Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

New York Times: Φόβοι για «εμφύλιο μέσα στον εμφύλιο» στη Συρία


Οι αψιμαχίες ανάμεσα σε Κούρδους και Αραβες είναι κακό σημάδι για το μέλλον της χώρας

Φόβους για ευρύτερο χάος, και για έναν «εμφύλιο μέσα στον εμφύλιο» προκαλούν οι συγκρούσεις σύρων ανταρτών με Κούρδους, κοντά στα σύνορα της Συρίας με τη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η αντιπαράθεση των αντικαθεστωτικών της Συρίας με τους Κούρδους μπορεί να είναι ένας σκοτεινός οιωνός για το τι μέλλει γενέσθαι με την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Ο φόβος - που έχει γίνει ήδη πραγματικότητα στους λόφους κοντά στην πόλη Ρας αλ-Αΐν - είναι ότι οι εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες της Συρίας θα σηκώσουν τα όπλα η μία εναντίον της άλλης, σε μια αιματηρή διαμάχη για την εξουσία στην μετά τον Ασαντ εποχή.

Στη βόρεια Συρία ζουν περίπου δύο εκατομμύρια Κούρδοι. Ηλπιζαν ότι θα έμεναν έξω από τον εμφύλιο πόλεμο. Στόχος τους ήταν να εξασφαλίσουν έναν αυτόνομο θύλακα για αυτούς εντός της Συρίας, αν οι αντάρτες πετύχαιναν να ρίξουν την κυβέρνηση. «Αλλά σιγά-σιγά και αναπότρεπτα σύρθηκαν στις συγκρούσεις και τώρα έχουν μόνο ένα πράγμα στο νου τους, την αυτονομία τους, που σημαίνει βαλκανοποίηση της Συρίας στο μέλλον», γράφουν οι New York Times.

«Θέλουμε ένα κουρδικό έθνος. Θέλουμε τα δικά μας σχολεία, τα δικά μας νοσοκομεία. Θέλουμε να αναγνωρίσει η κυβέρνηση την ύπαρξή μας. Θέλουμε αναγνώριση της κουρδικής ταυτότητάς μας», λέει ο Ντιβλί Φαντάλ Αλί, ένας 18χρονος κούρδος πρόσφυγας από τη Συρία στην Τουρκία.

Οι αψιμαχίες ανάμεσα σε Κούρδους και Αραβες είναι κακό σημάδι για το μέλλον της Συρίας, καθώς οι αντάρτες φαίνεται να κερδίζουν δυναμική κάθε μέρα που περνάει, και η κυβέρνηση φαίνεται όλο και λιγότερο ικανή να αποκαταστήσει τον έλεγχο.

Οι αντάρτες έχουν καταλάβει στρατιωτικές βάσεις, πολιόρκησαν τη Δαμασκό και ανάγκασαν το καθεστώς να κλείσει το αεροδρόμιο.

«Αλλά οι αντάρτες είναι στην πλειοψηφία τους σουνίτες Αραβες, και οι πιο αποτελεσματικοί ανάμεσά τους είναι εξτρεμιστές με διασυνδέσεις με την αλ-Κάιντα, προοπτική που δεν ανησυχεί μόνο την Δύση, αλλά και τους Χριστιανούς, τους Σιίτες, τους Δρούζους - και τους Κούρδους - της Συρίας», γράφουν οι New York Times.

Οι συγκρούσεις στη Ρας αλ-Αΐν, έπειτα από μια σκληρή μάχη ανάμεσα σε αντάρτες και κυβερνητικές δυνάμεις τον περασμένο μήνα, έδειξαν πόσο περίπλοκη υπόθεση είναι ο αιματηρός εμφύλιος στον οποίον έχουν ήδη σκοτωθεί 40.000 άνθρωποι.

«Οπως οι εθνοτικές συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή, η πρόσφατη βία ανάμεσα σε Αραβες και Κούρδους στη Συρία δείχνει την αποσύνθεση μιας κοινωνίας με διαφορετικές σέκτες, ταυτότητες και παραδόσεις που τις κρατούσε ενωμένες ο ζυγός της δικτατορίας», καταλήγει το ρεπορτάζ των New York Times.