Στις γυναίκες για πρώτη φορά Κενυάτισσα δρομέας πήρε τον Μαραθώνιο της Αθήνας (η Τσεμτάι Κονσαλατέρ Γιαντά) ενώ το μοναδικό μετάλλιο που ξέφυγε από τους Κενυάτες αθλητές και αθλήτριες ήταν το ασημένιο στις γυναίκες που πήρε η Ουκρανή Σβετλάνα Στάνκο.
Μιλώντας στο SPORT24, σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές (δεν είχαμε μόνο την νικήτρια των γυναικών που χρειάστηκε να της δώσουν τις πρώτες βοήθειες λόγω εξάντλησης μετά τον τερματισμό της) από την Κένυα, μας αποκαλύπτουν το μυστικό της επιτυχίας και του σερί νικών που έχουν γενικότερα στους μεγάλους αγώνες οι Κενυάτες δρομείς.
Η προπόνηση στους περίφημους «Πορτοκαλί Δρόμους» του προπονητικού κέντρου του Ιτεν είναι όλα τα λεφτά. Τους αποκαλούν έτσι γιατί όταν δύει ο ήλιος, πέφτοντας οι ακτίνες του πάνω στους χωμάτινους δρόμους τους δίνει μια πορτοκαλί (χρυσαφένια περισσότερο) ανταύγεια.
«Όταν μπορείς να βγάλεις την προπόνηση, στο Ιτεν, τότε μετά στον αγώνα επικρατείς εύκολα» μας είπε η χάλκινη μαραθωνοδρόμος Κενυάτισσα Τσέλανγκατ Βιόλα Κιμέτο που έχει ώς όνειρο τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά μας εξηγεί το πόσο δύσκολο είναι να το κάνει πραγματικότητα:
«Η χώρα στέλνει στους Ολυμπιακούς τους κορυφαίους των κορυφαίων με συνέπεια να είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχωρίσεις. Είναι τόσο μεγάλος ο ανταγωνισμός και τόσοι οι αθλητές και οι αθλήτριες που επιλέγονται οι τοπ σε επιδόσεις και διάρκεια. Φανταστείτε ότι κάποιος που μπορεί να μην έχει επιλεγεί για την Ολυμπιάδα, μπορεί να έχει χρόνους όπου να μπορεί άνετα να κερδίσει έναν Ευρωπαϊκό μαραθώνιο για παράδειγμα» καταλήγει η μικροκαμωμένη (μόνο στο μάτι, διότι όταν τρέχει είναι άπιαστη) Τσέλαγκατ Κιμέτο.
O νικητής του Κλάσσικού Μαραθωνίου Ραϊμόν Μπέτ γνώριζε τις δυσκολίες που έχει η δική μας διαδρομή, αλλά με τέτοια προετοιμασία που κάνει δεν είχε ενδοιασμούς:
«Σας είχα υποσχεθεί ότι θα ξανάρθω και θα κερδίσω και το έκανα. Είναι ίσως ο πιο δύσκολος μαραθώνιος στον κόσμο, αυτός της Αθήνας, αλλά να ξέρετε πως και η προπόνηση που κάνουμε στην Κένυα, δεν υπάρχει αλλού. Ηταν πιο δύσκολο αυτή τη φορά, αλλά το ό,τι γνώριζα τη διαδρομή με διευκόλυνε» μας τόνισε χαρακτηριστικά ο νικητής των ανδρών, που επανέλαβε τον θρίαμβό του (είχε νικήσει και το 2010) αγγίζοντας μάλιστα το ρεκόρ της διαδρομής του Ιταλού Στέφανο Μπαλντίνι (2ωρ.10'.55'') το οποίο έχασε για λίγα δευτερόλεπτα (2ωρ.11'.35'') με επίδοση ρεκόρ πάντως για τον κ�ασσικό Μαραθώνιο.
Ο Μπέτ στο ύψος του Πύργου Αθηνών, έκανε ένα ξεπέταγμα λες και ξεκινούσε τον αγώνα (!) δείγμα της μεγάλης αντοχής και ικανότητας που έχει ξεπερνώντας τον Κιρούι και έκοψε πρώτος το νήμα με τον συμπατριώτη του Πόλ Κοσγκέι να περνά στα τελευταία 100 μέτρα και αυτός τον Αλεξ Κιρούι.
«Η προπόνησή μας γίνεται σε υψόμετρο στα 2100 μέτρα, 25 χιλιόμετρα έξω από το Ναϊρόμπι, στους λόφους Ν'Γκόνγκ. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο επίπονη είναι και τι πλεονέκτημα σου δίνει αυτό το υψόμετρο. Μέχρι πέρυσι είχαμε στο δικό μας γκρούπ και τον παγκόσμιο ρέκορντμαν, τον Πάτρικ Μακάου. Υπάρχουν εν ενεργεία 500 δρομείς στην Κένυα, που σιγά σιγά εξειδικεύονται σε ποια διαδρομή θα κατασταλάξουν. Δεν πάνε όλοι μαραθώνιο, αλλά διαλέγουν και 5.000, 10.000 και ημιμαραθώνιο. Είναι τρομερός ο συναγωνισμός και όποιος ξεχωρίζει εκεί, δύσκολα θα χάσει μετά» μας λ�ει ο δεύτερος νικητής Πόλ Κοσγκέι ενώ ο Αλεξ Κιρούι που ζυγίζει μόλις 52 κιλά αποκαλύπτει ένα ακόμα μυστικό αυτό του βάρους.
«Σε έναν Μαραθώνιο ένας αθλητής μπορεί να χάσει ακόμα και 6-7 κιλά βάρους, την ώρα του αγώνα κυρίως λόγω απώλειας υγρών. Εγώ αν ζυγιστώ τώρα που έχω τρέξει 42 χιλιόμετρα, τρώγοντας μάλιστα και κάτι θα δείτε πως θα είμαι πάλι 52. Είμαι σε ένα πολύ χαμηλό βάρος που μου δίνει πλεονέκτημα στο τρέξιμο, ακόμα και στην αντοχή και στην κούραση. Πάντως μην νομίζετε πως στην Κένυα δεν έχουμε και πιο μεγαλόσωμους αθλητές».
Απλά οι άνθρωποι δεν παίζονται, και τη στιγμή που ο υπογράφων μιλούσε μαζί τους, συνειδητοποίησε πως ο ίδιος ζυγίζει συνολικά το βάρος και των τριών πρώτων ανδρών μαζί. Σίγουρα κάποιος από όλους μας χρειάζεται πρόγραμμα διατροφής. Μάλλον ενδυνάμωσης φανταζόμαστε...
Στη φωτογραφία που βγήκαν με συμπατριώτες τους στο ξενοδοχείο, η Τσέλανγκατ Βιόλα Κιμέτο είναι 3 από αριστερά, ο Πόλ Κόσγκέι ακριβώς δίπλα της (4 από αριστερά) και ο Ακεξ Κιρούι προτελευταίος (7 από αριστερά). Ο Μπέτ ήταν ακόμα στο ντόπινγκ κοντρόλ και η Γιαντά ξεκουραζόταν.