«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κρίση να δημιουργήσει μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να αποδείξουμε ότι οι ΑΠΕ δεν πρέπει να είναι θύματα της κρίσης αλλά εργαλεία εξόδου από την κρίση, εργαλεία ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενεργειακής ανεξαρτησίας» δήλωσε η ευρωβουλευτής Άννυ Ποδήματα, από το βήμα της 12ης Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ενεργειακή Αποδοτικότητα.
Το Φόρουμ φέτος πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο χώρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, στις 23 και 24 Νοεμβρίου.
Στη φετινή Συνέλευση, με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Ενεργειακή Αποδοτικότητα», συμμετέχουν βουλευτές και ευρωβουλευτές από 15 κράτη - μέλη της Ε.Ε., εκπρόσωποι του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Κυβερνήσεων Κρατών - Μελών της Ε.Ε.και λοιποί εμπειρογνώμονες. Στις εργασίες της Συνέλευσης συμμετέχουν με ομιλίες τους, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του EUFORES Claude Turmes, ο Γενικός Γραμματέας του EUFORES Jan Geiss, o Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Eυάγ�ελος Μεϊμαράκης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αρμόδιος για θέματα ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αρμόδιος υφυπουργός σε θέματα ενέργειας στις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις και συν - οικοδεσπότης της Συνέλευσης από πλευράς του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Γιάννης Μανιάτης.
Μεταξύ των θεμάτων συζήτησης της Συνέλευσης είναι ο ρόλος των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως επενδυτικών συντελεστών στην ελληνική οικονομία και ως πυλώνων για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η χρηματοδότηση και η πρόσβαση σε κεφάλαια για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, οι τρόποι διασφάλισης σε εθνικό επίπεδο της επίτευξης των στόχων του 2020 και η αξιολόγηση της μέχρι τώρα υλοποίησης των πολιτικών ενεργειακής αποδοτικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Περιγράφοντας τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα από την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας, η κ. Ποδήματα υπογράμμισε ότι «ειδικότερα για τη χώρα μας που μαστίζεται από την ύφεση και την ανεργία, οι τομείς αυτοί μπορούν να παράξουν εισόδημα, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και παράλληλα αειφορία, ενεργειακή ανεξαρτησία, προστασία του περιβάλλοντος, αποκέντρωση».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η Ελλάδα και μπορεί και οφείλει στον εαυτό της και στα παιδιά της, στις επόμενες γενιές, να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση στον τομέα της ανάπτυξης των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας. Μπορεί και οφείλει να ξεφύγει από προκαταλήψεις και κωλυσιεργίες που την κρατούν δέσμια και να προχωρήσει έγκαιρα στις αναγκαίως μεταρρυθμίσεις που μπορούν να δώσουν έναυσμα στις εγχώριες και ξένες επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς, που έχουν σημαντικό πολλαπλασιαστικό όφελος», τονίζοντας ωστόσο ότι «αυτό το στοίχημα δεν είναι �όνο ένα ελληνικό, αλλά ένα ευρωπαϊκό στοίχημα».