Την παραίτηση της από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωσε η Σλοβάκα Άννα Μπουμπενίκοβα, ένα εκ των τριών μελών που είχαν ορίσει τον Ιούλιο του 2011 τα κράτη της Ευρωζώνης και η Κομισιόν.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», το παρελθόν της δεν είναι και τόσο «καθαρό»,...
καθώς το ίδιο της το κόμμα στη Σλοβακία την απέπεμψε με την κατηγορία της διαφθοράς στις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν στη χώρα της τη διετία 2005-2006.Τι κι αν στην ίδια της τη χώρα έγινε σάλος με τις κατηγορίες περί διαφθοράς; Η Κομισιόν την όρισε υπεύθυνη παρακολούθησης των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα μας τον Ιούλιο του 2011, χωρίς να το αντιληφθεί κανείς. Ενώ να σημειωθεί πως όταν η Μπουμπενίκοβα έλαβε θέση στο επταμελές Συμβούλιο εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, ήταν ήδη επικεφαλής του Ταμείου Εθνικής Περιουσίας της Σλοβενίας, το οποίο υπηρετούσε από το 1994.
Εδώ όμως αρχίζει να περιπλέκεται το θέμα καθώς, όπως αναφέρει η εφημερίδα, έγγραφα της Σλοβάκικης Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS), που αναρτήθηκαν σε σέρβερ των ΗΠΑ, αποκάλυψαν πως η Μπουμπενίκοβα και αρκετοί πολιτικοί της Κεντροδεξιάς έπαιρναν μίζες για κρατικά συμβόλαια και συμφωνίες αποκρατικοποίησης.
Ειδικότερα, η Μπουμπενίκοβα κατηγορήθηκε ως αφανής μεσάζων του οικονομικού ομίλου Penta στο διάστημα 2005-2006, και «αρχηγός» της διαφθοράς. Την ίδια εποχή η Μπουμπενίκοβα ήταν επικεφαλής του σλοβακικού Ταμείου Εθνικής Περιουσίας, στο οποίο υπηρετούσε από το 1994.
Ύστερα από το σκάνδαλο Gorilla, ακόμη και το κόμμα της SDKU την «άδειασε» και έτσι στις 11 Ιανουαρίου 2012 απομακρύνθηκε από το Ταμείο Εθνικής Περιουσίας της χώρας.
Παρόλα αυτά, σαν να μην συμβαίνει τίποτα η ίδια παρέμεινε στη θέση της στο ΤΑΙΠΕΔ.
«Όπως φαίνεται από τα ντοκουμέντα του Gorilla, η Μπουμπενίκοβα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Θα είναι παιχνιδάκι γι' αυτήν να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας για 50 δισ. ευρώ ως το 2015», γράφει ειρωνικά το περιοδικό SlovakSpectator.
Η Κομισιόν από την πλευρά της αναφέρει ότι έλαβε γνώση της «παραίτησης της κυρίας Μπουμπενίκοβα από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, η οποία κοινοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 2012» και καταλήγει υπενθυμίζοντας «την πίστη της στη θεμελιώδη αρχή "αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου"».