Μετά τις «πυροσβεστικές» δηλώσεις Γιούνκερ περί άμεσης δράσης των εταίρων μας προς στήριξη της χώρας μας και εκταμίευση της περιβόητης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, δύο κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εκ των παραγόντων που ενίοτε «μεταφέρουν» την... «γραμμή του Βερολίνου», διαφωνούν...
ως προς τις μεθόδους κάλυψης της χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Σύντομα θα γίνει η εκταμίευση της δόσης, η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει και εμείς ο ίδιο, δήλωσε ο κ. Γιούνκερ για το ζήτημα της δόσης.
Την ίδια αισιοδοξία εξέφρασε για άλλη μια φορά και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα με την εκταμίευση, ενώ παρέπεμψε και στη δήλωση του Γιούνκερ.
Από την μία πλευρά υπάρχει ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και μέλος της ΕΚΤ χερ Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Rheinische Post εμφανίζεται κάθετα αντίθετος σε κάθε σκέψη νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και εξαιρετικά προβληματισμένος ως προς τη διαφαινόμενη απόφαση των πολιτικών ηγετών «να συνεχίσουν τη στήριξη της Ελλάδας», καθώς εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα έχει νόημα «μόνο αν η Ελλάδα μόνη της κάνει αρκετά για να λύσει τα προβλήματά της».
Ο πρόεδρος της Bundesbank, από την άλλη, κάλεσε τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν μια «απέριττη και ειλικρινή» αποτίμηση των οικονομικών της χώρας μας, δήλωση που προκάλεσε την ερώτηση του δημοσιογράφου της γερμανικής εφημερίδας για το κατά πόσον η έκθεση της τρόικα για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητη, με τον κ. Βάιντμαν να απαντά ευθέως πως… «αυτό είναι προβληματικό»!
Συγκεκριμένα διερωτήθηκε πως μπορούν τα στελέχη της Τρόικας να αποτιμήσουν αντικειμενικά την ολοκλήρωση ενός προγράμματος, όταν την ίδια στιγμή φοβούνται τις συνέπειες ενός αρνητικού συμπεράσματος;
Την ίδια στιγμή έβλεπε το φως της δημοσιότητας η συνέντευξη του οικονομολόγου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιεργκ Ασμουσεν στην βελγική εφημερίδα L' Echo.
Ο κ. Άσμουσεν εμφανίζεται πολύ πιο «ευέλικτος» στις δηλώσεις του λέγοντας πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει περισσότερο χρόνο και την απαραίτητη χρηματοδότηση ώστε να επιτύχει την εξυγίανση των δημοσιονομικών της.
Ξεκαθαρίζει δε πως «είναι προτιμότερο η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αν αυτό απαιτεί επιπλέον βοήθεια για ένα ή δύο χρόνια, αυτό θα είναι σημαντικά λιγότερο ακριβό από μια έξοδο ή μια χρεοκοπία».
Ο χερ Άσμουσεν, σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Bundesbank, εκτιμά πως ακόμα και μετά από όλα τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, το χρέος της χώρας δεν θα μπορέσει να φτάσει σε διαχειρίσιμο επίπεδο μέχρι το 2020 και δεν διστάζει να αναφερθεί ακόμα και στο ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος», αν και σπεύδει να δηλώσει πως κάτι τέτοιο είναι απίθανο με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Εντύπωση τέλος προκαλεί η τοποθέτηση του Γερμανού Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, του κ. Γκίντερ Ότινγκερ, ο οποίος δηλώνει πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένα νέο μελλοντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, αν αποδειχθεί πως θα οδηγήσει σε μια τελική λύση το πρόβλημα…