Νέο δάνειο 10 δις αναμένεται να λάβει η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες για να μπορέσει να πραγματοποιήσει την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.
Αυτό το πόσο θα δοθεί με νέα δανειακή σύμβαση την τελευταία στιγμή πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα. Με δεδομένο ότι η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί στις 13 Δεκεμβρίου και η επαναγορά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την ίδια μέρα, ήταν λογικό να γίνει με νέο δάνειο, μιας και το – κρατικό – ταμείο είναι μείον! Εννοείται πως αυτό το πόσο θα εγγραφεί στο Δημόσιο χρέος και θα αποπληρωθεί κανονικά.
Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, ένα σενάριο αποπληρωμής είναι από έσοδα των αποκρατικοποιήσεων. Για φέτος, φυσικά δεν έχει προβλεφθεί κανένα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, αλλά το 2013 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν περί τα 1,6-1,8 δις ευρω.
Το οικονομικό επιτελείο μαζί με το Eurogroup έχουν ορίσει ένα στόχο για το που θα μπορούσε να θεωρείται ικανοποιητικό το πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων, το ύψος του οποίου δεν είναι προς δημοσιοποίηση όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών. Αν τώρα, δεν υπάρχει υψηλό εθελοντική συμμετοχή, τότε υπάρχει και Plan B. Ποιο είναι αυτό; Και αυτο δεν είναι προς δημοσιοποίηση σύμφωνα με τον Στουρνάρα. Αλλά είπε κάτι άλλο: παρέπεμψε στις δηλώσεις του Ολι Ρεν, ο οποίος μίλησε σήμερα για νέο κούρεμα του χρέους!
Πως είναι βέβαιοι στο οικονομικό επιτελείο ότι θα πετύχει η επαναγορά; Τα ελληνικά ομόλογα είναι στο υψηλότερο σημείο διαπραγμάτευσης από την ημέρα που εκδόθηκαν:
- στις 12 Μάριου ημέρα έκδοσης ήταν στο 25%
- το καλοκαίρι έπεσαν μέχρι και το 14%, με τα ξένα funds να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, αφού είχαν "μυριστεί" την ιστορία, που μέσα σε λίγους μήνες τους έχει αποφέρει τεράστια κέρδη, σε ευρωπαϊκά ομόλογα με διεθνές δίκαιο που τους προστατεύει απόλυτα!
- αυτή την ώρα τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται στο 28%-29%. Άρα, η λογική της κυβέρνησης είναι ότι όλοι έχουν κερδίσει.
Στην περίπτωση που θελήσουν να συμμετάσχουν πολλοί; Σύμφωνα με τον γενικό δ/ντη του ΟΔΔΗΧ, "οποίος προλάβει παίρνει".
Φυσικά, το θέμα είναι αν ΔΕΝ συμμετάσχουν τα ξένα funds, που στην πλειοψηφία τους είναι άκρως κερδοσκοπικά. Αν το χρέος καταστεί πιο βιώσιμο όπως λέει η κυβέρνηση και το Eurogroup, τα ελληνικά ομόλογα θα αυξήσουν την αξία τους. Άρα, γιατί να τα πουλήσει κάποιος στην τρέχουσα τιμή και όχι αργότερα που θα αποκομίσει περισσότερα κέρδη; Τα funds δεν διαθέτουν κανένα πατριωτικό καθήκον προς την Ελλάδα, μιας και το επικαλέστηκε ο Γ. Στουρνάρας. Ας ελπίσουμε να μην συμμετάσχουν πάλι μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία και χάσουν και τα τελευταία αποθεματικά τους.