Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Ένα παραμύθι... για Καλή Χρονιά! “Τα φτερά είναι για να πετάς”

Αυτή τη δύσκολη εποχή, αυτό που χρειάζεται να κινητοποιήσουμε είναι η αισιοδοξία και η προσωπική δύναμη. Κράτησε το χαμόγελο που οι γιορτινές μέρες έφεραν στο πρόσωπό σου και διατήρησέ το όσο μπορείς...
Καλή Χρονιά, λοιπόν, με ένα αλληγορικό παραμύθι...

Τη μέρα εκείνη, ο Χόρχε με περίμενε με ένα παραμύθι.

Όταν μεγάλωσε, ο πατέρας του του είπε:
"Παιδί μου, δεν γεννιόμαστε όλοι με φτερά. Μπορεί να μην είσαι υποχρεωμένος να πετάξεις, νομίζω όμως πως είναι κρίμα να μείνεις μόνο στο περπάτημα, αφού έχεις τα φτερά που ο καλός Θεός σου έδωσε."

"Μα, δεν ξέρω να πετάω" απάντησε ο γιος.
"Σωστά..." είπε ο πατέρας. Και περπατώντας, τον πήγε ως το χείλος του γκρεμού, στο βουνό.
"Βλέπεις, γιε μου; Το κενό. Όταν θελήσεις να πετάξεις, θα έρθεις εδώ, θα πάρεις βαθιά ανάσα, θα πηδήξεις στην άβυσσο και απλώνοντας τα φτερά σου θα πετάξεις."

Ο γιός αμφέβαλλε.
"Κι αν πέσω;"
"Ακόμα κι αν πέσεις, δεν θα σκοτωθείς. Οι λίγες γρατζουνιές θα σε κάνουν πιο δυνατό στην επόμενη προσπάθεια" αποκρίθηκε ο πατέρας.

Το παιδί γύρισε στο χωριό να δει τους φίλους του, τις παρέες του, όλους εκείνους που είχε συντρόφους στην πορεία της ζωής του.
Οι πιο στενόμυαλοι του είπαν:
"Είσαι τρελός; Για ποιο λόγο; Ο πατέρας σου είναι μισότρελος... Για ποιο λόγο να πετάξεις; Τι σου χρειάζεται; Γιατί δεν αφήνεις τις ανοησίες; Τι νόημα έχει να πετάξεις;"

Οι καλύτεροι φίλοι τον συμβούλεψαν:
"Κι αν είναι αλήθεια; Μα σίγουρα δεν είναι επικίνδυνο; Γιατί δεν αρχίζεις σιγά-σιγά; Δοκίμασε να πηδήξεις από μια σκάλα ή από την κορυφή ενός δέντρου. Αλλά, από τον γκρεμό, βρε παιδί μου;..."

Ο νεαρός άκουσε τις συμβουλές όσων τον αγαπούσαν. Ανέβηκε στην κορυφή του δέντρου και, με όλο το θάρρος, πήδηξε. Άνοιξε τα φτερά του, τα κούνησε στον αέρα με όλη του τη δύναμη αλλά, δυστυχώς, έπεσε στο έδαφος.

Μ'ένα καρούμπαλο στο κεφάλι συνάντησε τον πατέρα του.
"Μου είπες ψέματα! Δεν μπορώ να πετάξω. Τα δοκίμασα και κοίτα πως χτύπησα! Δεν είμαι σαν κι εσένα. Τα φτερά μου είναι μόνο για στολίδι."

"Παιδί μου" είπε ο πατέρας, "για να πετάξεις, πρέπει να έχεις τον απαραίτητο ελεύθερο χώρο στον αέρα, ώστε τα φτερά σου να ξεδιπλωθούν. Είναι σαν να πέφτεις με αλεξίπτωτο: χρειάζεσαι κάποιο ελάχιστο ύψος για να πηδήξεις.
Για να πετάξεις πρέπει να αρχίσεις να ριψοκινδυνεύεις. Αν δεν θέλεις να το κάνεις, καλύτερα να συμβιβαστείς και να μείνεις για πάντα στο περπάτημα". 


 Tlife.gr


Διαβάστε περισσότερα »

Απόπειρα ληστείας με πυροβολισμούς στο Μενίδι

Αναζητείται ο δράστης Απόπειρα ληστείας σε αρτοποιείο στο Μενίδι σημειώθηκε χθες λίγο πριν από τις ...
6 το απόγευμα. Ο δράστης, που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, εισήλθε στο κατάστημα και με την απειλή όπλου αποπειράθηκε ν' αφαιρέσει χρηματικό ποσό. Στη συνέχεια πυροβόλησε μία φορά στον αέρα για εκφοβισμό, διέφυγε και αναζητείται.


Διαβάστε περισσότερα »

Σχέδιο για περιορισμό των επιστροφών ΦΠΑ

Σκέψεις για απαλλαγή των επιχειρήσεων με τζίρο έως 10.000 ευρώ Την απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ επιχειρήσεων και επαγγελματιών με τζίρο....
μικρότερο των 10.000 ευρώ, εξετάζει η κυβέρνηση. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται θα εξαιρούνται από το ΦΠΑ όσοι επιτηδευματίες δήλωσαν –κατά μέσο όρο– ετήσιο τζίρο κάτω από 10.000 την τελευταία πενταετία ενώ ο έλεγχος του τζίρου θα πραγματοποιείται αντιστοίχως κάθε πέντε χρόνια. Για τα πέντε χρόνια πριν την εξαίρεση οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα πληρώνουν κανονικά τον ΦΠΑ. Η τρόικα συστήνει στην κυβέρνηση να εξαιρέσει από το καθεστώς του ΦΠΑ τους μικρο-επαγγελματίες καθώς το 1/3 των φόρων που αναγκάζεται να επιστρέφει κάθε χρόνο το Δημόσιο αφορά μικρές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ. «Το εξετάζουμε, αλλά όταν βάζεις πλαφόν πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός», δήλωσε για το θέμα σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.


Διαβάστε περισσότερα »

Ένοπλη ληστεία σε καφενείο στην Παλλήνη

Άφαντοι οι επτά δράστες Επτά ένοπλοι λήστεψαν στις 4 το πρωί τους.....
θαμώνες καφενείου στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 4 στην Παλλήνη. Οι δράστες αφαίρεσαν από το ταμείο και τους θαμώνες όλα τους τα χρήματα χρυσαφικά, κινητά τηλέφωνα καθώς και τα κλειδιά των αυτοκινήτων τους. Οι ληστές διέφυγαν με μοτοσικλέτες.


Διαβάστε περισσότερα »

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού για το 2013 [ΒΙΝΤΕΟ]


Μήνυμα ελπίδας απέστειλε ο Πρωθυπουργός στους έλληνες πολίτες για τη νέα χρονιά, εκτιμώντας ότι το 2013 θα αλλάξει η ελληνική πραγματικότητα, με έμφαση στην ανάκαμψη και την κοινωνική συνοχή. Δείτε ολόκληρο το μήνυμα...



Ελληνίδες και Έλληνες,

Εύχομαι στον καθένα σας προσωπικά, η νέα χρονιά να φέρει υγεία, αγάπη και Ελπίδα! Στο χρόνο που τελειώνει απόψε, δοκιμαστήκαμε όλοι. Πληρώσαμε τα σφάλματα των περασμένων ετών, κι όχι μόνο των Ελλήνων. Πληρώσαμε ακόμα κι όλες τις αμαρτίες, όλες τις στρεβλώσεις του πολιτικού μας συστήματος, της οικονομίας και του τρόπου που μάθαμε να ζούμε. Από την άλλη πλευρά, όμως, δείξαμε ότι έχουμε το κουράγιο να αλλάξουμε όσα πρέπει να αλλάξουν, κι ότι έχουμε τη δύναμη να παλέψουμε για όσα θα κάνουν ξανά την Ελλάδα ισχυρή. Την κοινωνία μας δίκαιη. Την οικονομία μας ανταγων�στική. Και τον Έλληνα υπερήφανο...

Η αλήθεια είναι ότι μας είχαν «ξεγραμμένους»! Όλο και περισσότεροι πόνταραν ότι δεν θα τα καταφέρουμε, ότι θα βγούμε από το ευρώ, ότι θα μας θυσιάσουν σαν την «Ιφιγένεια» της Ευρώπης, για να γίνουμε «παράδειγμα προς αποφυγήν» για τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες, κι ότι τελικά θα μείνουμε απομονωμένοι από παντού!

Μέσα σε λίγους μήνες διαψεύσαμε τις «Κασσάνδρες»!

--Είπαμε ότι θα αποτρέψουμε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Λίγοι το πίστευαν τότε. Αλλά το πετύχαμε!

--Είπαμε ότι θα αλλάξουμε το μείγμα της οικονομικής πολιτικής, για να υπάρξουν «ανάσες» για την Οικονομία. Τώρα με την χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε, όλα όσα χρωστά το δημόσιο στους ιδιώτες εδώ και χρόνια, θα ξεπληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες! Οι τράπεζες πλέον ανακεφαλαιώνονται, για να μπορούν να δίνουν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ρευστότητα θα επιστρέψει στην ελληνική αγορά. Και τα χρήματα που θα μπουν στην ελληνική οικονομία, την επόμενη χρονιά, θα είναι - για πρώτη φορά - περισσότερα από εκείνα που θα βγουν εξ αιτίας της λιτότητας!
Εξασφαλίσαμε για το δάνειο όρους που δεν έχουν υπάρξει ποτέ και πουθενά: Για δέκα χρόνια δεν θα πληρώνουμε τόκους. Για δεκαπέντε χρόνια δεν θα πληρώνουμε χρεολύσια. Και με επιτόκια δανεισμού από τα πιο χαμηλά στην Ευρώπη...

Όλα αυτά, πράγματι, δίνουν «ανάσες» στην οικονομία. Επιτρέπουν να ξεκινήσουν επενδύσεις, να σωθούν θέσεις εργασίας, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να βρουν δουλειά οι άνεργοι, να πάρει μπροστά η Οικονομία.

Μοναδική μου σκέψη είναι οι Έλληνες να έχουν τις ευκαιρίες που αξίζουν και την στήριξη που χρειάζονται για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Ξέρω πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Αλλά κανένα εμπόδιο δεν μας σταματά, κανένα κόπο δεν υπολογίζουμε, για να αποκατασταθεί και η τελευταία αδικία, για να χτυπηθεί η διαφθορά, για να βρει δουλειά και ο τελευταίος άνεργος. Γιατί δεν υπάρχει Ανάπτυξη, χωρίς κοινωνική συνοχή και χωρίς δικαιοσύνη.

Τα περισσότερα απ' αυτά που δεσμευτήκαμε να κάνουμε, έπρεπε να είχαν γίνει από χρόνια.

* Ήδη σταματά το «μεγάλο φαγοπότι» στο Δημόσιο. Κι όσοι σκέπτονται να συνεχίσουν τις παλιές κακές συνήθειες, διαπιστώνουν ήδη, ότι τους περιμένει η «τσιμπίδα» του νόμου και η Δικαιοσύνη.

* Η παλιά «ατιμωρησία» παίρνει τέλος. Πρώην μεγαλόσχημοι πιάνονται και λογοδοτούν. Και αυτό θα συνεχιστεί.

* Τεράστια δημόσια περιουσία παρέμενε ανεκμετάλλευτη. Κι αυτό σταματάει! Ήδη έχουν ξεκινήσει αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας με βάση διεθνή πρότυπα απόδοσης και διαφάνειας. Εκτός από χρήματα στο δημόσιο ταμείο για ανακούφιση του χρέους, όλα αυτά θα φέρουν και επενδύσεις, Ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Και μια που μιλάω για επενδύσεις, η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες: Τουρισμό, Πολιτισμό, Ναυτιλία, Αγροτικά προϊόντα ποιότητας, Μεταποίηση, Ενέργεια. Αν έχει και σταθερότητα, θα έλθουν και οι επενδύσεις! Θα μπει μπροστά η Οικοδομή. �α ξανά-έλθουν οι θέσεις εργασίας.

Θα μπορέσει ο άνεργος να βρει δουλειά. Και ο εργαζόμενος να δει τα εισοδήματά του να αυξάνονται. Παραγωγικές επενδύσεις είναι το μεγάλο στοίχημα από δω και μπρος. Και θα κάνω τα πάντα, θα τις αναζητήσω παντού: από ξένους επενδυτές και από Έλληνες επιχειρηματίες. Για να επιστρέψει η ευημερία στον τόπο. Και για να βγούμε, μια για πάντα, από την ανάγκη δανεικών. Και από τους περιορισμούς των μνημονίων…

* Το τελευταίο διάστημα τολμήσαμε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί τα τελευταία χρόνια.

* Κι ακόμα, δείξαμε πως αυτά που λέμε τα εννοούμε!

--Είπαμε ότι θα αποκαταστήσουμε την τάξη, κι αυτό ξεκίνησε...

--Είπαμε ότι θα βγάλουμε τις κουκούλες, κι αυτό ήδη άρχισε...

--Είπαμε ότι θα σταματήσουμε τη λαθρομετανάστευση.

--Είπαμε ότι θα σταματήσουμε το παραεμπόριο.

Κι αυτά άρχισαν...

Βέβαια, είμαστε μόνο στην αρχή. Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Αλλά όλοι βλέπουν πια τη διαφορά. Και δεν θα σταματήσουμε, αν δεν τελειώσουμε ό,τι αρχίσαμε...

Ξέρω πολύ καλά τι περνάει κάθε οικογένεια.

Μέσα σε όλη αυτή την κοσμογονία των αλλαγών υπήρξαν και αδικίες που δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε.

Το ξέρω και τις γνωρίζω τις αδικίες.

Όμως, έχουμε δεσμευτεί να αποκαταστήσουμε τις αδικίες αυτές. Και θα τηρήσουμε την υπόσχεσή μας!

Με προτεραιότητα στις χαμηλές συντάξεις, στα επιδόματα που καταργήθηκαν για τους πιο αδύνατους και στη φορολογία – ιδιαίτερα στον ΦΠΑ – που παραμένει πολύ υψηλή.

Στόχος μας είναι να πάρει μπρός η Οικονομία μιαν ώρα αρχύτερα και να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε αυτές τις αδικίες το συντομότερο δυνατό.

Παλεύουμε για την Ανάκαμψη, για να βγούμε από την κρίση. Αλλά δεν θέλουμε μια Ανάπτυξη όπου ευημερούν μόνον οι αριθμοί…

Θέλουμε μια ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα, όχι με δανεικά. Μια Ανάπτυξη που δυναμώνει την κοινωνική συνοχή. Που δίνει προοπτικές και ευκαιρίες σε όλους.

--Πραγματικές ευκαιρίες στους ικανούς και τους άξιους.

--Και ισχυρό δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύνατους. Αυτή την Ανάπτυξη θεμελιώνουμε σήμερα.

Την Ανάπτυξη που ταιριάζει σε ένα λαό άξιο, υπερήφανο, και κυρίως, ένα λαό με Αξιοπρέπεια!

-- Το 2012 ήταν πολύ δύσκολο. Και το 2013 δεν θα είναι εύκολο… Αλλά μέσα στην επόμενη χρονιά θα φανεί η προοπτική για ένα καλύτερο αύριο.

--Το 2012 κλείσαμε τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν. Το 2013 θα κερδίσουμε το στοίχημα με το μέλλον.

--Το 2012 είχαμε φτάσει στο χείλος της καταστροφής, έτοιμοι για το άλμα στο κενό! Το 2013 θα κάνουμε το άλμα προς το μέλλον.

--Το 2012, που αφήνουμε πίσω μας, συμβόλισε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής! Το 2013 συμβολίζει την αρχή της Αναγέννησης της χώρας μας.

Θέλουμε να είμαστε τμήμα μιας ισχυρής Ευρώπης. Γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για τη μελλοντική ισχύ και ευημερία της ίδιας της Ελλάδας. Θέλουμε την Ευρώπη στο πλάι μας, γιατί χρειαζόμαστε στηρίγματα, ώστε να αναδείξουμε τον ορυκτό μας πλούτο, τους πλουτοπαραγωγικούς μας πόρους, την ΑΟΖ μας!

Το 2012 αλλάξαμε την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Το 2013 θα αλλάξουμε την ελληνική πραγματικότητα, με έμφαση στην Ανάκαμψη και την Κοινωνική Συνοχή. Γιατί καλά είναι τα «στηρίγματα», καλές είναι οι ισχυρές συμμαχίες, αλλά εμείς οι Έλληνες θα σώσουμε τη χώρα μας.

Με τη δουλειά μας.

Με το «δαιμόνιό» μας...

Και με την Ενότητά μας!

Κι αυτή είναι η υπέρτατη ευχή μου για τον καινούργιο χρόνο. Εύχομαι ενότητα – που είναι και η πιο δύσκολη, αλλά και πιο αποτελεσματική προϋπόθεση επιτυχίας. Η κυβέρνηση μας σήμερα στηρίζεται σε μια - πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα – ενότητα: Τρία κόμματα με διαφορετική ιστορία, με διαφορετικές καταβολές, βάζουν τη σωτηρία της χώρας πάνω απ΄ όλα. Πέρσι τέτοιον καιρό, λίγοι προέβλεπαν κάτι τέτοιο. Πριν έξι μήνες, λίγοι έδιναν πιθανότητες επιτυχίας σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Τώρα η ενότητα είναι πραγματικότητα, βρήκε το βηματισμό της και μετρά τις πρώτες ε�ιτυχίες της. Ακόμα κι εκείνοι που δεν θα στηρίζουν κι εκείνοι κατά βάθος, εύχονται να πετύχουμε!

Μέσα από την Ενότητα!

Ενότητα όλων των Ελλήνων για να τα αλλάξουμε όλα... Όχι ψευδεπίγραφη «ενότητα» για να μην αλλάξει τίποτε. Γιατί μπορούμε καλύτερα κι αξίζουμε καλύτερα...

Ως τώρα αδικούσαμε τους εαυτούς μας, αδικούσαμε τη χώρα μας και – πάνω απ΄ όλα – αδικούσαμε τα παιδιά μας. Γι' αυτό πρέπει να τα αλλάξουμε όλα. Και μόνον ενωμένοι μπορούμε να το πετύχουμε.

Εύχομαι από καρδιάς ενωμένοι να γιορτάσουμε απόψε το πέρασμα από τη χρονιά της μεγάλης δοκιμασίας, στη χρονιά της Ελπίδας. Κι ενωμένοι, όλοι μαζί, την κοινή αυτή ευχή να την κάνουμε πραγματικότητα από δω και στο εξής. Και στη νέα χρονιά και σε όλα τα επόμενα χρόνια...

Το μπορούμε και το αξίζουμε!

Καλή Χρονιά!




Διαβάστε περισσότερα »

Οι ευχές του Ψυχάρη, στο tweeter με... τον Τατσόπουλο!


Ευτυχισμένο το... 2014 ευχήθηκε πριν από λίγο στους διαδικτυακούς του φίλους στο twitter ο Ανδρέας Ψυχάρης (με φανερά χιουμοριστική διάθεση φυσικά), γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση ενός χρήστη, ο οποίος προφανώς δεν σηκώνει...

αστειάκια. "Πήδηξες ένα ολόκληρο χρόνο εκτός του λαού", απάντησε στον γαλάζιο βουλευτή, με τον τελευταίο πάντως να μην μένει με σταυρωμένα τα χέρια, παραπέμποντας στην περιβόητη ατάκα του συναδέλφου του, του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρου Τατσόπουλου: "Με μπερδεύετε με τον Τατσόπουλο μήπως", σημείωσε χαρακτηριστικά.


Διαβάστε περισσότερα »

Μήνυμα Παπούλια για τη νέα χρονιά


Χρέος της Πολιτείας είναι να δίνει το δημοκρατικό παρών δυναμικά, χωρίς να αφήνει κενά που τα εμπορεύονται νεόκοποι κήρυκες μιας νέας τάξης πραγμάτων, σημειώνει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του για το 2013 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας....



Ο κ. Παπούλιας κάνει λόγο για καταπολέμηση της μαζικής φοροδιαφυγής με «αμείλικτη, ευέλικτη και δίκαιη φορολογική νομοθεσία που θα στηρίζεται σε διαφανείς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς εφαρμογής».

Παράλληλα, τονίζει ότι η οικονομική ελίτ της χώρας δεν έχει απλώς την ηθική υποχρέωση να σηκώσει τα βάρη που της αναλογούν, αλλά την επιτακτική υποχρέωση, προκειμένου να αποτραπούν οι επώδυνες επιπτώσεις για τα πλέον αδύναμα και φτωχότερα οικονομικά στρώματα και προσθέτει:

«Όσοι εξακολουθήσουν να αγνοούν το καθήκον τους, θα πρέπει, επιτέλους, να αναγκαστούν από την Πολιτεία να το πράξουν άμεσα, και όχι στο απώτερο μέλλον, και να υποστούν τις κυρώσεις του Κράτους Δικαίου».

Το πλήρες μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Αφήνουμε πίσω μας μια χρονιά σκληρή για την πατρίδα μας. Συνεχίστηκε η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολλών, η ανεργία έφτασε σε εφιαλτικά ύψη, και ειδικά για τη νέα γενιά σε ακόμη μεγαλύτερα. Η παρατεταμένη και εντεινόμενη λιτότητα οδήγησε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας σε οριακό σημείο.

Η οικονομική εξάρτηση φέρνει πολιτικό ετεροκαθορισμό και δεσμεύει τις εθνικές επιλογές. Αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε να συνεχιστεί. Η δημοσιονομική ισορροπία και η διασφάλιση του σεβασμού όλων απέναντι στην Ελλάδα είναι πρωταρχικός όρος για να ανακτήσουμε την πρωτοβουλία στη διαμόρφωση του μέλλοντός μας. Οι πολιτικές μας επιλογές πρέπει να κατατείνουν στη μείωση αυτής της εξάρτησης το επόμενο διάστημα.

Υπάρχουν, επίσης, πολλά που εξαρτώνται αποκλειστικά από τις δικές μας πράξεις και αποφάσεις. Ένα από αυτά, το σημαντικότερο, είναι να συμφωνήσουμε ότι η καταπολέμηση της μαζικής φοροδιαφυγής που αποτελεί μείζονα εθνική προτεραιότητα απαιτεί αμείλικτη, ευέλικτη και δίκαιη φορολογική νομοθεσία, που θα στηρίζεται σε διαφανείς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς εφαρμογής.

Η οικονομική ελίτ της χώρας δεν έχει απλώς την ηθική υποχρέωση να σηκώσει τα βάρη που της αναλογούν. Έχει την επιτακτική υποχρέωση, για να αποτραπούν οι επώδυνες επιπτώσεις για τα πλέον αδύναμα και φτωχότερα οικονομικά στρώματα.

Όσοι εξακολουθήσουν να αγνοούν το καθήκον τους, θα πρέπει, επιτέλους, να αναγκαστούν από την Πολιτεία να το πράξουν άμεσα, και όχι στο απώτερο μέλλον, και να υποστούν τις κυρώσεις του Κράτους Δικαίου.

Η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής θα γίνει μονόδρομος εφόσον δεν υπάρξει προοπτική βελτίωσης των συνθηκών ζωής και στοιχειώδης κοινωνική δικαιοσύνη.

Προσωπικά, αρνούμαι να δεχθώ ότι φαινόμενα φασιστικής έμπνευσης ταιριάζουν σ' ένα λαό σαν τον ελληνικό, που έδωσε χιλιάδες νεκρούς στους αγώνες της Ευρώπης για την απελευθέρωσή της από το ναζισμό. Σε αγώνες για ελευθερία και πανανθρώπινα ιδανικά.

Το πρόβλημα είναι κατ' εξοχήν πολιτικό. Χρέος της Πολιτείας είναι να δίνει το δημοκρατικό παρόν δυναμικά, χωρίς να αφήνει κενά που τα εμπορεύονται νεόκοποι κήρυκες μιας νέας τάξης πραγμάτων.

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Πρέπει εμείς να την αναστρέψουμε. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις και δυνατότητες για να σταματήσει η κάθοδος που ζούμε και να επιστρέψει η βάσιμη ελπίδα ότι αυτή η περιπέτεια θα τελειώσει.

Όπως κάθε χρόνο, μια τέτοια μέρα, στέλνω τις ευχές μου σε όσους είναι μακριά από τους δικούς τους: Στις Ένοπλες Δυνάμεις που κάτω από σκληρές συνθήκες προστατεύουν τα σύνορά μας. Σε εκείνους που δουλεύουν στα νοσοκομεία και σε όσους νοσηλεύονται, στους ναυτικούς μας και ιδιαίτερα στους ποντοπόρους, σε κάθε συμπολίτη μας που είναι αναγκασμένος να εργάζεται τέτοια ώρα, σε όσους υποφέρουν από ανέχεια ή μοναξιά.

Εύχομαι και πιστεύω ότι το 2013 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για την πατρίδα μας. Επίσης δύσκολη, αλλά καλύτερη.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!»


Διαβάστε περισσότερα »

Ξεκίνησε το σχέδιο εξυγίανσης των ισπανικών τραπεζών

Η λεγόμενη «κακή τράπεζα» της Ισπανίας έλαβε σήμερα «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού αξίας 37 δισ. ευρώ από τέσσερις εθνικοποιημένες τράπεζες...
κατά την έναρξη μιας διαδικασίας - «κλειδί» στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης Ραχόι να εξυγιάνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνταν, ακατοίκητα διαμερίσματα και καταστήματα είναι τα πρώτα στοιχεία ενεργητικού που περιήλθαν στην τράπεζα αυτή, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης στον τομέα των ακινήτων. Η μεταφο�ά τους στη Sareb, την «κακή τράπεζα», έχει σκοπό να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στις υπόλοιπες τράπεζες.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των «τοξικών» προϊόντων που μεταβιβάστηκαν στην Sareb προέρχονται από την διασωθείσα, τον Μάιο, Bankia, που χρειάστηκε ποσό-ρεκόρ για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Η Μπάνκια μεταβίβασε στη Sareb τοξικά προϊόντα αξίας 22,32 δισ. ευρώ. Η Catalunya Banc της μεταβίβασε τοξικά στοιχεία ενεργητικού αξίας 6,71 δισ. ευρώ, η NCG Banco Banco Gallego της μετέφερε πόρους αξίας 5,71 δισ.ευρώ και τέλος, η Banco de Valencia τής έδωσε τοξικά στοιχεία ενεργητικού αξίας 1,9! 6 δισ. ευρώ.

Η Sareb έκανε σαφές ότι προτίθεται να πουλήσει όσα περισσότερα ακίνητα είναι εφικτό, «επιδιώκοντας το βέλτιστο τίμημα για τους μετόχους της».

Η Sareb, σε αντάλλαγμα για τα «τοξικά» αυτά στοιχεία ενεργητικού, προσέφερε στις τράπεζες χρεόγραφα μικρότερης αξίας με κρατική εγγύηση.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αναζήτησε και, τελικά, εξασφάλισε, και ορισμένες ιδιωτικές επενδύσεις, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η «κακή τράπεζα».



Διαβάστε περισσότερα »

Χιόνι, γιορτές και σκι. Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί

Ο χειμώνας έχει ήδη φτάσει και το κρύο χαμηλώνει την θερμοκρασία. Οι χειμερινές διακοπές και αποδράσεις είναι συνδυασμένες με...
το χιόνι και το σκι και το snowboard τώρα τελευταία, να είναι από τα αθλήματα-χόμπι που έχουν την τιμητική τους τον χειμώνα και στην Ελλάδα.

Όπως όμως όλα τα αθλήματα έτσι και το σκι μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να αποτρέψουμε δυσάρεστες καταστάσεις και να απολαύσυμε το αγαπημένο μας άθλημα και χόμπι με όσο το δυνατό λιγότερα ατυχήματα. Το πόδι μας μέσα στην μπότα του σκι λειτουργεί όπω� το φρένο, το γκάζι και το αμορτισέρ του σώματος στο χιόνι.

Αναπτύσσονται ροπές 18 φορές το βάρος του σώματος που μπορούν με την κακή τεχνική και τον κακό εξοπλισμό να δημιουργήσουν κακώσεις άμεσα και έμμεσα.

Η μπότα του σκι και το πόδι

Πρέπει το πόδι να μπαίνει σφιχτά στην μπότα και να δίνει την αίσθηση σταθερότητας και άνεσης. Αν το πόδι είναι πολύ σφιχτά μέσα στην μπότα, τότε μπορεί να έχουμε κακή κυκλοφορία, φυσαλίδες τριβής, ερεθισμούς και υπονύχια αιματώματα τα πράγματα γίνονται χειρότερα αν έχουμε εμβιομηχανικές παραλλαγές (π.χ. κοιλοπ�! �δία, πλατυποδία). 8 στους 10 σκιέρ βλαισοποιούν τα γόνατα, με αποτέλεσμα αύξηση της πίεσης στον πρόσθιο πόδα σησαμοειδίτιδα απαγωγή και έξω στροφή. 2 στους 10 σκιέρ ραιβοποιούν τα γόνατα με αποτέλεσμα υπτιασμό,αιμωδίες. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις χρήσιμο είναι να προσαρμόζονται μέσα στις μπότες είδικά πέλματα κατόπιν λήψης προπλάσματος ή πελματογραφήματος ώστε να υπάρχει σωστή βάση στήριξης που θα κάνει πιο σταθερό το κάτω άκρο ώστε στις στροφικές κινήσεις να υπάρχιε πιο αρμονική κίνηση με λιγότερες ροπές.

Η μπότα του snowboard

Με μαλακή μπότα και χ�λαρές δέστρες υπάρχει κίνδυνος για κατάγματα και διαστρέμματα του άκρου πόδα & ποδοκνημικής. Με σκληρή μπότα και σφιχτές δέστρες υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για συνδεσμικές βλάβες του γόνατος (μηνίσκος, πρόσθιος χιαστός) και κατάγματα άνωθεν της μπότας.

Οι κάλτσες

Θα πρέπει να διατηρούν τα πόδια ζεστά και στεγνά, αλλά και να «απάγουν» τον ιδρώτα, των ποδιών και να τα επιτρέπουν να αναπνέουν. Θέλουμε λεπτή κάλτσα, χωρίς να διπλώνει ποτέ 100% βαμβακερή καλύτερο είναι το μίγμα ακρυλικής με βαμβακερή.

Πρόληψη

Πρέπει να δώσουμε έμφαση στις! ασκή! σεις διατάσεως πριν και μετά το σκί. Το κρύο δημιουργεί εύκολα μυικό σπασμό. Κάνουμε με κεκαμμένα γόνατα, αλλαγές κινητικής κατάστασης στα κάτω άκρα. Διατάσεις τετρακεφάλου, δικεφάλου, γαστροκνημίας και πελματιαίας, απονεύρωσης. Ενδυνάμωση αυτοχθόνων και εξωγενών μυών του ποδιού.

Κρυοπαγήματα

Στα κρυοπαγήματα υπάρχει υποθερμική βλάβη, λόγω αγγειοσύσπασης των περιφερικών αγγείων, και είναι χειρότερα με υγρασία και αέρα. Υπάρχουν
4 στάδια κατά Orr & Fainer. Πρέπει άμεσα να προβούμε σε επαναθέρμανση του σκέλους με θερμά μπάνια στους 38-440C, σε βαρύτερ�ς καταστάσεις το υπερβαρικό οξυγόνο είναι χρήσιμο.



Διαβάστε περισσότερα »

Θηλυκό το 2013 για την Κρήτη!

Διαβάστε περισσότερα »

ΕΔΕ για τους αστυνομικούς του κυκλώματος

Διαβάστε περισσότερα »

«Μισό εκατομμύριο για Σισοκό»

Λίγο πάνω από τις 500.000 ευρώ όρισε την τιμή με την οποία θα μπορούσε να αγοράσει ο Παναθηναϊκός τον Σισοκό, ο Κλάους Άλοφς. Τι είπε για Βιεϊρίνια, αλλά και Κυργιάκο.

Διαβάστε όλο το θέμα στο gazzetta.gr



Διαβάστε περισσότερα »

Oι 12 καλύτερες διαφημίσεις για το 2012! [video]

Διαβάστε περισσότερα »

Κι όμως, ο Βενιζέλος δεν υπέγραψε υπέρ της προανακριτικής επιτροπής για τον Παπακωνσταντίνου!


Διαβάστε ποιοι άλλοι από το ΠΑΣΟΚ δεν υπέγραψαν υπέρ της παραπομπής του σε προανακριτική, κατά συνέπεια και στο Ειδικό Δικαστήριο!....



Το κείμενο πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Γ.Παπακωνσταντίνου, υπέγραψαν τελικά 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, την πρόταση δεν υπέγραψαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Απόστολος Κακλαμάνης (λόγω της θεσμικής τους ιδιότητας, όπως ειπώθηκε από την Ιπποκράτους.)

Σύμφωνα με τη ΝΕΤ, στην Ιπποκράτους τονίζουν ότι θα πρέπει να λάμψει η αλήθεια και δεν πρέπει να υπάρξει κανένα κουκούλωμα, ούτε παραγραφή. "Θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για όλους και για όλα" λένε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι πέφτει στο κενό το σχέδιο στοχοποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου και αναφέρουν ότι δικαιώνεται η επιλογή του να παραδώσει το αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ που είχε στο γραφείο του.

Τέλος, κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μικροκομματικά την όλη υπόθεση και ότι έβαλε στο στόχαστρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μάλιστα στην Ιπποκράτους αναφέρονται ονομαστικά σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως στη Νάντια Βαλαβάνη, που έκαναν σχετικές δηλώσεις, τις οποίες χαρακτηρίζουν παρελκυστικές."Όλα αυτά κατέρρευσαν", υπογραμμίζουν.


Διαβάστε περισσότερα »

Αυτός είναι ο Έλληνας της χρονιάς!



Τον αναζητήσαμε και τον επιλέξαμε, ανάμεσα σε χιλιάδες...



Αναζητώντας το πρόσωπο της χρονιάς που φεύγει οι απόψεις πολλές και διαφορετικές...Ωστόσο σε μια τόσο δύσκολη χρονιά για την χώρα μας, δικαιωματικά ο άνθρωπος της χρονιάς δεν μπορεί να είναι ένας, αλλά χιλιάδες. Είναι όλοι εκείνοι οι άγνωστοι Έλληνες και άγνωστες Ελληνίδες, που βρέθηκαν από την μια στιγμή στην άλλη να παλεύουν για τα αυτονόητα, καθώς ο οδοστρωτήρας της οικονομικής κρίσης, πέρασε ανεξέλεγκτα πάνω από όλους, δικαίως ή αδίκως. Και στις περισσότερες φορές αδίκως. Γιατί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που - μη γελιόμαστε- κλήθηκε πρώτος και με �ίαιο τρόπο να πληρώσει τις συνέπειες μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δεν ήταν ούτε στην λίστα Λαγκάρντ, ούτε πήρε μίζα, ούτε έκλεψε. Και όμως με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, να δίνει μια μάχη που δεν ήξερε καν πως παίζεται. Μία ρώσικη ρουλέτα που δεν γνώριζε κανείς ποιο θα είναι το επόμενο θύμα. Eνα ψυχολογικό παιχνίδι στην ίδια την καθημερινότητα μας. Και οι πραγματικοί ήρωες ήταν αυτοί που έδωσαν την μάχη σιωπηλά. Δούλεψαν πιο πολύ, ήταν έντιμοι απέναντι στο κράτος και κράτησαν πατριωτική στάση, όχι με λόγια, αλλά με πράξ�! �ις, για να μείνει όρθια η χώρα.

Για μια ακόμη φορά ο ελληνικός λαός,έδειξε πως έχει τεράστια ψυχικά αποθέματα και ατελειώτες αντοχές. Στην συγκυρία αυτή,την πρωτόγνωρη, οι Έλληνες έδωσαν ξανά μαθήματα, αξιοπρέπειας, θέλησης και αλληλεγγύης. Έδειξαν πως εξακολουθούν να είναι "μαχητές" και ξέρουν να στέκονται όρθιοι.

Σε όλους αυτούς, που δεν είναι άλλοι από εμάς τους ίδιους, τους γείτονες μας, τους εργάτες, τους καθηγητές, τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, τους γονείς, τους άνεργους και σε όλους εκείνους τους "αφανείς", που έδιναν όλο τον χρόνο μια καθημερινή μάχη, είναι- τιμής ένεκεν- αφιερωμένη η χρονιά που φεύγει. Γιατί συνήθως, η ιστορία δεν μνημονεύει αυτούς που την κινούν...

πηγή: parapolitika


Διαβάστε περισσότερα »

Τι γίνεται στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας;


Το επιτελείο των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων διέψευσε κατηγορηματικά ότι τέσσερις πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας...

έπεσαν στα χέρια του συριακού καθεστώτος κοντά στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, όπως αναφέρει μια συριακή εφημερίδα.

«Αυτές οι πληροφορίες στερούνται οποιασδήποτε βάσης», υπογράμμισε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ισχυρισμοί αυτοί «δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια».

Η συριακή εφημερίδα αλ Ουάταν, που πρόσκειται στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε ότι συριακά στρατεύματα συνέλαβαν τέσσερις τούρκους πιλότους κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην επαρχία του Χαλεπιού.

Η εφημερίδα επεσήμανε ότι οι πιλότοι αυτοί προσπάθησαν να διεισδύσουν στο αεροδρόμιο μαζί με μια ένοπλη ομάδα.

Εξάλλου χθες Κυριακή ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον χιλιάδων Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Τουρκία, σημείωσε ότι η Άγκυρα θα υποστηρίζει «μέχρι τέλους» την εξέγερση εναντίον του Άσαντ, τον οποίο χαρακτήρισε «τύραννο».


Διαβάστε περισσότερα »

Νέα πρόταση Ολάντ για την φορολόγηση των πλουσίων

Μετά την απόρριψη της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης Αναθεωρημένη πρόταση για το φόρο στους....
εύπορους γάλλους πολίτες θα προτείνει η γαλλική κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Σημειώνεται ότι το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας απέρριψε το Σάββατο τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει φορολόγηση των πολύ υψηλών εισοδημάτων με 75%, η οποία περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2013. Η ρύθμιση κρίθηκε ως αντισυνταγματική λόγω άδικης κατανομής των φορολογικών βαρών μεταξύ των πολιτών


Διαβάστε περισσότερα »

Η σωματική αδράνεια σκοτώνει κάθε χρόνο 5 εκ. ανθρώπους!

Η έλλειψη σωματικής άσκησης και δραστηριότητας προκαλεί πλέον τόσα εκατομμύρια θανάτους στον κόσμο κάθε χρόνο, όσους και το κάπνισμα, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η έρευνα εκτιμά ότι το ένα τρίτο περίπου των ενηλίκων διεθνώς δεν ασκούνται όσο χρειάζεται, προτιμώντας τον…
καναπέ, γεγονός που έχει ως συνέπεια 5,3 εκατ. θανάτους ετησίως (περίπου το 10% όλων των θανάτων παγκοσμίως). Η σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρείται αναγκαία για τους μυς, τα οστά, την καρδιά και άλλα ζωικά όργανα, προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά. Όμως σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι τείνουν να ασκούνται όλο και λιγότερο, καθώς περνάνε ολοένα περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους και στην τηλεόραση ή στο τιμόνι του αυτοκινήτου τους. Η έλλειψη άσκησης θεωρείται υπεύθυνη για το 6% των καρδιολογικών προβλημάτων, το 7% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 και το 10% ορισμένων καρκίνων (μαστού, εντέρου κ.α.). Η μείωση της σωματικής αδράνειας κατά 10% θα μπορούσε -σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις- να μειώσει τουλάχιστον κατά μισό εκατομμύριο τους θανάτους κάθε χρόνο. Οι 33 ερευνητές από διάφορες χώρες, που δημοσίευσαν μία σειρά από σχετικές μελέτες στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» αναφέρουν ότι το πρόβλημα έχει πια αποκτήσει τέτοιες διαστάσεις, που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πανδημία και επισημαίνουν ότι το κοινό σε όλες τις χώρες θα πρέπει να ενημερωθεί σωστά σχετικά με τις σοβαρές συνέπειες για την υγεία του. Όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες, περίπου 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι άνω των 15 ετών στη Γη ασκούν ανεπαρκώς το σώμα τους. Η κατάσταση φαίνεται ακόμα πιο σοβαρή μεταξύ των εφήβων ηλικίας 13 – 15 ετών, με �ο 80% να κάνει ελλιπή άσκηση. Η αδράνεια αυξάνεται σταδιακά με την ηλικία, ενώ είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Οι επιστήμονες καλούν τις κυβερνήσεις να πάρουν πιο σοβαρά το ζήτημα και να λάβουν μέτρα, ώστε η σωματική άσκηση να γίνει πιο εύκολη, φθηνή και ασφαλής για τους πολίτες τους (π.χ. περισσότεροι χώροι περιπάτου, καλύτεροι και μεγαλύτεροι ποδηλατόδρομοι, πιο σωστή γυμναστική στα σχολεία κ.α.). Οι ερευνητές συνιστούν ότι οι ενήλικοι πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά (δυόμιση ώρες) ήπιας άσκησης κάθε εβδομάδα, όπως γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, κηπουρική κ.α. Η άσκηση θα μπορούσε να κατανέμεται σε μισή ώρα (30 λεπτά) τη μέρα επί πέντε μέρες την εβδομάδα, ενώ εναλλακτικά θα μπορούσε να γίνεται πιο έντονη άσκηση τουλάχιστον 20 λεπτών επί τρεις φορές την εβδομάδα (ή κάποιος συνδυασμός των δύο παραπάνω). Αν και οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι συγκρίσεις μεταξύ χωρών είναι δύσκολες αναφέρει ο aggelioforos.gr, η μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες είναι αυτοί που κάνουν τις λιγότερες σωματικές δραστηριότητες,. Ένας από τους ερευνητές, ο Πέντρο Χαλάλ, τόνισε ότι η συγκυρία των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου είναι κατάλληλη για να περάσει το μήνυμα διεθνώς υπέρ της άθλησης και γενικότερα υπέρ κάθε είδους σωματικής δραστηριότητας. «Η παγκόσμια πρόκληση είναι σαφής: να κάνουμε τη σωματική δραστηριότητα προτεραιότητα της δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο, ώστε να βελτιώσουμε την υγεία και να μειώσουμε το βάρος των ασθενειών», όπως είπε.


Διαβάστε περισσότερα »

Νέοι επεξεργαστές από την Intel

Η σειρά Haswell θα κυκλοφορήσει στις 2 Ιουνίου Οι νέοι επεξεργαστές Haswell της Intel θα διατεθούν στην αγορά στις 2 Ιουνίου του νέου έτους, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από ...
το κινεζικό site VR-Zone. Η Intel λοιπόν, εργάζεται πυρετωδώς για την κατασκευή και κυκλοφορία 14 SKU (Stock Keeping Unit) για σταθερούς υπολογιστές και άλλων 7 SKU για κινητές συσκευές. Οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν πως η νέα σειρά πρόκειται να έχει σημαντικές αλλαγές ακόμα και στις κωδικές ονομασίες των επεξεργαστών, με το VR-Zone να αποκαλύπτει πως τα νέα μοντέλα θα ονομάζονται, Core i7-4930MX, Core i7-4900MQ, Core i7-4800MQ, Core i7-4702HQ, Core i7-4700HQ, Core i7-4702MQ και Core i7-4700MQ,. Η ημερομηνία που έχει διαρρεύσει, εγείρει πολλά ερωτηματικά για το εγκυρότητά της, καθώς η 2α Ιουνίου είναι Κυριακή. Βέβαια, η Intel συνηθίζει να παρουσιάζει τους νέας γενιάς επεξεργαστές της τις Κυριακές, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστέψουμε ότι θα χαλάσει την παράδοση με τη νέα σειρά Haswell. Οι συγκεκριμένη σειρά επεξεργαστών, όπως φαίνεται, θα φτάσει στα χέρια των καταναλωτών αρκετά αργότερα από ό,τι ίσως θα περιμέναμε. Πιο συγκεκριμένα, υπολογισμοί δείχνουν πως η εταιρία θα καθυστερήσει έως και 6 μήνες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Περισσότερες πληροφορίες θα μάθουμε στην έκθεση Computex, που θα διεξαχθεί στις 4-8 Ιουνίου.


Διαβάστε περισσότερα »

Αναγέννησης της χώρας

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έκανε έναν μικρό απολογισμό του κυβερνητικού έργου, και ζήτησε ενότητα όλων των Ελλήνων "για να τα αλλάξουμε όλα, γιατί μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα, και ...
μόνον ενωμένοι μπορούμε να το πετύχουμε". "Η αλήθεια είναι ότι μας είχαν ξεγραμμένους. Όλο και περισσότεροι πόνταραν ότι δεν θα τα καταφέρουμε, ότι θα βγούμε από το ευρώ, ότι θα μας θυσιάσουν σαν την Ιφιγένεια της Ευρώπης, για να γίνουμε παράδειγμα προς αποφυγήν για τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες και ότι τελικά θα μείνουμε απομονωμένοι από παντού και μέσα σε λίγους μήνες διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες." Όπως ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, μέσα στο 2012 δοκιμαστήκαμε όλοι και πληρώσαμε τα σφάλματα των περασμένων ετών, και όχι μόνο των Ελλήνων. Ακόμα, πρόσθεσε πως πληρώσαμε και όλες τις αμαρτίες και τις στρεβλώσεις του πολιτικού μας συστήματος, της οικονομίας και του τρόπου που μάθαμε να ζούμε. Από την άλλη πλευρά, συνέχισε, δείξαμε ότι έχουμε το κουράγιο να αλλάξουμε όσα πρέπει να αλλάξουν, και ότι έχουμε τη δύναμη να παλέψουμε για όσα θα κάνουν ξανά την Ελλάδα ισχυρή, την κοινωνία μας δίκαιη, την οικονομία μας ανταγωνιστική και τον Έλληνα υπερήφανο. Ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στις ελληνικές οικογένειες, είπε ότι ξέρει πολύ καλά τι περνούν ενώ παραδέχτηκε πως υπήρξαν αδικίες που δεν μπόρεσε η κυβέρνηση να αποφύγει. Ωστόσο, δεσμεύτηκε να αποκατασταθούν αυτές οι αδικίες, με προτεραιότητα στις χαμηλές συντάξεις, στα επιδόματα που καταργήθηκαν για τους πιο αδύνατους και στη φορολογία – ιδιαίτερα στον ΦΠΑ που παραμένει πολύ υψηλή. Στόχος μας, είπε, είναι να πάρει εμπρός η οικονομία μιαν ώρα αρχύτερα και να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε αυτές τις αδικίες το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση τόλμησε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2013, υποστήριξε, θα κερδίσουμε το στοίχημα με το μέλλον, θα κάνουμε το άλμα προς το μέλλον. «Το 2013 συμβολίζει την αρχή της Αναγέννησης της χώρας μας».


Διαβάστε περισσότερα »

Πρόσκληση του δήμου Τρίπολης για Πρωτοχρονιά στο Μαίναλο

Με βραδινό σκι και πολλές εκπλήξεις Ο δήμος Τρίπολης, σε συνεργασία με τον ορειβατικό σύλλογο και τη διεύθυνση του χιονοδρομικού κέντρου υποδέχεται το ....
2013 στην καρδιά του Μαινάλου με μια φυσιολατρική κι αθλητική εκδήλωση στο χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας. Το χιονοδρομικό κέντρου Μαινάλου έχει ανοίξει τις πύλες του από την περασμένη εβδομάδα κι αναμένεται, όπως και πέρσι άλλωστε, να το επισκεφθούν πολλοί για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά κάνοντας σκι. Το χιονοδρομικό του Μαινάλου βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600μ. έχει όλες τις νόμιμες αδειοδοτήσεις είναι εύκολης πρόσβασης με πολύ καλό οδικό δίκτυο και οι λάτρεις του χιονιού μπορούν να κάνουν σκι στις πίστες που διαθέτει και στο baby lift, ενώ στο τριώροφο σαλέ μπορούν οι επισκέπτες να προμηθευτούν ακόμα και αρκαδικά παραδοσιακά προϊόντα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τσουκαλόκαυτο για όλους, λαμπαδηδρομία με κατάβαση από το βουνό, βραδινό σκι, ενώ ο δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης και το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης θα κόψουν την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα του δήμου.


Διαβάστε περισσότερα »

Παρουσιάσου!!!!

O διοικητής ενός στρατοπέδου... Είναι ο διοικητής του στρατοπέδου και φωνάζει τον Κωστίκα που είναι φαντάρος και του λέει: - Κωστίκα. Αύριο το πρωί περιμένω τον Μεϊμαράκη. Να είσαι στην πύλη από....
τα ξημερώματα και να με ειδοποιήσεις όταν φτάσει. Το πρωί, πράγματι, ο Kωστίκας είναι στην πύλη από τις 6. Κατά τις 6.30 παίρνει τηλεφωνο στη πύλη ο διοικητής - Κωστίκα έφτασε ο Μεϊμαράκης; - Όχι κύριε διοικητά, δεν έχει έρθει Στις 7 παρά τέταρτο πάλι τα ίδια... - Εφτασε ο Μειμαράκης; - Όχι ακόμα κύριε διοικητά... Ο διοικητής πήρε ξανά στις 7, στις 7.15, στις 7.30... Συνεχώς ως τις 9. Κατά τις 9 και κάτι, φτάνει μια μαύρη Mercedes στην πύλη. Ο Κωστίκας κάνει νόημα να κατεβάσουν το φιμέ τζάμι. - Μεϊμαράκη εσύ είσαι; - Ναι, λέει ο Μεϊμαράκης - Μ@λάκα τρέχα παρουσιάσου στο διοικ�τή γιατί θα σε γαμ... σε ψάχνει από τα ξημερώματα....!


Διαβάστε περισσότερα »

Ο Άγιος Βασίλης έφθασε με καραβάκι

Εκδήλωση για τον ερχομό του νέου έτους στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης Μικροί και μεγάλοι, αποχαιρέτησαν το 2012 και....
υποδέχτηκαν το 2013 και τον Άγιο Βασίλη, ο οποίος κατέφθασε μέσα σε καραβάκι στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, στην Κρήτη. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός-Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και εθελοντές


Διαβάστε περισσότερα »

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής για το νέο έτος

Προσφιλεῖς Ἀδελφοί καί Ἀδελφές ἐν Χριστῷ, Καθώς πλησιάζουμε τήν ἀρχή ἑνός νέου ἡμερολογιακοῦ ἔτους, εἴμεθα ἐξοικειωμένοι μέ τό κλίμα προσδοκιῶν καί ἐλπίδος γιά νέα ξεκινήματα. Μέ τήν ἀλλαγή ἑνός ἀριθμοῦ καί τό γύρισμα μιᾶς...
σελίδος τοῦ ἡμερολογίου, πολλοί ἄνθρωποι ἐπιζητοῦν νά ἀφήσουν πίσω τους ἐμπειρίες καί προκλήσεις τοῦ περασμένου ἔτους καί ἀδημονοῦν νά ὑποδεχθοῦν ἕνα νέο ἔτος, νέες εὐκαιρίες καί καλύτερες συνθῆκες ζωῆς. Ἐνῶ εἴμεθα ἐπηρεασμένοι ἀπό αὐτό τό στοιχεῖο τοῦ πολιτισμοῦ μας, γνωρίζουμε ὡς Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί ὅτι ὑπάρχει ἕνα πολύ σπουδαιότερο κέντρο στό ὁποῖο ἁρμόζει νά ἑστιάσουμε τήν προσοχή μας καθώς ἀναλογιζόμεθα τό παρελθόν καί ἀναμένουμε τό μέλλον. Τό κέντρο αὐτό εἶναι ἡ χάρη τοῦ Θεοῦ. Εἶναι ἡ χάρη Του ἡ ὁποία μᾶς προσφέρει ἄφεση ἁμαρτιῶν καί ἐλπίδα. Μέσῳ τοῦ ἐλέους Του ἀνακαινίζεται ἡ καρδιά, ὁ νοῦς καί τό σῶμα μας. Διά τῆς ἀπέραντης ἀγάπης Του, γεμίζουμε εὐγνωμοσύνη γιά ὅλα ὅσα Ἐκεῖνος ἔχει προσφέρει, καί προσδοκοῦμε ἕνα νέο �τος τεραστίων εὐλογιῶν. Ἡ προσοχή μας στήν ἀνανέωση τῆς ζωῆς εἶναι σημαντική γιά τήν καθημερινή μας ζωή. Ταιριάζει, ἐπίσης, καί στήν ἡμέρα κατά τήν ὁποία τιμοῦμε τόν Μέγα Βασίλειον. Πρόκειται περί ἐπιβεβαιώσεως τῆς δυνάμεως τῆς χάριτος. Ὅταν τιμοῦμε τήν ζωή καί τήν μαρτυρία τοῦ Ἁγίου Βασιλείου, ἀναγνωρίζουμε ὅτι ἡ χάρη τοῦ Θεοῦ «ἐξεχύθη ἐπ'αὐτόν», ἔτσι ὥστε νά κατέχῃ ὄχι ἁπλῶς τήν δύναμη νά «ἀποκαλύπτῃ τά θεῖα ἔργα» ἀλλά νά εἶναι καί «διάκονος τοῦ Εὐαγγελίου». Στά ἔργα, τά κηρύγματα καί τίς ἐπιστολές του, ὁ Μέγας Βασίλειος τόνιζε τόν ζωτικό ρόλο τῆς χάριτος �οῦ Θεοῦ. Τόνιζε, ἐπίσης, τήν δύναμη τῆς χάριτος μέσῳ μιᾶς ζωῆς ἀφιερωμένης στήν φροντίδα τῶν ἀρρώστων, τῶν ὀρφανῶν καί τῶν ὑπερηλίκων. Τήν ἡμέρα αὐτή καί καθ' ὅλη τήν διάρκεια τοῦ μηνός Ἰανουαρίου, ἀναγνωρίζουμε τό ἱερό ἔργο τῆς Ἀκαδημίας τοῦ Ἁγίου Βασιλείου. Κάθε χρόνο ἡ Ἐθνική Φιλόπτωχος Ἀδελφότης καί τά τοπικά τμήματά της ἡγοῦνται προσπαθείας συγκεντρώσεως χρημάτων γι'αὐτή τήν διακονία χάριτος. Σᾶς προσκαλῶ νά προσφέρετε γενναιόδωρα καθώς συμμετέχετε σ' αὐτή τήν προσπάθεια καί στήν κοπή τῆς Βασιλόπιττας. Ἡ φροντίδα, ἡ θεραπεία καί ἡ ἀγάπη πού προσφέρονται ἀπό τό συμβούλιο, τούς διευθυντές καί τό προσωπικό τῆς Ἀκαδημίας ἀποτελεῖ πιστή μαρτυρία τῆς δυνάμεως τῆς χάρ�τος. Κάθε μέρα, τά παιδιά καί οἱ νέοι τῆς Ἀκαδημίας βλέπουν καί βιώνουν τήν ἀγάπη τοῦ Θεοῦ ἐνῶ τούς προσφέρονται παραδείγματα τῆς ἀναγκαιότητος τῆς κοινωνίας μαζί Του. Ἐκτός ἀπό τά δῶρα σας στήν Ἀκαδημία τοῦ Ἁγίου Βασιλείου, σᾶς παρακαλῶ νά προσεύχεσθε γι' αὐτή τήν διακονία. Καθώς ἀρχίζει ὁ νέος χρόνος, ἄς εἶσθε ἕτοιμοι γιά τίς μεγάλες εὐλογίες τίς ὁποῖες ὁ Θεός θά χαρίσῃ σέ σᾶς καί μέσῳ τῶν ἐνεργειῶν σας καί σέ ἄλλους. Καθώς ἑορτάζετε αὐτή τήν ἡμέρα, ἔχετε τήν δυνατότητα νά ἐπιβεβαιώσετε ὅτι ἡ ἀγάπη καί τό ἔλεος τοῦ Θεοῦ εἶναι μαζί σας πάντοτε, καί αὐτή τήν ἡμέρα τῆς ἀνακαινίσεως, εὔχομαι σέ σᾶς καί τίς οἰκογένειές σας εὐτυχισμένο καί εὐλογημένο τό Νέο Ἔτος. Μετά πατρικῶν εὐχῶν καί ἀγάπης ἐν Κυρίῳ, ὁ ἈρχιεπίσκοποςἈμερικῆς Δημήτριος


Διαβάστε περισσότερα »

Το «νανο-χώμα» των αρχαίων Ελλήνων

Υπάρχει τίποτε πιο ταπεινό από το χώμα; Και όμως, ακόμη και τα πιο ταπεινά πράγματα, αν κάποιος τα ...
αξιοποιήσει σωστά, μπορούν να γίνουν όχι μόνο πολύτιμα αλλά και προσοδοφόρα. Παρ' ότι ο Πλάτων θεωρούσε τον πηλό κάτι εντελώς κοινό και τετριμμένο - «των φαύλων και προχείρων» -, οι ίδιοι οι σύγχρονοί του τον διέψευσαν. Οι αρχαίοι κεραμείς της Αθήνας πήραν το κοινό χώμα της Αττικής στα χέρια τους και το μετέτρεψαν σε πραγματικό χρυσάφι αφού τα αγγεία τους μονοπώλησαν τις διεθνείς αγορές της εποχής τους. Το μετέτρεψαν επίσης σε ένα σπάνιο υλικό. Το περίφημο μελανό υάλωμα των αττικών αγγείων, αυτό που πολλοί προσπάθησαν αλλά κανένας δεν κατόρθωσε �α μιμηθεί, είναι στην ουσία ένα νανοϋλικό με ιδιαίτερες χημικές και μηχανικές ιδιότητες. Τέτοιες ώστε πρόσφατα προσείλκυσε το ενδιαφέρον της NASA η οποία αναζητεί στη σύστασή του μυστικά για να βελτιώσει τη μόνωση των διαστημοπλοίων της. Κάποτε, γράφει ο Ηρόδοτος, ένα καράβι έφυγε φορτωμένο με εμπορεύματα από την Ελλάδα και, αφού έφθασε ως την Ισπανία, γύρισε πίσω με «τζίρο» χίλιες φορές την αξία του φορτίου του. Ακόμη και αν αυτός ήταν ένας «αστικός μύθος» της αρχαιότητας, το βέβαιο είναι ότι για μεγάλο διάστημα υπήρξε ένα εξαγωγικό προϊόν το οποίο μπορούσε να «πιάσει» υπέρογκες τιμές φέρνοντας μεγάλα κέρδη στους εμπόρους, αλλά και στους δημιουργούς του: τα ερυθρόμορφα αττικά αγγεία. Επί τρεις ολόκληρους αιώνες έκαναν θραύση - αν αυτή η έκφραση μπορεί να επιτραπεί για ένα τέτοιο υλικό - σ�ις ξένες αγορές, μετατρέποντας κυριολεκτικά το χώμα σε χρυσάφι και χαρίζοντας στην Αθήνα ένα ασυναγώνιστο μονοπώλιο στον τότε γνωστό της κόσμο. Σήμερα η αξία τους είναι ανεκτίμητη και ασκούν την ίδια γοητεία ως τα πέρατα της Γης• στους επισκέπτες που σπεύδουν να τα θαυμάσουν στα μουσεία εντός και εκτός Ελλάδας και στους συλλέκτες που δίνουν πολλά για να τα αποκτήσουν. Πρόσφατα απέσπασαν επίσης το ενδιαφέρον ενός μάλλον απρόσμενου θαυμαστή: της NASA. Μια θυγατρική της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας ξεκίνησε μαζί με το Μουσείο Γκετί - και με μια παχυλή χρηματοδότηση 800.000 δολαρίων - μελέτες για να διερευνήσει τη σύστασή τους. Το μελανό υάλωμα «γυάλισε» στη NASA Η NASA ενδιαφέρεται κυρίως για το περίφημο μελανό υάλωμα των αγγείων, αναζητώντας σε αυτό μυστικά που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να βελτιώσει την ανθεκτικότητα των κεραμικών που χρησιμοποιεί για τη μόνωση των διαστημοπλοίων της. Εδώ όμως μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι η αντίστοιχη έρευνα από έλληνες επιστήμονες βρίσκεται… έτη φωτός μπροστά. Οχι μόνο γιατί έχει ξεκινήσει δεκαετίες νωρίτερα έχοντας στη διάθεσή της απολύτως πιστοποιημένα δείγματα από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, αλλά, επιπλέον, επειδή από τη θεωρία του εργαστηρίου έχει περά�ει στην πράξη. Για να κάνουν καλύτερες συγκρίσεις και να γνωρίσουν τη δουλειά «από μέσα», οι ερευνητές φτιάχνουν μάλιστα οι ίδιοι τεχνολογικά πιστά αντίγραφα αρχαίων κεραμικών τόσο κοντινά στα αρχικά ώστε να χρειάζονται ειδική σήμανση με ιχνοστοιχεία προκειμένου να αποφευχθεί η παράνομη πώλησή τους ως αυθεντικών. Τι ήταν αυτό που έκανε τα αττικά αγγεία τόσο ιδιαίτερα και τόσο δύσκολα στην απομίμησή τους ακόμη και από τους σύγχρονούς τους επίδοξους αντιγραφείς, που γνώριζαν την κεραμική τέχνη εκείνης της εποχής πολύ καλύτερα από εμάς; Το μυστικό, όπως έχουν ανακαλύψει σήμερα οι ειδικοί, βρίσκεται στην άργιλο. Η αττική γη πρόσφερε στους κεραμείς της τις κατάλληλες πρώτες ύλες ώστε να επιτύχουν όχι μόνο ένα υάλωμα με μοναδικό χρώμα και αντοχή, αλλά και ένα «σώμα» εξαιρετικής ποιότητας. Και φυσικά αυτοί εκμεταλλεύθηκαν επάξια το δώρο βάζοντας όλη την τέχνη και τη δη�ιουργικότητά τους. Νανοϋλικό δοκιμασμένο για χιλιετίες Οι Αθηναίοι προτιμούσαν συχνά τα σκεύη τους - όπως αυτή η μελαμβαφής λεκανίδα με πώμα - να είναι λιτά, χωρίς άλλη διακόσμηση πέρα από το στιλπνό μελανό υάλωμά τους. Αυτό είναι όμως μόνο ένα από τα πολλά μυστικά που τα αττικά αγγεία κρατούσαν επί χιλιετίες καλά κρυμμένο. Αν και αποτέλεσαν αντικείμενο εξέτασης, κυρίως από ξένους μελετητές, εδώ και αιώνες, η σύστασή τους άρχισε να αποκρυπτογραφείται μόλις από τη δεκαετία του 1990 και μετά, από επιστήμονες του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, χάρη στην ανάπτυξη των σύγχρονων μικροαναλυτικών τεχνικών. Η πρώτη και η πιο αναπάντεχη ίσως για όσους δεν ασχολούνται με τις θετικές επιστήμες διαπίστωση ήταν ότι, αν και αρχαία, η βαφή τους ανήκει στα υλικά της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, σ� αυτά που σήμερα ονομάζουμε νανοϋλικά. «Αν περιγράψουμε το αττικό υάλωμα με μοντέρνους όρους θα λέγαμε ότι είναι ένα νανοϋλικό» λέει μιλώντας στο «Βήμα» η Ελένη Αλούπη, η οποία ασχολήθηκε με τη μελέτη της σύστασης των αττικών αγγείων κατά τη διάρκεια της διατριβής της στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και σήμερα έχει ιδρύσει τη «Θέτις Authentics» εταιρεία ασχολούμενη με τη μελέτη και την πιστοποίηση της αυθεντικότητας αρχαίων αντικειμένων, καθώς και το Εργαστήριο «Θέτις» για την παραγωγή τεχνολογικά αυθεντικών αντιγράφων αρχαίων κεραμικών σαν αυτά που βλέπουμε στους σταθμούς του μετρό και στα πωλητήρια α�κετών μουσείων. «Πρόκειται για ένα αλκαλο-αργιλοπυριτικό γυαλί το οποίο χρωματίζεται από νανοκρυστάλλους μαγνητίτη» εξηγεί. Σε τι διαφέρει από τα κοινά γυαλιά; «Εχει υψηλό ποσοστό οξειδίου του αργιλίου, το οποίο συμμετέχει στη διαμόρφωση του γυαλιού εξίσου με το οξείδιο του πυριτίου, γεγονός το οποίο του προσδίδει πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα στη διάβρωση και ιδιαίτερη μηχανική αντοχή». Οι νανοκρύσταλλοι του μαγνητίτη είναι αυτοί που δίνουν στο αττικό μελανό υάλωμα το μοναδικό «μαύρο-μπλε» χρώμα του. «Το μελανό χρώμα είναι αποτέλεσμα της διασποράς των μαύρων νανοκρυστάλλων μέσα στο διάφανο αλκαλο-αργιλοπυριτικό γυαλί που παίρνει μια μπλε απόχρωση από ίχνη δισθενούς σιδήρου» διευκρινίζει η χημικός. Ο σχηματισμός των νανοκρυστάλλων μαγνητίτη είναι αποτέλεσμα τόσο της σύστασης της πρώτης ύλης - δηλαδή της αργίλου - που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της βαφής των αγγείων όσο και μιας σχολαστικής διαδικασίας όπτησης σε συγκεκριμέν�ς θερμοκρασίες. Αργιλόχρωμα αυστηρών προδιαγραφών Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η βαφή των αττικών αγγείων είναι ουσιαστικά ένα αργιλόχρωμα -παρασκευάζεται δηλαδή από άργιλο. Οχι όμως από οποιαδήποτε άργιλο, όπως έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες. Οι κεραμείς της αρχαίας Αθήνας επέλεγαν με μεγάλη προσοχή την πρώτη ύλη τους ανάλογα με το αποτέλεσμα που ήθελαν να επιτύχουν - πράγμα που σημαίνει ότι γνώριζαν πολύ καλά τις ιδιότητές της - και αυτό φαίνεται ακόμη και από το γεγονός ότι χρησιμοποιούσαν διαφορετική άργιλο για τη βαφή και διαφορετική για το σώμα των αγγείων τους. Για να δώσει η βαφή το επιθυμητό άψογο μελανό υάλωμα, η πρώτη ύλη της έπρεπε να είναι μια άργιλος πλούσια σε αργιλικά ορυκτά, σίδηρο και κάλιο και φτωχή σε οξείδια του ασβεστίου (έτσι μόνο μπορούσε να παραγάγει τις αντιδράσεις που οδηγούν στον σχηματισμό του μαγνητίτη). Παράλληλα έπρεπε όταν αναμειγνυόταν με νερό να σχηματίζει ένα κολλοειδές αιώρημα (ένα αιώρημα με κόκκους μικρότερους των 0,3 μικρών που θεωρητικά μένει εν αιωρήσει επ' άπειρον). Το αιώρημα αυτό όταν συμπυκνωνόταν έδινε μια υπέρλεπτη «αργιλική βαφή» (έναν «μπαντανά», όπως το λένε παραδοσιακ� κεραμείς και αγγειοπλάστες) με την οποία διακοσμούνταν τα αγγεία που είχαν πλαστεί στον τροχό και στη συνέχεια ψήνονταν με μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία και σε πολύ συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Τριπλό ψήσιμο σε διαφορετικές θερμοκρασίες Η διαδικασία της όπτησης περιλάμβανε τρία στάδια: οξείδωσης, αναγωγής και πάλι οξείδωσης, όπως θα σας πουν οι ειδικοί. Στο πρώτο στάδιο της οξείδωσης ανέβαζαν τη θερμοκρασία του φούρνου με την παροχή οξυγόνου: ο θάλαμος όπου ψήνονταν τα αγγεία επικοινωνούσε με το κάτω μέρος, όπου καίγονταν τα ξύλα, ενώ ένα άνοιγμα από επάνω άφηνε να φύγουν τα αέρια που παράγονταν από την καύση. Οταν έφθαναν στην επιθυμητή θερμοκρασία και η βαφή άρχιζε να υαλοποιείται, σφράγιζαν τον κλίβανο διακόπτοντας την παροχή οξυγόνου και μειώνοντας με τον τρόπο αυτόν τη θερμοκρασία. Σε αυτό το στάδιο, της αναγωγής, σχηματίζονται οι νανοκρύσταλλοι του μαγνητίτη και παράγεται το μαύρο χρώμα. Η τελική φάση της οξείδωσης, όπου ανέβαινε και πάλι η θερμοκρασία, ήταν απαραίτητη για να επιτευχθεί η χρωματική αντίθεση του μελανού πάνω στο ερυθρό υπόβαθρο. «Στο στάδιο της οξείδωσης έχουμε το οξείδιο του τρισθενούς σιδήρου, τον αιματίτη, που είναι κόκκινο. Στο στάδιο της αναγωγής δημιουργείται ένας σπινέλιος, ο μαγνητίτης, που έχει θέσεις δισθενούς και τρισθενούς σιδήρου και είναι μαύρος, ενώ παράλληλα το στρώμα της βαφής υαλοποιείται» εξηγε� η κυρία Αλούπη. «Στο τελευταίο στάδιο της επανοξείδωσης χρειάζεται προσοχή ώστε να μην ανέβει πολύ η θερμοκρασία γιατί το υάλωμα θα ξανακοκκινίσει».


Διαβάστε περισσότερα »