Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Μόσχα: Όχι Patriot στην Τουρκία


Η επιθυμία της Τουρκίας να αναπτυχθούν στα σύνορά της με τη Συρία αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα Patriot αποτελεί σημείο τριβής στις σχέσεις Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι μια τέτοια απόφαση «θα αυξήσει τον κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης». Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, χαρακτήρισε με τη σειρά του «αβάσιμες» τις επικρίσεις της Ρωσίας. Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι τα σχέδια της Άγκυρας για ενίσχυση της άμυνάς της δεν αφορούν τη Μόσχα.

Επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία

Οι νέες διαφωνίες, αφενός ανάμεσα σε Ρωσία και ΝΑΤΟ, και αφετέρου μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, προέκυψαν σε μια εντελώς ακατάλληλη στιγμή. Στις 3 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στις 4 του ίδιου μήνα, θα γίνει η σύνοδος του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Οι σχέσεις της Ρωσίας και με τις δύο πλευρές είναι ούτως ή άλλως τεταμένες. Με την μεν Άγκυρα, εξαιτίας της αναχαίτισης από τουρκικά μαχητικά του αεροσκάφους της Syrian Air που εκτελούσε το δρομολόγιο Μόσχα-Δαμασκός, και με το ΝΑΤΟ, λόγω του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για την αντιπυραυλική άμυνα.

Η είδηση ότι η Τουρκία ζήτησε από το ΝΑΤΟ την ανάπτυξη κατά μήκος των 900 χλμ συνόρων της με τη Συρία αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot, έγινε γνωστή την περασμένη Τετάρτη. Η Άγκυρα δικαιολόγησε το αίτημά της με την ανάγκη προστασίας της από πιθανές επιθέσεις του συριακού στρατού, καθ' ότι τα συστήματα Patriot μπορούν να αναχαιτίσουν πυραύλους και αεροσκάφη. Την Πέμπτη ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η Συμμαχία θα εξετάσει χωρίς χρονοτριβή το αίτημα της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, χαρακτήρισε «ανησυχητικό σημάδι» τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων Τουρκίας και Συρίας και κάλεσε την Τουρκία «να μην κάνει επίδειξη δύναμης, οξύνοντας επικίνδυνα την κατάσταση».

Το "σύνδρομο του πιστολιού"

Δεν άφησε ασχολίαστο το αίτημα της Άγκυρας και ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπενθυμίζοντας παλαιότερους ισχυρισμούς της Συμμαχίας ότι «δεν εμπλέκεται διόλου στο θέμα της Συρία», και τονίζοντας ότι η εγκατάσταση των Patriot στην Τουρκία θα δημιουργήσει επιπλέον κινδύνους. Ο κ.Λαβρόφ παρομοίασε τη συγκεκριμένη περίπτωση με το λεγόμενο «σύνδρομο του πιστολιού στον Τσέχοφ», εξηγώντας ότι, όπως και στα έργα του σπουδαίου ρώσου συγγραφέα, «αν το όπλο βρεθεί στη σκηνή στην Α΄ πράξη, τότε αυτό θα πρέπει να πυροβολήσει στην Γ΄». Σύμφωνα με τον ίδιο, στα θέματα στρατιωτικο-πολιτικής φύσεως και διευθέτησης κρίσεων, η εμφάνιση «ενός όπλου» δημιουργεί κινδύνους όχι εξαιτίας της σχέσης του με τη δραματουργία, αλλά επειδή «η συγκέντρωση όπλων δημιουργεί απειλές». Και προειδοποίησε, ότι «οποιαδήποτε προβοκάτσια μπορεί να αποτελέσει την αιτία μια πολύ σοβαρής σύγκρουσης».

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «αβάσιμη» την κριτική των εκπροσώπων της Ρωσίας, τονίζοντας ότι ο Οργανισμός «εξ' αρχής είχε καταστήσει σαφές ότι θα προβεί στις κινήσεις εκείνες οι οποίες αποσκοπούν στην προστασία της συμμάχου Τουρκίας». Σύμφωνα με τον κ.Ράσμουσεν, η αποστολή συστημάτων Patriot στην Τουρκία θα συμβάλλει στη διατήρηση της σταθερότητας κατά μήκος των νοτίων συνόρων του ΝΑΤΟ, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα μέτρο αποκλειστικά αμυντικής σημασίας, και απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς πολλών δυτικών αναλυτών ότι η Συμμαχία προετοιμάζεται για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Η "άποψη" Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, η σκληρότερη αντίδραση για την κριτική της Μόσχας, προήλθε από την άμεσα ενδιαφερόμενη Άγκυρα. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τα σχέδια της χώρας του για την ενίσχυσή της άμυνάς της δεν αφορούν τη Ρωσία. Τόνισε χαρακτηριστικά, ότι θεωρεί «απολύτως λανθασμένες τις δηλώσεις της Ρωσίας, καθώς δεν είναι σωστό ένα εσωτερικό θέμα της Τουρκίας που δεν αφορά τη Ρωσία, να γίνεται και δικό της πρόβλημα». Τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν την περασμένη Παρασκευή ότι τα Patriot θα εγκατασταθούν στη χώρα στα μέσα Δεκεμβρίου. Εντός των ημερών, στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ πρόκειται να αφιχθούν στην Τουρκία προκειμένου να επιθεωρήσουν τα πιθανά σημεία ανάπτυξης του συστήματος.

Το πιθανότερο είναι οι συστοιχίες αυτές θα μεταφερθούν από τη Γερμανία, ενώ προκειμένου να τεθούν σε υπηρεσία θα μεταβούν στην Τουρκία 170 στρατιωτικοί της Μπούντεσβερ. Αρκετοί εκπρόσωποι της γερμανικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τη «διεθνοποίηση της διένεξης». Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ επικαλέστηκε μια φράση του Όττο Βίσμαρκ, ότι «στις στρατιωτικές υποθέσεις σημασία δεν έχουν οι προθέσεις, αλλά οι δυνατότητες, και όταν οι δυνατότητες ενισχύονται, αυξάνονται και οι κίνδυνοι». Να σημειωθεί εξάλλου ότι τα συστήματα Patriot έχουν εγκατασταθεί άλλες δύο φορές στην Τουρκία κατά το παρελθόν, στη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου πολέμου στο Ιράκ (1991 και 2003). Ωστόσο, τελικά δεν είχαν κάποια συμμετοχή στις επιχειρήσεις. 




Διαβάστε περισσότερα »

Ο Καραγκιόζης και οι δήθεν φίλοι του

Γράφει ο Νίκος Ελευθέρογλου

Η ιστορία θυμίζει λίγο τη φορεσιά του Καραγκιόζη. Που είναι γεμάτη μπαλώματα αλλά εκείνος καμαρώνει σαν γύφτικο  σκερπάνι για τα ωραία του ρούχα. Οπου σταθεί και όπου βρεθεί ευχαριστεί τους εξ Εσπερίας φίλους του γιατί δεν τον άφησαν γυμνό. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Βασιλιάς που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον γυμνός και παραδομένος στο Βερολίνο, τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε.

Αντί να δώσουν εδώ και τώρα λύση στο ελληνικό πρόβλημα που γιγαντώθηκε από τη δική τους αποτυχία, από τη δική τους ανικανότητα να δώσουν τη σωστή συνταγή, από τα δικά τους τοκογλυφικά επιτόκια, τώρα ζητούν και τα ρέστα χωρίς να τηρούν τις δικές τους υπογραφές και τις δικές τους δεσμεύσεις.

Οι ηγέτες της Ευρώπης αντί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεών τους συνεχίζουν να μας κρατούν στο κρεβάτι του πόνου για να μας τραβήξουν τα σωληνάκια όποτε εκείνοι κρίνουν ότι δεν μας χρειάζονται άλλο. Δεν είναι όμως δυστυχώς αυτή η μόνη τους αθλιότητα. Γνωρίζουν τόσο αυτοί όσο και οι σύμμαχοί μας πέραν του Ατλαντικού, ότι η κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας στην εποχή του Μνημονίου είναι κάτι παραπάνω από τραγική.

 Γι΄αυτό και πολύ μελετημένα έβαλαν μπροστά το σχέδιό τους για δημιουργία μειονοτικών ζητημάτων στην Ελλάδα. Αφού έχουν ξαμολυθεί οι Τούρκοι πράκτορες και τα όργανά τους σε κάθε σημείο της χώρας δημιουργώντας «θύλακες», ξυλοκοπώντας, απειλώντας και δωροδοκώντας τους Έλληνες εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας, στήνουν τώρα και σκηνικό με τους Αλβανούς. Μπορεί να κλείνουμε τα μάτια αλλά αυτό είναι το παιχνίδι που στήνεται. Το θλιβερό είναι ότι κανένα κόμμα δεν έβγαλε μια ανακοίνωση να καταγγείλει το αλυτρωτικό παιχνίδι που δημιουργούν οι Αλβανοί μπροστά στα μάτια μας. Αλλά εμείς εδώ δεν τολμούμε για να μην στενοχωρηθεί ο Φανούρης ( λέγε με Κουβέλη) και οι σύντροφοι του να  φέρουμε έναν σωστό και ευρωπαϊκό νόμο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, θα μπούμε στη διαδικασία να καταγγείλουμε τα παιχνιδάκια που παίζουν όσοι χρησιμοποιούν τους Αλβανούς μετανάστες για άλλα κόλπα;

Μας δημιουργούν πολλαπλά σκηνικά κρίσης. Από την  μια οι Τούρκοι, από το Βορρά οι Σκοπιανοί και από τα Δυτικά οι Αλβανοί και οι συνοδοιπόροι τους. Αν δεν βρούμε εγκαίρως συμμάχους φοβούμαι ότι πολύ σύντομα δεν θα κλαίμε μόνο για τις τσέπες μας που θα είναι άδειες αλλά και για την πατρίδα μας που θα έχει γίνει ένα οικόπεδο που θα το έχουν μοιράσει αξ αδιαιρέτου , όπως χρόνια σχεδίαζαν.

Βλέπεις όταν όλη η χώρα έχει γίνει ένα απέραντο λογιστήριο, που να μείνει χρόνος να ασχοληθούμε με τα εθνικά μας ζητήματα. Αυτά πάντα οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου τα θεωρούσαν πολυτέλειες γιατί δεν ήταν συμβατό με τις διεθνιστικές αντιλήψεις τους. Πιστεύουν ότι η λέξη πατρίδα είναι συνώνυμο της βρισιάς, λησμονώντας δήθεν ότι η έννοια της πατρίδας για τον κάθε άνθρωπο έχει οντολογική σημασία και πρεσβεύουν τη λογική το ότι όλοι είμαστε τυχαία άτομα στο χώρο και στο χρόνο. Το κακό είναι ότι και εμείς πλέον τα θεωρούμε ψιλά γράμματα. Δεν τολμούμε πια να βγάλουμε ούτε μια ανακοίνωση. Ακόμη και την ευαισθησία μας την βγάζουμε σε …δόσεις, όπως τη δόση που ακόμη μας χρωστάνε.




Διαβάστε περισσότερα »

Και τώρα... german statistics

Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που μια απόφαση του Eurogroup για την ελληνική υπόθεση μοιάζει εξαρχής να έχει αμιγώς πολιτικό και συμβολικό χαρακτήρα.

Η Γερμανία κέρδισε ολοκληρωτικά τη μάχη της διαπραγμάτευσης, αναγκάζοντας μέχρι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κάνει ένα βήμα πίσω, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις εντός του οργανισμού.


Υιοθετώντας την τακτική του... Κώστα Καραμανλή, η Καγκελάριος Μέρκελ επέβαλε έναν ιδιαίτερά πρόχειρο και προσωρινό τρόπο εκτίμησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του οποίου η εγκυρότητα ήδη τίθεται υπό αμφισβήτηση
από διεθνείς αναλυτές. Από τη δημιουργική λογιστική του «greek statistics» στις οικονομικοπολιτικές αλχημείες των «german statistics».

Κάπως έτσι, η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να κερδίσει μια πιο δραστική λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους παρά το ότι ψήφισε στη Βουλή το πιο σκληρό πακέτο μέτρων των τελευταίων ετών. Δεν κατάφερε καν να διατηρήσει υπό εθνικό έλεγχο τη διαχείριση των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού. Μου μοιάζει
σχεδόν σχιζοφρενικό ότι τα έσοδα από τις όποιες αποκρατικοποιήσεις και τα ποσά των όποιων πλεονασμάτων θα καταλήγουν μέσω ειδικού λογαριασμού στην εξυπηρέτηση ενός μη βιώσιμου χρέους.

Πρόκειται λοιπόν για μια κακή απόφαση για την Ελλάδα; Μάλλον όχι. Κερδίζουμε μερικό χρόνο ακόμα κατά τη διάρκεια του οποίου μάλιστα το επιτόκιο δανεισμού μας θα καταστεί σχεδόν συμβολικό και πιθανότατα θα καταστεί εφικτή η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα. Κατά τη διάρκεια του ίδιου διαστήματος βέβαια, θα αρχίσουν να καταγράφονται και στις τσέπες των πολιτών οι πρώτες απώλειες από την εφαρμογή των νέων μέτρων. Ήδη ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση για την ελληνική οικονομία και για το 2014.


Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν θα σταματήσει με την απόφαση αυτή και λογικά λίγο πριν το καλοκαίρι θα φουντώσει ξανά. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, η Γερμανία θα αποφύγει οποιοδήποτε... κανονικό κούρεμα πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τότε, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταφέρει μια προσαρμογή τέτοια που να πείσει τη νέα γερμανική κυβέρνηση ότι το κόστος διάσωσης της Ελλάδας παραμένει χαμηλότερο από το κόστος διαχείρισης της εξόδου της από την Ευρωζώνη.
Αν μέχρι τότε τα έχουμε κάνει θάλασσα, νομίζω ότι οι Γερμανοί θα σκεφθούν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μας δείξουν την πόρτα της εξόδου. Ή να αποχωρήσουν πρώτοι οι ίδιοι.

Δεν έχω πια καμία ψευδαίσθηση περί «γερμανικής αλληλεγγύης». Aν δεν τους συμφέρει οικονομικά, θα πάψουν να μας στηρίζουν. Έτσι είναι η ζωή...




Διαβάστε περισσότερα »

Οι δικές μας Βερσαλίες, το τελευταίο Eurogroup



Μια παλιά αραβική παροιμία λέει πως τρία πράγματα δεν γυρίζουν πίσω. Το βέλος που εκτοξεύτηκε, τα λόγια που ειπώθηκαν και η ευκαιρία που χάθηκε. Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να επιτύχει μια καθαρή και οριστική λύση στο πρόβλημα του χρέους, λύση που θα της επέτρεπε να ανακτήσει την εθνική της αξιοπρέπεια. Πολύ δύσκολα πλέον οι διεθνείς συσχετισμοί δυνάμεων θα είναι ξανά τόσο ευνοϊκοί για μια τέτοια ευκαιρία.

Για να κερδίσεις όμως μια ευκαιρία πρέπει να την πιστεύεις. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πίστεψε σε αυτή την ευκαιρία. Άλλωστε διάφορα συστημικά «παπαγαλάκια» παίρνοντας «γραμμή» από Μαξίμου, έλεγαν και έγραφαν όλες τις τελευταίες μέρες πως δεν υπάρχει κανένας αντικειμενικός προσδιορισμός της βιωσιμότητας του χρέους και ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριζαν πως είτε βάλεις το πήχη στα 120 δις ή στο 1 τρις είναι το ίδιο αυθαίρετο. Συνεπώς το μόνο που πρέπει να μας νοιάζει είναι να πάρουμε τα λεφτά.


Ο πήχης λοιπόν μπήκε χαμηλά για να μπορέσει εύκολα ο Σαμαράς να περάσει από πάνω. Παίρνουμε πράγματι τα λεφτά κι αυτό δίνει μια επικοινωνιακή ανάσα στην κυβέρνηση. Κυρίως όμως θα φέρει τη «μπάλα» στο «γήπεδο» που τόσο καλά ξέρει να παίζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Δηλαδή στα σενάρια ανασχηματισμού, στο ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν, στο αν θα γίνει ή δεν θα γίνει Αντιπρόεδρος ο Βενιζέλος, κοκ. Δυστυχώς, αυτό είναι που παρουσιάζεται σήμερα ως επιτυχία.


Ένα ετοιμοθάνατο πολιτικό σύστημα είναι σαφές πως δεν έχει τα κότσια να δώσει μάχες. Αδυνατεί να χαράξει πολιτική μακράς διάρκειας, η οποία σε τελική ανάλυση είναι κι αυτή που δημιουργεί τα ιστορικά γεγονότα. Αγνοεί τις πραγματικές εθνικές ανάγκες και κοιτάζει πως θα τα βολέψει όπως – όπως, ώστε να εξαγοράσει χρόνο πολιτικής βιωσιμότητας. Με απλά λόγια, ανταλλάσσεται η εθνική βιωσιμότητα με τη βιωσιμότητα του πολιτικού συστήματος.


Από κει και πέρα ουδείς νοιάζεται σοβαρά αυτή τη στιγμή για το εάν το ελληνικό χρέος θα είναι πράγματι στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά χαμηλότερο του 110% το 2022. Κι αν δεν είναι; Ε, αν δεν είναι θα βγει ο πρωθυπουργός εκείνου του τριμήνου, ίοως από το Καστελόριζο (αν ανήκει ακόμη στην ελληνική επικράτεια…) και θα εξαγγείλει το Μνημόνιο Νο 10, στο οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η «αξιοποίηση» των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Ακρόπολης.

Αλλά αυτή την προβολή στο μέλλον δεν την κάνει κανένας σήμερα καθώς όλοι είναι ευχαριστημένοι. Τα τρία κόμματα της κυβέρνησης «έσωσαν» για άλλη μια φορά τη χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακουφίστηκε από τον φόβο του να πάει κάτι στραβά και να κληθεί να κυβερνήσει, ο Άδωνις Γεωργιάδης θα συνεχίσει να πουλάει τα βιβλία του και το ζεύγος Μιχαλολιάκου μπορεί να πάει να ψωνίσει κάνα καινούργιο …Vacheron Constantin.

Το «όλα πήγαν καλά» που είπε ο Σαμαράς σημαίνει πως όλα πήγαν καλά για το πολιτικό σύστημα. Η οικονομία βεβαίως έχει άλλη γνώμη καθώς από πουθενά δεν προκύπτει πως οι όροι που μπαίνουν από τους δανειστές μας, μπορούν να οδηγήσουν στην ανάσχεση της ύφεσης και πολύ περισσότερο στην ανάπτυξη. Από πού θα έρθει η ανάπτυξη όταν οι επόμενες ελληνικές κυβερνήσεις θα έχουν στη διάθεσή τους μόνο το 70% του όποιου πλεονάσματος μπορεί να παράγει κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός; Από πού θα έρθει η ανάπτυξη όταν οι παραγωγικοί πόροι της χώρας θα έχουν εκποιηθεί όσο – όσο, αποκλειστικά και μόνο να γεμίζει ο «ειδικός λογαριασμός»;


Για να μη βρεθούν στο κοντινό μέλλον πολιτικοί οι οποίοι θα δηλώνουν «δεν ήξερα», τους συνιστώ να διαβάσουν προσεκτικά την ακόλουθη παράγραφο από την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup:

«Η αναθεώρηση των όρων (του ελληνικού προγράμματος) περιλαμβάνει την υιοθέτηση νέων εργαλείων από την Ελλάδα για την ενίσχυση του προγράμματος, κυρίως μέσω μηχανισμών διόρθωσης για την εξασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων και των στόχων για τις ιδιωτικοποιήσεις και μέσω αυστηρότερων κανόνων για την κατάρτιση και εποπτεία του προϋπολογισμού. Ακόμα η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά τoν ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους. H Ελλάδα θα μεταφέρει στο λογαριασμό αυτό όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και 30% του πλεονάζοντος πρωτογενούς πλεονάσματος, για την τήρηση της εξυπηρέτησης του χρέους σε τριμηνιαία βάση. Επίσης, η Ελλάδα θα ενισχύσει την διαφάνεια και θα προσφέρει πλήρη ex ante και ex post πληροφόρηση στους EFSF/ESM για της συναλλαγές στον ειδικό λογαριασμό».
Τόσο ταπεινωτικούς όρους δεν περιείχε ούτε η Συνθήκη των Βερσαλλιών που αναγκάστηκε να υπογράψει η ηττημένη Γερμανία μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Το αποτέλεσμα εκείνης της συνθήκης ήταν να πέσει η Δημοκρατία της Βαϊμάρης και να ανοίξει ο δρόμος για την άνοδο του Χίτλερ.

ΥΓ: Στις 28 Ιουνίου 1919, όταν ο Χέρμαν Μύλλερ, Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, υπέγραψε τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, είχε τουλάχιστον την πολιτική εντιμότητα να μην πει στο λαό του πως «όλα πήγαν καλά».




Διαβάστε περισσότερα »

Spiegel: Την άνοιξη θα ξανασχοληθούμε αναγκαστικά με αυτά τα σκουπίδια!

«Την άνοιξη θα αναγκαστούμε να ξανασχοληθούμε με αυτά τα σκουπίδια», δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος που συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στο περιοδικό Der Spiegel.

Με αυτή τη δήλωση-βόμβα ο Γερμανός αξιωματούχος εννοεί ότι την άνοιξη η Γερμανία θα αναγκαστεί να ξαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους, καθώς οι χθεσινές αποφάσεις δεν συνιστούν, κατά τη γνώμη του, ριζική λύση του ελληνικού προβλήματος.

Το Spiegel τάσσεται υπέρ της θέσης του ΔΝΤ που ζητά ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα κατηγορεί την Άνγκελα Μέρκελ ότι αποφεύγει να συζητήσει τη συγκεκριμένη πρόταση εξαιτίας των επερχόμενων γερμανικών εκλογών.

«Αν διαγραφεί μέρος του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, η Γερμανία θα απωλέσει δισεκατομμύρια που έδωσε σε δάνεια για τη διάσωση της Ελλάδας. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κρίση θα κοστίσει χρήματα στους Γερμανούς φορολογούμενους, πράγμα που η Άνγκελα Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα ήθελαν να αποφύγουν σε προεκλογική περίοδο», εξηγεί το περιοδικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγκριτοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι μια διαγραφή του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον μέρους του, είναι αναπόφευκτη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εντείνει την πολιτική λιτότητας ενώ ήδη έχει περικόψει τον προϋπολογισμό της σε βαθμό ανήκουστο για ανεπτυγμένη χώρα.
«Ο Σόιμπλε το γνωρίζει αυτό», γράφει το γερμανικό περιοδικό, προσθέτοντας ότι προβάλει επιχειρήματα που δεν ευσταθούν.

«Η Γερμανία έχει συνηθίσει να επιβάλλεται στην Ευρωζώνη. Όμως πλέον αντιμετωπίζει ολοένα αυξανόμενες αντιδράσεις. Στόχος των διεθνών δανειστών είναι το 2020 να μειωθεί το επίπεδο του ελληνικού χρέους από το 144% του ΑΕΠ, στο οποίο θα φθάσει χωρίς κούρεμα, στο 70%. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι πιστώτριες χώρες πρέπει να ξεχάσουν τα μισά λεφτά τους» υπογραμμίζει το άρθρο.

Πηγή newsbomb.gr




Διαβάστε περισσότερα »

Υπομονή ή Επανἀσταση;


Η Τρόικα Εσωτερικού εξαφάνισε την ΑΤΕbank, μέσα στην παγερή -οξύμωρο  σχήμα- σιωπή της καλοκαιρινής ραστώνης. Αυτό μας θύμισε ένας από τους δημοσιογραφικούς πυλώνες αυτής της υπέροχης ελληνικής πολιτικής παράγκας στην οποία συστεγαζόμαστε, εμείς οι Έλληνες.

Θα συμπληρώσω ότι είδαμε και μια αξιωματική αντιπολίτευση που αφού, για μερικές μέρες, για την τιμή των όπλων, περικύκλωσε με επαναστατικό σφρίγος τα υποκαταστήματα της ΑΤΕbank ανά την Ελλάδα κι αφού οι εκπρόσωποί της εξαπολύσανε τους επαναστατικούς τους μύδρους, το επόμενο σαββατοκύριακο  πήγανε όλοι μαζί να κάνουνε το μπάνιο τους στη θάλασσα.

Με την επάνοδό τους στο κλεινόν άστυ, οι κ.κ. εκπρόσωποι προσέτρεξαν ξανά, με την «αριστεροσύνη» τους  καρφιτσωμένη στα πέτα των σινιέ ταγιέρ και των τσαλακωμένων τους σακακιών, στις φιλόξενες αγκαλιές των μέσων μαζικής αποχαύνωσης. Αυτών που έχουν «έξυπνα» διαφημιστικά budget και ανοιχτές πιστωτικές γραμμές.

Ζήτω η Ελληνική Τηλεδημοκρατία η δική μας και των κ.κ. εκπροσώπων και των μέσων μαζικής αποχαύνωσης. Συγκοινωνούντα δοχεία με τραπεζική πίστωση. Στην ουρά και τα πολιτικά μας κόμματα, άλλωστε. Πίστωση που στηρίζεται σε μια εξαντλημένη και ισχνή βάση καταθέσεων και πολλές, αλλά πάρα πολλές, υποθήκες. Ανυπολόγιστα διαπλεκόμενα, ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα ...

Ανοίγει από αύριο η κουβέντα για το κουμάντο του άδειου κορβανά. Θα την κάνουν όλοι αυτοί μαζί, περίλυποι, δίπλα στο σεντούκι με τους φάκελους των διαμαρτυρημένων δανείων. Σήμερα ήταν ημιαργία γιατί πήγαν όλοι τους να πουν τα ποιήματα τους στην πολιτική εμποροπανήγυρη του Πολυτεχνείου. Tomorrow is another day, που θα έλεγε κι η Vivien Leigh. Όσα παίρνει ο άνεμος...

Για να μην πλατειάζω αγαπητό μου πληκτρολόγιο πρέπει να ξαναγυρίσω την προσοχή μου στον εν λόγω δημοσιογραφικό πυλώνα. Την πολιτική του απόπειρα στο πλευρό του παλαίμαχου πρωταθλητή της πολιτικής κυβίστησης θα την παραβλέψω, αλλά δεν μπορώ να αγνοήσω αυτά που έγραφε σήμερα: «Ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης ξέχασαν προκλητικά εύκολα την προεκλογική τους δέσμευση για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΑΤΕbank»! 

Άκου τι θυμήθηκε ο αθεόφοβος, μετά από τόσους τόνους σάλιου και μελανιού που έχει χύσει από τότε που συντελέστηκε το έγκλημα! Τρέμουν, βλέπεις καλό μου πληκτρολόγιο, οι εκδότες, οι εργολάβοι, οι αυλικοί τους, όλα τα παράσιτα του συστήματος τρέμουν, μην τύχει και περάσει ο έλεγχος των τραπεζών σε αλλότρια χέρια. 
Τα παράσιτα -και δεν είναι αυτό προ ή μεταπολιτευτικό φαινόμενο, κακώς πράττουμε που  απομονώνουμε τις περιόδους- διαβιούν διαχρονικά, ωσάν αρχέγονα τσιμπούρια στη ραγιάδικη γούνα μας.

Βάζουν τα αφεντικά «πανίσχυρους επιτρόπους», φωνασκεί ο κονδυλοφόρος κι επαίρονται οι ψιττακοί, δήθεν, για τη χαμένη τιμή και την εθνική μας ανεξαρτησία.   Μου θυμίζει η συμπεριφορά τους, όλων αυτών, τους ανέντιμους διαχειριστές χρεοκοπημένης εμπορικής φίρμας που μόλις ακούνε την είδηση ότι το αφεντικό υποψιάστηκε τα αίσχη τους και στέλνει εξωτερικούς ελεγκτές, τους πιάνει τεταρταίος πυρετός.

Αλλά πάλι να πεταχτώ στην άλλη όχθη για να θυμηθώ κι εκείνο το  τελικό σχέδιο ιδρυτικής διακήρυξης που θα μετατρέπει, λέει, το σκορποχώρι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ενιαίο κόμμα.

Εκεί διάβασα επί λέξη: «Να ιδρύσουμε δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού με αντικείμενο την αγροτική πίστη, την μικρή και μεσαία επιχείρηση και τη λαϊκή στέγη». 

Τι πάει να πει "να ιδρύσετε" ρε σύντροφοι;

Την ΑΤΕbank δηλαδή που έχει ιδρυθεί από την εποχή του Μαθουσάλα, θα την αφήσετε στα νύχια των τρωκτικών; Τι να περιμένω; Γενικόλογες Μπαρούφες –και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλξ- που με οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι στα ψηφοδέλτια τους, στις επόμενες εκλογές, θα ψάχνουμε, καλό μου πληκτρολόγιο, να βρούμε για να σταυρώσουμε τους τσοχατζοπουλαίους του μέλλοντος μας...


«Η κυριαρχία των ξένων επιτρόπων, που θα αναφέρονται απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είχε ίσως κάποια πολιτική λογική εάν η Ε.Ε. αναλάμβανε το συνολικό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κάτι που δεν διαφαίνεται στον πολιτικό ορίζοντα», συμπλήρωσε ο εν λόγω δημοσιογραφικός πυλώνας... Τι να πεις, είναι κι αυτό θέμα διαπραγμάτευσης! Όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει ο αξιότιμος κονδυλοφόρος... 

Μπορεί να μην γίναμε ακόμα Δανία του Νότου, αν δηλαδή εξαιρέσει κανείς τους φόρους που επιβαρύνουν τις τιμές των καυσίμων που καταναλώνουμε, αλλά «Θαλασσο-Δανία» ανέκαθεν ήμαστε. Ασφαλώς, στη διάρκεια της πορείας μας μέσα στο ευρώ, αυτό οφείλω να το αναγνωρίσω στους ερωμένους του Χρυσού Φοίνικα, τα χαμηλά επιτόκια μας έριξαν στην αγκαλιά της Κίρκης κι απολαύσαμε βίο ανθόσπαρτο.

Και τώρα τι κάνουμε; Υπομονή ή Επανἀσταση;

Προς το παρών, χωρίς απαντήσεις, πάλι αντιγράφω από την ειδησεογραφία τη δήλωση του ψοφοδεούς  εγγονού της λογοτέχνισσας: «Γυρίζω στην Ελλάδα ακόμα πιο αισιόδοξος για την επόμενη μέρα»

Δεν μπορώ να μην σκέφτομαι διαβάζοντας τις δηλώσεις του θλιβερού κυβερνήτηότι από τη μια τσέπη των δανειστών βγαίνουνε τα δισεκατομμύρια, στην άλλη μπαίνουνε. Λογιστικές χρεώσεις και πιστώσεις ενός, υπό κατάρρευση, τερατώδους υπερεθνικού συστήματος που στην Ελλάδα λειτουργεί με υπηρετικό προσωπικό που πνέει κι αυτό τα λοίσθια.

Το διάφορο των τόκων σε χρέωση του Ραγιά. Του ανήμπορου να αντιδράσει συνταξιούχου. Του ανίκανου να φωνάξει για το δίκιο του νοσηλευόμενου στο δημόσιο νοσοκομείο. Του παραλυμένου από τον φόβο ψηφοφόρου της Τρόικας εσωτερικού που βλέπει τα παιδιά του να πηγαίνουν σε σχολεία χωρίς δάσκαλους. Του άνεργου που ξοδεύει το πενιχρό επίδομα ανεργίας στα ταμεία του μεγαλομπακάλη, πληρώνοντας αδρά τα 110 προϊόντα της Unilever που θα… παράγονται στην Ελλάδα!

Ες αύριον (;) τα σπουδαία...




Διαβάστε περισσότερα »

Ζήτω, αποφύγαμε τη χρεωκοπία. Μένει μόνο να επαναγοράσουμε το χρέος με κούρεμα, δηλαδή χρεωκοπία!


Πάρε τη δόση σου, όμως γίνε και βαποράκι. Μπορεί να ακούγεται κυνικό και βάναυσο, αλλά ουσιαστικά έτσι είναι.
Πάρε δηλαδή 34 δισ.
Από αυτά, δώσε 9 για τα χρεωλύσια, δώσε 25 στις τράπεζες, και δώσε τα άλλα 10 για την επαναγορά των ομολόγων με κούρεμα. Δηλαδή το technical default ή ελληνιστί η επιλεκτική χρεωκοπία, έγινε  θείο δώρο γιατί... αποφύγαμε τη χρεωκοπία και παραμείναμε στο ευρώ (για να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή των δανειστών βεβαίως-βεβαίως).


Και αν τα καταφέρεις, θα σου δώσουμε άλλα 9 δις σε τρειςδόσεις, για να την βγάλεις έως τον Φεβρουάριο, όπου και θα αρχίσει η κουβέντα για το επόμενο μνημόνιο της επόμενης δόσης, της επόμενης σωτηρίας, της επόμενης αποφυγής της χρεωκοπίας, και του συνεχούς πανηγυριού για τη παραμονή στο ευρώ.


Στο εν τω μεταξύ, θα  έχουμε μειώσει το χρέος άλλο ένα 20% (μετά το πρώτο 20%), με σκοπό να φτάσουμε το 2020 στο 124% έλλειμμα, όσο δηλαδή και το 2009. Με μια διαφορά… τότε είχαμε έλλειμμα 270 δις. Τώρα θα έχουμε δάνεια 300 δις, μια ξεπουλημένη χώρα, μια εξαρτημένη χώρα, και ένα εξαθλιωμένο και εκφυλισμένο λαό. 

Αααα, αν τον δείτε στο δρόμο, και αυτόν και τους άλλους, σφίξτε του το χέρι για την επιτυχία του.

Επί της διαδικασίας…
Επίσημες ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες του προγράμματος επαναγοράς δεν έχουν γίνει, διότι οι πιστωτές της Ελλάδας θέλουν να αποφύγουν την εκτόξευση των τιμών των ελληνικών ομολόγων από μαζικές αγορές επενδυτών που θα επιχειρήσουν να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη σε μικρό χρονικό διάστημα. Η επαναγορά θα γίνει περίπου στο 33% – 35% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών κρατικών τίτλων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά. Μέσω του προγράμματος αυτού θα αποκτηθούν ομόλογα ονομαστικής αξίας 100 με οροφή την «αγοραία» τιμή 33 έως 35, με σκοπό να μειωθεί το σύνολο του ελληνικού χρέους κατά 20 δισ. ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα πολλά hedge funds είχαν στραφεί στην αγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, στοιχηματίζοντας εμμέσως πως θα ληφθεί απόφαση για την επαναγορά ελληνικού χρέους με την προσδοκία ότι σε μικρό χρόνο θα αποκομίσουν μεγάλα κέρδη.

Σημειώνεται ότι στις 16 Νοεμβρίου η αγοραία τιμή ενός ελληνικού ομολόγου ήταν στο 25% της ονομαστικής του αξίας και στις 23 Νοεμβρίου, μέσα σε μία εβδομάδα δηλαδή, η τιμή αγοράς εκτοξεύτηκε στο 33%.

Η επαναγορά δεν θα επιβληθεί υποχρεωτικά αλλά μάλλον θα γίνει με δημόσια προσφορά. Για κάποιους, η εξέλιξη αυτή θα είναι καλή για τις αγορές αφού τα hedge funds θα βγάλουν σημαντικά κέρδη. Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του προγράμματος δεν έχει ανακοινωθεί, αναμένεται ωστόσο να τρέξει ίσως και πριν το τέλος του 2012. Έπειτα από την αναδιάρθρωση (PSI) του Μαρτίου του 2012, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν μείνει στους ιδιώτες είναι συνολικής αξίας περίπου 62 δισ. ευρώ με διάφορες ημερομηνίες λήξεως.




Διαβάστε περισσότερα »

Γεγονότα και προφητείες... τί ξέρουν οι πολιτικοί;


Σύμφωνα με τα σημεία των καιρών, τις δηλώσεις των προσώπων και την έρευνα πολλών ερευνητών...
Μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε ότι η ώρα έφτασε;
Μήπως είναι ΤΩΡΑ η ώρα για αυτά που οι Άγιοι της Ορθοδοξίας προφήτευσαν;
Μήπως "το ποθούμενον γαρ εγγύς";
Άλλωστε ο Όσιος Παΐσιος και ο γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπεδινός ευθέως δήλωσαν ότι αυτή η γενιά θα ζήσει τον Γ' παγκόσμιο πόλεμο και την αναλαμπή της Ορθοδοξίας.
Τα συμπεράσματα του καθενός.
Ει Κύριος μεθ' ημών, ουδείς καθ' ημών
"Στα θέματα της πίστεως και στα θέματα της πατρίδος δεν χωράνε υποχωρήσεις. Πρέπει να είναι κανείς αμετακίνητος, σταθερός" Όσιος Παΐσιος





Διαβάστε περισσότερα »

ΣΟΚ! 2.000 παιδιά δεν έχουν να φάνε

Έκκληση προς την Αρχιεπισκοπή έκανε το υπουργείο Παιδείας, δίνοντας τα στοιχεία 2.000 μαθητών που υποσιτίζονται λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους. Η Αρχιεπισκοπή θα βοηθήσει τις οικογένειες των....


μαθητών αυτών, με τρόφιμα και ρούχα.... Το ζήτημα συζητήθ�κε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των προέδρων των ενοριακών φιλόπτωχων ταμείων, όπου παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Δικά της παιδιά» θα κάνει η Αρχιεπισκοπή τα παιδία αυτά, τόνισε ο κ. Ιερώνυμος ενώ απευθυνόμενος στους κληρικούς ζήτησε «να είναι στρατιώτες τούτη την ώρα της κρίσης».

Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε πως η Αρχιεπισκοπή θα παλέψει με όλες της τις δυνάμεις για το καθένα από αυτά τα παιδιά που αναφέρονται στις λίστες του υπουργείου, «κάνοντάς τα δικά της παιδιά». Ζήτησε, δε, από τους κληρικούς «να είναι στρατιώτες τούτη την ώ! ρα της κρίσης».


Read more: http://www.newsbomb.gr/prionokordela/ellada/story/256845/sok-2000-paidia-den-ehoyn-na-fane#ixzz2DQoT9NZ5


Διαβάστε περισσότερα »

«Η απόφαση σημαίνει μνημόνιο μέχρι το 2040»

«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup σημαίνει μνημόνιο μέχρι το 2040, νέα αντιλαϊκά μέτρα και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων....


Ελλήνων, Νότης Μαριάς. Όπως σημειώνει ο κ. Μαριάς με την απόφαση του Eurogroup «όχι μόνο δεν διασφαλίζεται η βι�σιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά μετά βεβαιότητας τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η βιωσιμότητα της ελληνικής κοινωνίας».

Καταλήγοντας επισημαίνει ότι η χθεσινή απόφαση, που αποτελεί «κινούμενη άμμο», διαμορφώθηκε με τέτοιο τρόπο προκειμένου «να εξυπηρετήσει τη Μέρκελ και την παρέα της στον εκλογικό στίβο της μητρόπολης των δανειστών».


Διαβάστε περισσότερα »

Δωρεάν καρδιολογικές εξετάσεις σε μαθητές

Περισσότεροι από 150 μαθητές των Γυμνασίου και Λυκείου Σοχού στο δήμο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης υπεβλήθησαν σε δωρεάν καρδιολογικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις έγιναν με πρωτοβουλία της...


Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαγκαδά. Μέσω των εξετάσεων πιστοποιήθηκ� η ασφάλεια συμμετοχής των μαθητών σε αθλητικές δραστηριότητες εντός κι εκτός σχολικού περιβάλλοντος.


Διαβάστε περισσότερα »

Οι καιρικές αλλαγές προκαλούν πονοκέφαλο

Ανάμεσα στις αιτίες των πονοκεφάλων που καταγράφουν οι επιστήμονες ενδέχεται να είναι και οι απότομες αλλαγές του καιρού, όπως για παράδειγμα αυτές που γίνονται τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μελέτη του επιστημονικού....


περιοδικού �Neurology», όταν αλλάζει ο καιρός οι ημικρανίες είναι πιο συχνές εξαιτίας της αλλαγής στις βαρομετρικές πιέσεις. Μέσα στα αίτια, βέβαια, μπορεί να είναι και το στρες ή η κακή διατροφή. Συγκεκριμένα το άγχος και το στρες, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, είναι η αιτία για το 80% των περιπτώσεων ημικρανίας στους ενήλικες. Επίσης σημαντικό ρόλο στον πονοκέφαλο παίζει και η έλλειψη ύπνου. Όταν δηλαδή μένει σε χαμηλά επίπεδα η σεροτονίνη που είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου.

ΠΗΓΗ: ygeiaonline.gr


Διαβάστε περισσότερα »

«Ανάσα για την Ελλάδα και την Ευρώπη»

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΣΟΥ κ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ
Στα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup αναφέρθηκε η Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, με κείμενο που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της στην Κομισιόν. Η Κ. Δαμανάκη κάνει....


λόγο, μεταξύ άλλων, για δικαίωση όσων «υποστηρίξα�ε, εντός και εκτός της Ε.Ε, ότι η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος και ότι πρέπει να συνδυάζεται με κοινωνικές εξισορροπητικές πολιτικές ώστε να αποφεύγεται η παρατεταμένη ύφεση και η κοινωνική αδικία».

Στο κείμενο της, αναφέρει ότι «οι αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup αποτελούν ανάσα για την Ελλάδα. Της δίνουν τη δυνατότητα να πληρώσει τους μισθούς και συντάξεις του Δεκεμβρίου, να σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα και να καλύψει τα κενά του προϋπολογισμού που ακόμη παραμένει ελλειμματικός. Οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών, που υποφέρουν, δεν πήγα! ν χαμένες. Είναι όμως σαφές ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλες δυσκολίες. Μένουν πολλά να γίνουν για να μπει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης και βιωσιμότητας. 'Έχουμε ακόμη μπροστά μας την εφαρμογή των επώδυνων αποφάσεων, που μόλις ψηφίστηκαν από τη Βουλή, για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα θέσουν τη βάση για την αλλαγή πορείας της οικονομίας προς την ανάπτυξη και την απασχόληση»,

Στη συνέχεια, η Ελληνίδα Επίτροπος σημειώνει ότι: «οι ίδιες αποφάσεις του Eurogroup αποτελούν ανάσα για την Ευρώπη. Η ευρωζώνη έδειξε ότι θέλει να παρ�μείνει ισχυρή και οι χρηματοπιστωτικοί μηχανισμοί που στήσαμε για την αντιμετώπιση της κρίσης έδειξαν ότι μπορούν να δράσουν με ευελιξία. Οι εταίροι έκαναν κάποια βήματα κοινοτικής αλληλεγγύης. Αλλά το κυριότερο είναι ότι οι δανειστές μας, η Τρόικα, το ΔΝΤ, έστω και έμμεσα, αναγνωρίζουν επιτέλους ότι οι στόχοι του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ήταν ανέφικτοι και οι αρχικές εκτιμήσεις άστοχες και οδήγησαν σε ύφεση και ανεργία. Αναγνωρίζουν δηλαδή ότι η αντιμετώπιση της κρίσης δεν επιτυγχάνεται με συνταγές υπερβολικής λιτότητας και αυστηρής δη! μοσι�! �νομικής πειθαρχίας μόνο.

«Δικαιωνόμαστε όσοι υποστηρίξαμε, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος, ότι δεν πρέπει να ακολουθείται σε βάρος της ανάπτυξης και ότι πρέπει να συνδυάζεται με κοινωνικές εξισορροπητικές πολιτικές ώστε να αποφεύγεται η παρατεταμένη ύφεση και η κοινωνική αδικία», καταλήγει.


Διαβάστε περισσότερα »