Στην καθυστέρηση της Καγκελαρίου, Angela Merkel, να ακολουθήσει τις συμβουλές τους στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης αποδίδει την από αύριο αναστολή της κυκλοφορίας των Financial Times Deutschland ο Διευθυντής – Οικονομολόγος της,Thomas Fricke.
O Fricke ισχυρίζεται, ότι η οικονομική εφημερίδα τα τελευταία τρία χρόνια έβαλε τα δυνατά της, ώστε να παράσχει στην Καγκελάριο τις καλύτερες δυνατές συμβουλές για την διαχείριση της κρίσης, αλλά δεν τα κατάφερε. Στην αρχή της, τον χειμώνα του 2009-2010, δεν επενέβη γρήγορα για να απαλλάξει την Ελλάδα από τα υπερβολικά κόστη δανεισμού και αντ' αυτού επέβαλε την λιτότητα που οδήγησε στην βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
Η εφημερίδα διαρκώς προειδοποιούσε για τον κίνδυνο επιδείνωσης της κρίσης και διάχυσής της και σε άλλες χώρες, εωσότου το καλοκαίρι του 2011 αντιτάχθηκε στο πρόωρο «κούρεμα» του ελληνικού ιδιωτικού χρέους, το οποίο θα οδηγούσε σε αλυσιδωτές αντιδράσεις πανικού.
Όλες όμως οι προειδοποιήσεις των Financial Times Deutschland ήταν εις μάτην, αφού η Angela Merkel έπραττε μονίμως τα αντίθετα:
- Κανένα δάνειο για την Ελλάδα, μέχρι που η κρίση κλιμακώθηκε.
- Εξοντωτική λιτότητα, ώσπου αποδείχθηκε ότι αυτή οδηγεί σε βαθιά ύφεση και περισσότερο αντί λιγότερο χρέος.
- Τιμωρητικά επιτόκια, μέχρι να καταδειχθεί ότι αυτό αποτελούσε καθαρή τρέλα.
- Εμπλοκή ιδιωτών πιστωτών, ώσπου να φανεί ότι εξ αυτής η κρίση κλιμακώθηκε, όπως είχε προβλεφθεί.
- Εμμονή στην μη ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εωσότου να πρυτανεύσει η λογική και να αλλάξει άποψη η Καγκελάριος.
- Νέα αντίφαση της Angela Merkel, που, ενώ ισχυριζόταν στην μη χορήγηση παράτασης στην εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος, τελικά συμφώνησε στο αντίθετο.
Το κακό για τον Fricke είναι ότι οι παρεμβάσεις ακολουθούν μονίμως την πρόκληση ανεπανόρθωτης ζημίας και ότι η Καγκελάριος αργούσε μονίμως κατά 3-12 μήνες να πράξει όσα την συμβούλευε η εφημερίδα, με αποτέλεσμα την περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης. Κατά την άποψή του, χειρότερο από τα λάθη της Angela Merkel ήταν το «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας που βρισκόταν στα χέρια ιδιωτών, μιας και προκλήθηκε τεράστιος πανικός στις αγορές, πτώση στις μετοχές και μείωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, κάτι που δεν άφησε ανεπηρέαστη και την Γερμανία.
Προϊόν αυτής της κρίσης που γίνεται πια αισθητή και στην Γερμανία, ήταν η τραγική μείωση της εγχώριας διαφημιστικής δαπάνης, η οποία έπληξε τις εφημερίδες και τα περιοδικά και επέφερε το κλείσιμο των Financial Times Deutschland. Όλα αυτά είναι απότοκα της εσφαλμένης πολιτικής της Καγκελαρίου.
Σίγουρα είναι ιδιαίτερα θλιβερή η είδηση του «θανάτου» μιας έγκυρης εφημερίδας, όπως οι FtD. Όμως, τα εκατομμύρια ανθρώπινα θύματα που άφησαν πίσω τους στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου τα σφάλματα, οι καθυστερήσεις και οι παραλείψεις της ευρωπαϊκής πολιτικής προκαλούν ασύγκριτα σίγουρα περισσότερη θλίψη. Από αύριο πάντως και μετά από 12 χρόνια οι FtD παύουν να κυκλοφορούν, ενώ και η ιστοσελίδα τους θα ακολουθήσει σύντομα την ίδια μοίρα…