Το συγκεκριμένο εύρημα εντοπίζεται για πρώτη φορά από τότε που η Γερμανία «έβαλε πλάτη» για τη δημιουργία της ευρωζώνης. Και μπορεί να είναι γνωστή η εμμονική λατρεία που τρέφουν οι Γερμανοί για το αγ! απημ ένο τους μάρκο, η κοινή λογική ωστόσο υπονοεί ότι θα την είχαν ξεπεράσει, διαπιστώνοντας στην πράξη πόσα πολλά κέρδισαν από το κοινό νόμισμα. Σε βάρος φυσικά των πλέον αδύναμων οικονομιών της ηπείρου, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Ελλάδας.
Σχεδόν έναν χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013, στις οποίες θα κριθεί το προσωπικό πολιτικό μέλλον της, η Άνγκελα Μέρκελ απολύτως αναμενόμενα «συννεφιάζει», διαβάζοντας μια τέτοια δημοσκόπηση. Αν η γερμανική κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη για το αν το εθνικό νόμισμα του Βερ�λίνου θα πρέπει να είναι το ευρώ ή το μάρκο, όποια στρατηγική κι αν ακολουθήσει η ίδια η Καγκελάριος, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην υποστεί τις (αρνητικές) συνέπειες, από ένα εκλογικό σώμα σε σύγχυση.
Απ' την άλλη, θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν η Ευρώπη μπορεί και πάλι να μεγαλουργήσει, συνασπιζόμενη για άλλη μια φορά κατά της Γερμανίας. Αυτή τη φορά στο πεδίο μάχης της οικονομίας. Εκεί όπου έννοιες όπως ο ανταγωνισμός και το εμπάργκο σε προϊόντα, θα αποκτούσαν άλλη διάσταση, αν το Βερολίνο ήταν και πάλι ο «κοινός εχθρός».