Με… άγριες διαθέσεις καταφθάνουν στην Ελλάδα τη Δευτέρα 2 οι επικεφαλής της τρόικας για να συναντήσουν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον μέλλοντα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Οι σχέσεις της Αθήνας με τους εκπροσώπους των δανειστών δεν είναι και στην καλύτερή τους φάση, καθώς οι τροϊκανοί έρχονται να αξιολογήσουν τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου, ενώ η ελληνική πλευρά ζητά από την πλευρά της άμεσα επαναδιαπραγμάτευση.
Οι κύριοι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ έρχονται στην Ελλάδα προκειμένουν να γνωριστούν με την νέα κυβέρνηση και κυρίως με το οικονομικό επιτελείο.
Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ θα παραμείνουν στην Ελλάδα για περίπου 24 ώρες, ενώ θα αφήσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια που θα ξεκινήσουν εξονυχιστικό έλεγχο σε κάθε ένα από τα υπουργεία.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η συνάντηση των τροικανών με τον κ. Σαμαρά να γίνει στο σπίτι του πρωθυπουργού στην Κηφισιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα ενδιαφέρεται να λάβει δια ζώσης τη διαβεβαίωση ότι η συνεργασία συνεχίζεται και ότι ανεξαρτήτως συζητήσεων για χαλάρωση των μέτρων η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Στο υπουργείο Οικονοπμικών επικρατεί αναβρασμός ενόψει της επίσκεψης των δανειστών, με τον νέο υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα να πραγματοποιεί διαδοχικές συναντήσεις, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης.
Ήδη έχει συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, καθώς και με τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, από τον οποίο ζήτησε ενημέρωση για τις εξελίξεις σε δύο νευραλγικά «σκέλη» της οικονομικής διαχείρισης: Τα έσοδα και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μέσω διασταυρώσεων στοιχείων των φορολογουμένων.
Ποια θέματα θα πέσουν στο τραπέζι
Τρία είναι τα βασικά θέματα που θα συζητήσει η ελληνική πλευρά με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Κατ' αρχήν η αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου ώστε να εισπράτονται οι φόροι στην ώρα τους, αλλά και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η οποία εκτιμάται ότι είναι περίπου 30 δισ. ετησίως.
Επίσης στο τραπέζι των συνομιλιών θα πέσει και η μείωση του δημόσιου τομέα. Στο προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης το οποίο συμφώνησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, γίνεται λόγος για κατάργηση του μέτρου των απολύσεων στο δημόσιο, ακόμη και για το προσωπικό που υπηρετούσε σε οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Το κείμενο επίσης αποκλείει νέες μειώσεις μισθών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.
Αντικείμενο διαπραγμάτευσης θα γίνει και η απελευθέρωση των κοινωνικών παροχών