Σε αφανισμό οδηγείται ο κλάδος της καπνοκαλλιέργειας – ο τελευταίος παραδοσιακός πυλώνας της οικονομίας, προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της κοινοπραξίας καπνοπαραγωγών Δράμας, Καβάλας και Παγγαίου.
Όπως αναφέρει, οι Έλληνες καπνοκαλλιεργητές προειδοποιούν: περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν στον κλάδο του καπνού από την αναθεώρηση της Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
15.000 Έλληνες καπνοκαλλιεργητές, 12.000 εργάτες που απασχολούνται στις καπνοκαλλιέργειες, 3.000 εργάτες που απασχολούνται στη μεταποίηση των καπνών, 2.000 εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία, κινδυνεύουν να χάσουν το εισόδημά τους εξαιτίας της αναθεώρησης της Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού, που προωθεί δογματικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα τίθενται σε άμεσο κίνδυνο και οι Ελληνικές εξαγωγές που φέρνουν στη χώρα μας 250 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Αντίστοιχα μεγάλες θα είναι και οι απώλειες για τα κρατικά έσοδα.
Η Οδηγία που προωθείται περιλαμβάνει ακραίες ρυθμίσεις, όπως οι υπερβολικά μεγάλες προειδοποιήσεις υγείας στα πακέτα των τσιγάρων, η πλήρης ομοιομορφία των πακέτων, που θα καθιστά αδύνατη τη διαφοροποίηση των προϊόντων, τη δυνατότητα – οποτεδήποτε στο μέλλον – να απαγορευτούν τα συστατικά στα τσιγάρα με παραδοσιακό χαρμάνι, για την παραγωγή των οποίων είναι απαραίτητη η χρήση των ανατολικών καπνών που παράγει η Ελλάδα.
Αντίθετα, είναι βέβαιο ότι θα βλάψουν ανεπανόρθωτα τα έσοδα και την απασχόληση σε όλο τον κλάδο του καπνού (καλλιέργεια, μεταποίηση, εμπόριο). Θα συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο την ελληνική καπνοκαλλιέργεια, θα απαξιώσουν ακόμα περισσότερο τα ελληνικά καπνά και θα μας καταδικάσουν σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια.
Η ομοιομορφία των πακέτων και οι υπερβολικά μεγάλες προειδοποιήσεις υγείας απλώς θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη δημόσια υγεία, αφού – καθώς το μόνο που θα διαφοροποιεί πλέον τα τσιγάρα θα είναι η τιμή – οι εταιρείες καπνού θα καταφύγουν σε μειώσεις τιμών, με αποτέλεσμα να φτηνύνουν δραματικά τα τσιγάρα και να γίνουν πιο προσιτά στο κοινό & στα παιδιά. Μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει και την καλλιέργεια καπνού στην Ελλάδα, αφού τα ελληνικά ανατολικά καπνά χρησιμοποιούνται στα ακριβά τσιγάρα.
Παράλληλα, οι χαμηλές τιμές θα οδηγήσουν σε απώλεια σημαντικότατων εσόδων για το κράτος, ενώ θα εκραγεί η μαύρη αγορά τσιγάρων η οποία όπως πληροφορούμαστε μόνο για το 2011 στοίχισε στο κράτος 400 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο απαγόρευσης συστατικών στα τσιγάρα με παραδοσιακό χαρμάνι, που δίνουν γεύση και άρωμα στις διάφορες μάρκες τσιγάρων, θα αποτελέσει το οριστικό πλήγμα για τα καπνά μας, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τέτοιων τσιγάρων. Κι αυτό, όταν είναι γνωστό ότι όλα τα τσιγάρα είναι εξίσου βλαβερά για την υγεία, είτε περιέχουν είτε δεν περιέχουν συστατικά.
Αλήθεια, υπογραμμίζει η ανακοίνωση, οι Επίτροποι που θα συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες για να αποφασίσουν για την Οδηγία γιατί δεν ακούν τους λαούς της Ευρώπης; Γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη τις 85.000 αρνητικές απόψεις και απαντήσεις που κατατέθηκαν κατά την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης;
Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγνοεί τις επιπτώσεις στην οικονομία και στην απασχόληση που θα μπορούσαν να φέρουν σε όλα τα κράτη – μέλη οι νέες διατάξεις, επηρεάζοντας τις συνθήκες διαβίωσης των καπνοπαραγωγών από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, και την Ιταλία;
Ειδικά στην Ελλάδα, σε μια περίοδο τρομακτικής οικονομικής κρίσης που ζητούμενο είναι η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη, πώς προωθούν υποκριτικές, δογματικού χαρακτήρα και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση ρυθμίσεις που θα πλήξουν εκτός από τα συμφέροντα της χώρας και πολλών άλλων επαγγελματικών κλάδων στη χώρα, κυρίως τους παραγωγούς των ελληνικών καπνών;
Η κοινοπραξία υπογραμμίζει ότι έχει ήδη ενημερώσει την Ελληνίδα Επίτροπο, κυρία Δαμανάκη, και τον Επίτροπο Γεωργίας Ciolos, και ελπίζει ότι θα αντιληφθούν τη δραματική μας κατάσταση και θα κάνουν παρεμβάσεις στον πρόεδρο Barroso και στον Επίτροπο Υγείας Borg.
Πηγή: euro2day.gr