ταυτόχρονα εξαντλούνται τα αποθέματα χρημάτων της για περαιτέρω δανεισμούς.
μετάφραση: Χρήστος Δεμέτης/news247