Μετά την πρόταση του υπουργού της κυβέρνησης κ. Αθανασίου για κατάργηση του άρθρου 60 του Συντάγματος που αφορά την κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών, έρχεται η συγκυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και η αριστερή ΔΗΜΑΡ) και ουσιαστικά καταργεί την ίδια τη Βουλή με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου τις οποίες θα εκδώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας. Χωρίς να τις υπογράψει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορούν να εκδοθούν.
Η συγκυβέρνηση επικαλείται ότι δεν προλαβαίνει και γι' αυτό… προχωρά σ' αυτό το μέτρο. Τόσο όμως από αυτό εδώ το blog όσο και από άλλα sites προειδοποιούσαμε από το τέλος του Καλοκαιριού ότι θα πάμε στο τελικό ξεπούλημα με δήθεν πιεστικούς χρόνους για να μην φορτωθούν πολιτικό κόστος τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Δεν πιστεύουμε φυσικά ότι υπάρχει έστω ένας αφελής που να μην υποψιάζεται ότι όλα ήταν προαποφασισμένα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια ώστε να φάμε και πάλι το τρομοκρατικό παραμύθι της πίεσης.
Το άρθρο 44 του Συντάγματος λέει πως οι πράξεις αυτές πρέπει να εισαχθούν κατόπιν εορτής στη Βουλή για ψήφιση μέσα σε 40 ημέρες και να ψηφιστούν μέσα σε τρείς μήνες από την εισαγωγή τους. Δηλαδή περί την Άνοιξη του 2013. Όμως αναρωτιόμαστε τι γνώριζε ο κ. Τσίπρας, όταν μίλησε εκ των προτέρων για κυβερνητικά προβλήματα την Άνοιξη;;;
Αυτή είναι η περίφημη μεταπολιτευτική «δημοκρατία» μας, γι' αυτό καταντήσαμε στο σημερινό χάλι και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.
Αυστηρό πλαίσιο εποπτείας της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των υπουργείων και των φορέων που εποπτεύονται απο αυτά, των ΔΕΚΟ και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεσπίζει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Σ' αυτή προβλέπονται κανόνες παρακολούθησης ανά μήνα και ανα τρίμηνο της πορείας των εσόδων και των δαπανών των υπουργείων, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου ( και Ιδιωτικού) Δικαίου της γενικής κυβέρνησης, των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ καθώς και η αυτόματη λήψη διορθωτικών μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων απο τους στόχους του προϋπολογισμού τους.
Μάλιστα στην περίπτωση των Οργανισμών Τοπικών Αυτοδιοίκησης που παρουσιάζουν αποκλίσεις απο τους στόχους για δύο συνεχόμενα τρίμηνα προβλέπεται η υποχρεωτική υπαγωγή τους σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Αυτό μεταξύ άλλων θα συνεπάγεται, αναστολή προσλήψεων, υποχρεωτικές μετατάξεις, αύξηση των εσόδων τους απο φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές καθώς και αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα της περιφέρειάς τους σε ποσοστό έως και 3 τοις χιλίοις
Αναλυτικά Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει τα ακόλουθα:
- Τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και κάθε άλλου υπουργείου ξεχωριστά έως και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι τριμηνιαίοι στόχοι εκτέλεσης του προϋπολογισμού κάθε φορέα και προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση αποκλίσεων απο τους στόχους.
- Τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας μεταξύ του κάθε υπουργείου των φορέων που εποπτεύει.
- Σε περίπτωση που διαπιστώνεται αρνητική απόκλιση άνω του 10% απο τους τριμηνιαίους στόχους που έχουν τεθεί για κάθε υπουργείο ή φορέα γενικής κυβέρνησης περικόπτεται με απόφαση του Διευθυντή Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης ποσό ίσο με αυτό της απόκλισης των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων, των επιχορηγήσεων ή της απόδοσης πόρων ( για φορείς της γενικής κυβέρνησης).
- Σε περίπτωση που στους εποπτευόμενους φορείς της γενικής κυβέρνησης για δύο συνεχόμενα τρίμηνα διαπιστώνεται απόκλιση άνω του 10% απο τους δημοσιονομικούς στόχους και δεν έχουν ληφθεί προηγουμένως τα παραπάνω μέτρα ο υπουργός Οικονομικών ορίζει επόπτη οικονομικών υπηρεσιών οι αρμοδιότητες του οποίου καθορίζονται με απόφασή του.
- Απο 1.1/ 2014 δεν επιτρέπεται ο δανεισμός φορέων του δημοσίου για σκοπούς άλλους πλην των επενδύσεων
- Για τις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που παρουσιάζουν αποκλίσεις απο τους στόχους άνω του 10% αναστέλλεται επίσης η καταβολή των αμοιβών του Διοικητικού τους Συμβουλίου ώς την κάλυψη των αποκλίσεων. Εάν μάλιστα τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματά τους αποκλίνουν σε ποσοστό άνω του 10%η θητεία των εκτελεστικών μελών του ΔΣ του φορέα στον οποίο παρουσιάζεται η απόκλιση λήγει αυτοδίκαια.
- Δημιουργείται στο υπουργείο Εσωτερικών Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση σε μηνιαία βάση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους. Σε περίπτωση που το Παρατηρητήριο διαπιστώνει απόκλιση απο τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους ενός ΟΤΑ άνω του 10% εισηγείται μέτρα για την κάλυψη των αποκλίσεων. Εφόσον η εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΟΤΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει απόκλιση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα και διαπιστωθεί ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα διόρθωσηςτότε υπάγεται υποχρεωτικά σε πρόγραμμα εξυγίανσης.
Στην περίπτωση αυτή ο ΟΤΑ θα προχωρεί αναγκαστικά σε μέτρα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται : ρυθμίσεις για την είσπραξη των απαιτήσεων που έχει προς τρίτους, αναστολή προσλήψεων και υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων απο φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας μέχρι και 3 τοις χιλίοις, περιορισμό των δαπανών του μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές άλλες απολύτως ανελαστικές δαπάνες.