Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Θα γίνει άραγε η Κύπρος το πρότυπο επίλυσης των προβλημάτων της ΕΕ;

Την 1η Ιουλίου η εξάμηνη προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση περνά στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κύπρος θα αντικαταστήσει σ΄ αυτό το πόστο τη Δανία, η οποία είχε την τύχη να εκπληρώσει τις λειτουργίες της σε συνθήκες οξείας χρηματοοικονομικής κρίσης στην ΕΕ.

 Δεν υπάρχει κανένας βάσιμος λόγος για προβλέψεις ότι η προεδρία της Κύπρου θα είναι πιο εύκολη. Πολύ περισσότερο που το ίδιο το νησί κινείται ορμητικά προς το στρατόπεδο των «προβληματικών» χωρών της ΕΕ. Αυτές τις ημέρες ο Διεθνής όμιλος αξιολόγησης Fitch και πάλι υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Λευκωσίας, συνοδεύοντας την με πρόβλεψη για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης....


Επί του παρόντος οι τρεις κορυφαίοι διεθνείς όμιλοι αξιολόγησης – Fitch, S&P και Moody's – έχουν θέσει τα κυπριακά κρατικά ομόλογα στο επίπεδο των «σκουπιδιών» («jank»). Σχετικά με το τι υπόσχεται στην ΕΕ η κυπριακή προεδρία σ΄ αυτές τις συνθήκες γράφει ο Πιότρ Ισκεντέροφ.
Κατά την έκφραση του πρακτορείου Reuters, η κυπριακή οικονομία έφτασε στο άκρο, πέρα από το οποίο αναπόφευκτα ακολουθεί η «προσφυγή στην οικονομική βοήθεια». Αυτό θα σημαίνει ότι η χώρα θα ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας, με την οποία είναι στενά συνδεδεμένη. Όμως η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της ίδιας της προεδρεύουσας χώρας, όσο κι αν αυτό είναι παράδοξο, μπορεί να προσδώσει νέα κατεύθυνση στην όλη πολιτική της ΕΕ για το ξεπέρασμα της κρίσης.
Το ζήτημα είναι ότι, όπως παραδέχονται ανώνυμες πηγές στις Βρυξέλλες, η ΕΕ δεν έχει αρκετά χρήματα για να επωμιστεί επιπρόσθετα και την ευθύνη της σωτηρίας και της Κύπρου. Αυτό αναγκάζει την κυβέρνηση της χώρας να στρέψει την προσοχή της προς άλλες πηγές εξασφάλισης σωτήριων χρηματικών πόρων. Μια από αυτές τις πηγές είναι η Ρωσία, η οποία ήδη είχε παραχωρήσει στη Λευκωσία δάνειο υπό αμοιβαία επωφελείς όρους, καθώς και η Κίνα. Εκτός αυτού πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιομορφίες λειτουργίας του μηχανισμού παραχώρησης από μέρους της ΕΕ οικονομικής βοήθ�ιας σε κάποια χώρα, ο οποίος και στους καλύτερους καιρούς προέβλεπε αποκλειστικά από κοινού χρηματοδότηση, υπενθύμισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη " Φωνή της Ρωσίας" ο εμπειρογνώμονας του Ρωσικού Ινστιτούτου Ευρώπης Νικολάι Κάβεσνικοφ:

- Από τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε καμιά χώρα ποτέ δεν θα δώσουν όλο το ποσό, που χρειάζεται για την υλοποίηση κάποιου προγράμματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει μάξιμουμ τα μισά από τα απαραίτητα χρήματα. Γι΄αυτό, κάθε χώρα πρέπει να βρει τα υπόλοιπα χρήματα κάπου αλλού. Τέτοιος μηχανισμός λειτουργούσε και στην περίοδο πριν την κρίση. Όσον αφορά την οικονομική βοήθεια στις προβληματικές χώρες, η λήψη της συνοδεύεται με ακόμα πιο σκληρές δημοσιονομικές απαιτήσεις για το κράτος. Ακριβώς αυτό έχει συμβεί με την Ελλάδα.

Τις παραμονές της τωρινής συνόδου κορυφής της ΕΕ οι ηγέτες των χωρών-μελών αυτού του Οργανισμού τόνισαν πολύ την ανάγκη μεγαλύτερου συντονισμού των προσπαθειών για την απομάκρυνση της Ευρώπης από την κρίση. Όμως προς το παρόν η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να επιλύσει μόνη της τα προβλήματά της.         

Φωνή της Ρωσίας