Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Ένα αλατορυχείο μετατράπηπε σε... μουσείο, στην Πολωνία



Κρακοβία: Το αλατορυχείο της Wieliczka, βρίσκεται στην ομόνυμη πόλη της νότιας Πολωνίας, λίγα χιλιόμετρα από την Κρακοβία. Το ορυχείο χρησιμοποιούνταν για την εξλορυξη αλατιού από τον 14o αιώνα και είναι ένα από τα παλαιότερα αλατορυχεία στον κόσμο....

Η παραγωγή του διακόπηκε το 1996, καθώς εφενός οι τιμές του αλατιού έπεσαν, αφετέρου ένα τμήμα του πλημμύρισε.

Εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί σαν μουσείο και οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση σε ένα μικρό μέρος του, φτάνοντας όμως σε βάθος που υπερβαίνει τα 100 μέτρα. Αν και είναι διαθέσιμη μια διαδρομήγ τριών χιλιομέτρων στις στοές του ορυχείου, αυτή καλύπτει μόλις το 1% του συνόλου!

Το ορυχείο διαθέτει αγάλματα σκαλισμένα στους αλατοφόρους βράχους, παραστάσεις από τη ζωή των εργατών αλλά και μία ολόκληρη εκκλησία καθώς και χώρο εκδηλώσεων. Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια τουρίστες το επισκέπτονται κάθε χρόνο.




Διαβάστε περισσότερα »

Σεισμός στη θάλασσα του Μαρμαρά αναστάτωσε Έβρο και Ροδόπη!

Ισχυρός σεισμός 5,4 βαθμών της κλίμακας έγινε αισθητός λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στη θάλασσα του Μαρμαρά. Τον κατάλαβαν ακόμη και στην Αλεξανδρούπολη!

Κατά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, πάντως, το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,6 Ρίχτερ....
Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ήταν 95 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης και 160 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 15 χιλιόμετρα.

Οι πολίτες σε Έβρο και Ροδόπη ταρακουνήθηκαν, αλλά δεν υπάρχει καμία αναφορά για ζημιές.

Νωρίς το πρωί, σεισμός 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στα Σκόπια και έγινε αισθητός έως τη Φλώρινα.




Διαβάστε περισσότερα »

Stratfor:"Η Ελλάδα θα πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας,λόγω κρίσης".Καμπανάκι Αμερικανών

Το συνήθως "ανθελληνικό" αμερικανικό think tank Stratfor ,δημοσιεύει ανάλυση του Robert Kaplan,για την Ελλάδα η οποία μέσα από μια ιστορική αναδρομή -με αρκετές ανακρίβειες,αφού χαρακτηρίζει…ακροαεριστερό κόμμα το ΠΑΣΟΚ- καταλήγει σ΄ ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα και ταυτόχρονα προειδοποίηση: "μην αφήσετε την Ελλάδα να πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας,η οποία θα τη.....
χρειαστεί όταν χάσει την Συρία". Ο Kaplan υποστηρίζει ότι τα "επόμενα χρόνια το γεωπολιτικό παιχνίδι θα παιχτεί τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα".

Δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες που διαβάζουμε τέτοιες απόψεις.Και βέβαια τέτοιου είδους απόψεις και αναλύσεις δεν απευθύνονται στην Ελλάδα που ασχολείται με τα χαστούκια του κ.Κασιδιάρη τον οποίο οι αρχές αδυνατούν να εντοπίσουν.Απευθύνονται σ΄ όσους χειρίζονται με λάθος τρόπο την ελληνική κρίση εδώ και τρία χρόνια.Στη Γερμανία πρωτίστως.

Στην ανάλυσή του ο Robert D. Kaplan αναφέρει:

"Η Ελλάδα είναι εκεί που η Δύση αρχίζει και τελειώνει. Η Δύση - ως ένα ανθρωπιστικό ιδανικό - ξεκίνησε στην αρχαία Αθήνα, όπου η συμπόνια για τον άνθρωπο άρχισε να αντικαθιστά τη βιαιότητα των γύρω πολιτισμών της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας.

Ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Περσίας τον 5ο π.Χ αιώνα που περιγράφει ο Ηρόδοτος αποτυπώνει την αντίθεση μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής, που συνεχίστηκε για χιλιετίες. Η Ελλάδα είναι χριστιανική, Ανατολική Ορθόδοξη, και "πνευματικά" πιο κοντά στη Ρωσία αλλά ταυτόχρονα κοντά και στη Δύση.

Γεωγραφικά είναι σε ίση απόσταση μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας. Η Ελλάδα μπορεί να δημιούργησε και να έδωσε στη Δύση τις δημοκρατικές καινοτομίες της εποχής του Περικλή, αλλά για περισσότερα από χίλια χρόνια ήταν ένα "παιδί" υπό το βυζαντινό και της τουρκικό δεσποτισμό.

Και έτσι η Ελλάδα από προμαχώνας της βορειοδυτικής πλευράς της πολιτισμένης αρχαίας Εγγύς Ανατολής, όταν το επίκεντρο της ιστορίας "μετακόμισε" βόρεια και μετά την κατάρρευση της Ρώμης, οι κάτοικοι της Ελλάδας έχουν βρέθηκαν στο φτωχό, νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης".

Για την σύγχρονη Ελλάδα ο συντάκτης ο οποίος έχει ζήσει στην Ελλάδα λέει αλήθειες που όλοι γνωρίζουμε:


"Δεν είναι εντελώς τυχαίο ότι η Ελλάδα είναι η πιο οικονομικά ταραγμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός ότι βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης έχει να κάνει με αυτό.


Περίπου τα τρία τέταρτα των ελληνικών επιχειρήσεων είναι οικογενειακές και βασίζονται σε εργατικό δυναμικό της οικογένειας, κάνοντας τις αξιοκρατικές προαγωγές δύσκολη υπόθεση για όσους δεν ανήκουν στην οικογένεια.

Η φοροδιαφυγή είναι αχαλίνωτη. Η οικονομία πάσχει από μια βαθιά έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η Ελλάδα είναι κυρίως μια οικονομία υπηρεσιών, που στηρίζεται στον τουρισμό.

Φυσικά, όλα αυτά έχουν πολλά να κάνουν με κακές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών , αλλά είναι επίσης και προϊόντα της ιστορίας και του πολιτισμού, τα οποία είναι, με τη σειρά τους, προϊόντα της γεωγραφίας. Πράγματι, η Ελλάδα δεν διαθέτει αρκετά παραγωγική γη για να είναι μια γεωργική δύναμη.

Στη συνέχεια, υπάρχει πολιτική υπανάπτυξη. Πίσω στον 20ο αιώνα, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα είχαν μια πατερναλιστική, "ποιότητα καφενείου", συγκεντρωμένη σε μεγάλες προσωπικότητες . Τα πολιτικά κόμματα είναι οικογενειακές επιχειρήσεις σε μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι σε άλλες δυτικές δημοκρατίες. Τα κόμματα εξουσίας κυριάρχησαν όχι μόνο στα υψηλότερα κλιμάκια της γραφειοκρατίας, αλλά και στα μεσαία και κατώτερα κλιμάκια.

Επιπλέον, αντί να έχουν ένα μετριοπαθές κόμμα της αριστεράς και μια σύγχρονη συντηρητική παράταξη , στην Ελλάδα ακόμη και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 υπήρχε ένα ακρο-αριστερό κόμμα, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), το οποίο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ανοιχτά συμπαθούσε ριζοσπαστικά αραβικά καθεστώτα όπως η Συρία του Χάφεζ αλ Άσαντ και η Λιβύη του Καντάφι .Από την άλλη το κάπως αντιδραστικό δεξιό κόμμα, η Νέα Δημοκρατία".

Την πολιτική αντιπαράθεση σήμερα την τοποθετεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής,άποψη μάλλον επικίνδυνη και αστήρικτη.

"Όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981, η οικονομία της ήταν προφανές ότι δεν ήταν έτοιμη.Η απόφαση των Βρυξελλών ήταν περισσότερο πολιτική παρά οικονομικά,όοπως έγινε και το 2002 με την ένταξη στην ΟΝΕ",γράφει ο Kaplan και προσθέτει:

Φυσικά, η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 - όταν ζούσα εκεί για επτά χρόνια - θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εισροή μετρητών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να πειθαρχήσει και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της. Αντ 'αυτού, τότε το ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου χρησιμοποίησε τα χρήματα για τις τάξεις των γραφειοκρατών. Αυτό έκανε την Ελλάδα ανεπαρκή.

Η πιο θλιβερή ειρωνεία είναι ότι οι αμαρτίες του ο Ανδρέα Παπανδρέου έπεσαν στο γιό του, ο οποίος είχε σύντομη θητεία ως πρωθυπουργός από το 2009 - 2011 έχοντας "δηλητηριαστεί" από την οικονομική κληρονομιά του πατέρα του".

Ο Kaplan καταλήγει στο συμπέρασμα που γράφαμε στην αρχή λέγοντας ότι η Δύση δεν μπορεί να θεωρεί "δεδομένο τον πολιτικό προσανατολισμό της Ελλάδας".
" Για παράδειγμα, οι Κινέζοι έχουν επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, και οι οικονομικοί δεσμοί της Ρωσίας με την Κύπρο είναι πολύ στενοί" ,αναφέρει και κρούει το κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα με έλλειψη ρευστότητας και η Ρωσία με χρήμα να δώσει είναι μια κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει θέμα.Ποιο είναι αυτό;

Να μπορέσει η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τις ναυτικές βάσεις του Αιγαίου,ειδικά αν αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Συρία σε ενδεχόμενη αλλαγή καθεστώτος.

"Με άλλα λόγια, αυτό το σημείο της γεωγραφίας και της γεωπολιτικής, η Ελλάδα, θα είναι στο παιχνίδι για τα επόμενα χρόνια",κλείνει την ανάλυσή του.


http://www.onalert.gr




Διαβάστε περισσότερα »

Η ΔΕΗ διέκοψε τις μονάδες φυσικού αερίου – Φουλ στον λιγνίτη

Με φουλ στις λιγνιτικές μονάδεςκαι διακοπή της �ειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου, προσπαθεί η ΔΕΗ να αντιμετωπίσει την κρίση ρευστότητας και τις επιπτώσεις της στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, πρόκειται για μία καθαρά αμυντική κίνηση προκειμένου να ξεπεραστεί η έντονα δυσμενής συγκυρία, η οποία αντ! ικατ οπτρίζεται και στα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Ειδικότερα, τον Απρίλιο η καθαρή ζήτηση ηλεκτρικού μειώθηκε κατά 9,01% έναντι του Απριλίου 2011, ενώ στο δίκτυο διανομής (οικιακή χρήση, επαγγελματική και μικρή βιομηχανική) η μείωση πλησίασε το 10% (9,96%) και στην υψηλή τάση (μεταλλουργίες, χαλυβουργίες, βαριά βιομηχανία) ήταν 7,06%.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας της αγοράς, με τη σύναψη δανείου περίπου 300 εκατομμυρίων προς το ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της αγοράς), ώστε να πληρωθούν οι παραγωγοί και αυτοί να πληρώσουν τη ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ προχωρά σε αμυντικές κινήσεις, ενώ η ΔΕΠΑ προσπαθεί να εξασφαλίσει δανειακά κεφάλαια με την παραχώρηση εγγυήσεων πελατών της.
Πιο συγκεκριμένα η ΔΕΗ έχει διακόψει την παραγωγή όλων των μονάδων φυσικού αερίου (Κομοτηνή, Λαύριο 3,4,5 και ΑΗΣΑΓ 8, 9) και εξαντλεί το δυναμικό όλων των διαθέσιμων μονάδων λιγνίτη, ενώ παρά τα προβλήματα διαθεσιμότητας λιγνίτη, έθεσε σε λειτουργία και τη μονάδα της Μελίτης.
Εκτός αυτού, εκμεταλλευόμενη την καλή υδραυλικότητα στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, έχει αυξήσει κάπως και το επίπεδο παραγωγής τους.
Από την πλευρά της η ΔΕΠΑ κάνει κινήσεις για την εξασφάλιση δανειακών γραμμών από τράπεζες, με την παροχή εγγυήσεων, προκειμένου να διασφαλίσει την εξόφληση τιμολογίων έναντι προμηθειών φυσικού αερίου.



Διαβάστε περισσότερα »

Κληρώθηκε ΑμεΑ για εφορευτική!


Γελούσε και έκλαιγε μητέρα ενός 27χρονου παιδιού με βαριά νοητική υστέρηση, στο Βόλο, το οποίο ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου έλαβε κλήση διορισμού του σε εφορευτική επιτροπή!...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή


Κοιτούσε και ξανακοιτούσε την ειδοποίηση για το γιο της η μητέρα, απορώντας πότε το Κράτος θα επιδείξει γνώση και μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία. Το όνομα του 27χρονου παιδιού της, το οποίο ούτε που μπορεί να μετακινηθεί από το σπίτι του, συμπεριελήφθη μεταξύ των ονομάτων των πολιτών στην κλήρωση για την ανάδειξη μελών εφορευτικών επιτροπών, που καλούνται να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία των επικείμενων εθνικών εκλογών.


Θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένα «λάθος» και να προσπεραστεί χωρίς άλλη σκέψη ή σχόλιο από τη μητέρα του παιδιού. Όμως αυτό ήταν αδύνατο, διότι στο μυαλό της αναμοχλεύθηκαν οι αλλεπάλληλες παραλείψεις και αδιαφορία ενός Κράτους απέναντι στο γιο της και χιλιάδες άλλα παιδιά με αναπηρία, αλλά και τις οικογένειές τους.


Πήρε το δρόμο για το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της για να αναφέρει το λόγο αδυναμίας του παιδιού της να αναλάβει καθήκοντα μέλους της εφορευτικής επιτροπής, σκεπτόμενη πως το όνομά του το θυμούνται όταν πρόκειται να αναλάβει τις υποχρεώσεις του ως πολίτης για τη διενέργεια των εκλογών ή ως φαντάρος -όπως κλήθηκε στο παρελθόν- αλλά ποτέ δεν θυμήθηκαν τα δικαιώματά του ή δεν τον αναζήτησαν όταν έλειπε από τις σχολικές αίθουσες.


Η μητέρα ανέφερε τη λήψη του ειδοποιητηρίου στην πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ Μαγνησίας Ράνια Καρανικόλα, δίνοντας ακόμη ένα στίγμα των τραγελαφικών καταστάσεων που βιώνουν οι γονείς των παιδιών μέσα στο βουνό των προβλημάτων, τα οποία αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.


«Και υποτίθεται ότι έχει γίνει η ηλεκτρονική καταγραφή των αναπήρων και ότι υπήρχε οργάνωση και πλήρη εικόνα των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας. Αλλά ποια οργάνωση να περιμένουμε;», ήταν το σχόλιο της κ. Καρανικόλα.
Ο 27χρονος είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καρότσι και πάσχει από βαριά νοητική υστέρηση. «Γιατί δεν τον αναζήτησε κανείς, όταν ήταν να πάει σχολείο; Γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν πώς απασχολείται τις ώρες του μετά τη μαθητική ηλικία; Πώς τυχαίνει να θυμούνται τα παιδιά μας για το Στρατό ή τις εκλογές;», διερωτήθηκε και η ίδια, κατανοώντας απόλυτα τα βασανιστικά ερωτήματα της μητέρας του 27χρονου.


Τρέχουν προθεσμίες
Μαζί με τις προθεσμίες για την κλήση των μελών των εφορευτικών επιτροπών, με τα ειδοποιητήρια που επιδίδονται αυτές τις ημέρες από την Αστυνομία, τρέχουν στο μεταξύ και οι λοιπές προθεσμίες για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.


Στις 8 Ιουνίου λήγει η προθεσμία των οκτώ ημερών πριν από την ψηφοφορία, μέσα στην οποία τα κόμματα, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στον οικείο Αντιπεριφερειάρχη επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων.


Στις 11 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την ειδοποίηση των διορισθέντων μελών των εφορευτικών επιτροπών.


Στις 12 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για τη γνωστοποίηση, με προκήρυξη του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, των ανακηρυχθέντων υποψηφίων και συνδυασμών.


Στις 14 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την άφιξη των εφόρων και των τακτικών ή αναπληρωτών αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής στον τόπο διορισμού τους.


Στις 16 Ιουνίου λήγει η προθεσμία μέσα στην οποία είναι δυνατή, με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, η αλλαγή καταστήματος ψηφοφορίας, εφόσον η χρησιμοποίηση αυτού που αρχικά ορίστηκε δεν είναι δυνατή εξαιτίας ανώτερης βίας.

http://www.taxydromos.gr/




Διαβάστε περισσότερα »

Ερείπια θεάτρου της εποχής του Σαίξπηρ βρέθηκαν στο Λονδίνο


To Curtain Theater άνοιξε το 1577.Λονδίνο: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο Λονδίνο τα ερείπια ενός θεάτρου της ελισαβετιανής εποχής, όπου ορισμένα από τα έργα του Γουίλιαμ Σαίξπηρ ανέβηκαν για πρώτη φορά στη σκηνή. ...


Πρόκειται για το Curtain Theater, το οποίο άνοιξε το 1577.

Τα ερείπια βρέθηκαν πίσω από μία παμπ στο Σόουρντιτς του ανατολικού Λονδίνου, όπου γίνονταν εργασίες.

Οι αρχαιολόγοι εκφράζουν την ελπίδα ότι ο χώρος θα μπορέσει να ανοίξει για το κοινό και ότι παραστάσεις θα μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί στο μέλλον.

«Πρόκειται για έναν φανταστικό χώρο που μας δίνει μοναδικές πληροφορίες για τα πρώιμα σαιξπηρικά θέατρα» ανέφερε ο αρχαιολόγος, Κρις Τόμας.

Ανάμεσα στα έργα που πιστεύεται ότι παρουσιάστηκαν στη σκηνή του θεάτρου ήταν ο «Ερρίκος ο Ε'» και «ο Ρωμαίος και η Ιουλιέττα».

Η ανακάλυψη θεωρείται μία από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών που αφορούν τον σπουδαίο δραματουργό.




Διαβάστε περισσότερα »

ΒΙΝΤΕΟ – Επίθεση Μιχαλολιάκου σε… ανεπίδεκτο ΜΑΤατζή: «Κάτσε προσοχή….ρεμάλι!»

Σε μία από τις πρόσφατες συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής στο Σύνταγμα, η Χρυσή Αυγή κατα την προσφιλή της συνήθεια έψαλε τον Εθνικό ύμνο στο τέλος.

Ένας από τους άνδρες των ΜΑΤ όμως, παρά το γεγονός οτι άκουγε τον Εθνικό ύμνο, δεν στάθηκε προσοχή, κάτι που εξόργισε τον Νίκο Μιχαλολιάκο που…
κινήθηκε προς το μέρος του και με αυσητρό ύφος του είπε «Κάτσε προσοχή, …ρεμάλι!», σύμφωνα με το parapolitika.gr

http://www.tsantiri.gr/




Διαβάστε περισσότερα »

Το ψυχογράφημα του Κασιδιάρη! Διαβάστε τι λένε ειδικοί επιστήμονες

Προσωπικότητα με έλλειψη αυτοσεβασμού, χωρίς δομή αλλά με στοιχεία που γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε, περιγράφουν ειδικοί επιστήμονες το πρόσωπο του εκπροσώπου Τύπου της "Χρυσής Αυγής" Ηλία Κασιδιάρη μετά το περιστατικό επίθεσης στη Λιάνα Κανέλλη.

Διαβάστε πως σκιαγραφούν την προσωπικότητα του ανθρώπου που.......
έγινε πρώτο θέμα μετά τη βίαιη συμπεριφορά απέναντι στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας περιγράφει έναν άνθρωπο που ουσιαστικά δεν έχει αυτοσεβασμό καθώς μεταξύ άλλων δε διστάζει να επιτεθεί ενώπιον κοινού και αψηφώντας τις συνέπειες του νόμου.

Όπως λέει χαρακτηριστικά: "μου κάνουν δυο πράγματα εντύπωση: το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να θυμώσει, και ο θυμός αυτός να μετατραπεί σε βία και μάλιστα παρουσία άλλων ανθρώπων. Και το δεύτερο σημείο είναι αυτό του αυτοσεβασμού. Δηλαδή είναι ένας άνθρωπος που χτυπώντας μια γυναίκα, αγνοεί την ποινική δίωξη, ενώ ξέρει τις συνέπειες. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που δε σέβεται τον εαυτό του.

Δεν είναι δηλαδή ένας άνθρωπος που δε σέβεται τη Λιάνα Κανέλη. Είναι ένας άνθρωπος που δε σέβεται τις υπόλοιπες παρουσίες στο χώρο και το νόμο. Είναι μια διάσταση καθεαυτού ψυχιατρική.

Εκ του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας άνθρωπος αδόμητος, ο οποίος μπορεί να φθάσει σε έντονη βια αγνοώντας τα πάντα" καταλήγει ο κ.Σούρας.

Υπάρχουν βέβαια και ψυχίατροι που επισημαίνουν ότι πρόκειτια απλώς για μια τέτοια προσωπικότητα που εκφράζεται με βία και ότι ανάλογες περιπτώσεις ατόμων που εκφράζονται έτσι μπορεί κανείς να δει σε διάφορα μέρη όπως στο γήπεδο ή στα μπαρ.

Είναι μια προσωπικότητα που γνωρίζαμε από τη αρχή, σημειώνει η ψυχολόγος Γεωργία Σιδέρη η οποία είναι βέβαια πιο επιεικής στην περιγραφή της για τον Ηλία Κασιδιάρη. Όπως λέει: "γενικότερα οι συμπεριφορές των καλεσμένων στη συγκεκριμένη εκπομπή χαρακτηρίζονταν από λεκτική βία. Στη λεκτική αυτή βία ο Κασιδιάρης αντέδρασε με σωματική βία. Δεν προξενεί έκπληξη αυτό το περιστατικό, δεδομένου ότι εξ αρχής η προσωπικότητα του ήταν εκρηκτική. Υπάρχει όμως μια συνέπεια στην συμπεριφορά του καθώς από την αρχή ως υποψήφιος ήταν έτσι.

Έτυχε το σημερινό συμβάν να επιβεβαιώσει τη γενικότερη στάση και τις θέσεις της δικής του παράταξης. Δεν έχει καμία νοσηρότητα η συμπεριφορά του. Εκείνος θίχτηκε και ως προσωπικότητα αντέδρασε με χειροδικία. Δεδομένου ότι την είχε δεχθεί λίγο πριν. Δεν έχει κάποιο ψυχιατρικό χαρακτηριστικό αλλά είναι εύθικτος. "




Διαβάστε περισσότερα »

Οι νοσταλγοί του εμφύλιου και τα χαστούκια του Κασιδιάρη

Η χώρα βρίσκεται σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της και είναι υποχρεωμένη να βρει γρήγορα διέξοδο. Και κυρίως κάποιον ή κάποιους να την οδηγήσουν προς αυτή .Ακριβώς αυτή τη στιγμή οι πολιτικοί και δήθεν πολιτικοί εξακολουθούν να μαλώνουν με όρους …εμφυλίου πολέμου! Από κοντά και μια μερίδα πολιτών που φαίνεται ότι είναι αδύνατον να .....
ξεπεράσουν Μελιγαλά και Γράμμο!

Ο αξιόλογος στη πυγμαχία ,όπως έδειξε χθες στο τηλεοπτικό ρινγκ,αλλά ελάχιστος στα επιχειρήματα Η.Κασιδιάρης έδωσε άλλο …ενδιαφέρον στη προεκλογική περίοδο απευθυνόμενος στο "παλιοκομμούνι" τη Λιάνα Κανέλη,η οποία τον είχε αποκαλέσει "φασισταριό" και μετά βέβαια έκανε το μοιραίο λάθος που τις κόστισε μερικά χαστούκια:τον άγγιξε με το Ριζοσπάστη,προκαλώντας του μάλλον …αλλεργικό σοκ!

Όλα αυτά πιθανόν θα είχαν …"πλάκα" σ΄ άλλες εποχές στην Ελλάδα.Μόνο που τώρα είναι άκρως ανησυχητικά.Κι αυτό γιατί:

•Η πολιτική βία που προσπαθεί να επιβάλει μια ανεύθυνη μειοψηφία στην πολιτική ζωή της χώρας είναι επικίνδυνο φαινόμενο. Αν ο κ.Κασιδιάρης και οποισδήποτε ομοϊδεάτης του χάνουν τόσο εύκολα τη ψυχραιμία τους,κάποιος θα την πληρώσει άσχημα.Και τότε ελπίζουμε η Ελληνική Αστυνομία να μπορέσει να βρει το δράστη. Ή έστω να τον ψάξει.Γιατί επιτρέψτε μας να πιστεύουμε ότι τον κ.Κασιδιάρη ,ούτε που τον έψαξε.

•Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα αν όλο αυτό το "τσαμπουκά-σώου" που είδαμε από τον κ.Κασιδιάρη ήταν "προμελετημένο" όπως υποστηρίζουν κάποιοι.Με στόχο να …κερδίσουν τους ψήφους όσων τους έστειλαν στη Βουλή όχι "για να κάνουν τα καλά παιδιά,αλλά για να πλακώσουν στα χαστούκια τους πολιτικούς που μας κλέβουν"!

•Το κλίμα "ανωμαλίας" με σενάρια πραξικοπήματος και εμφυλίου που εδώ και μήνες συστηματικά καλλιεργούν μέσα ενημέρωσης και κέντρα του εξωτερικού βρίσκει άξιους συμπαραστάτες εντός της χώρας. Από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ -το ΄χουμε γράψει έγκαιρα στο Onalert- κομματικά στελέχη και βουλευτές χωρίς καμία ντροπή μιλάνε εύκολα για "συμμορίες με Καλάσνικοφ" που "θα βγουν στους δρόμους" αν δεν ψηφίσουν οι πολίτες όπως θέλουν αυτοί! Δεν ξέρουμε τι θα ψηφίσει ο κάθε πολίτης κι αυτό είναι θέμα του καθενός να το αποφασίσει. Αλλά τέτοιο πόλεμο τρομοκρατίας από το κομματικό σ�στημα των δύο αστικών κομμάτων είναι ασύλληπτο.

•Ότι κι αν ψηφίσει ο κόσμος η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπάρχει στις 18 Ιουνίου.Γι΄ αυτό καλό είναι να ηρεμήσουμε και να αποφασίσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ψυχραιμία,τι θέλουμε.Μια πορεία θα διαλέξουμε κι αυτό κατά τη γνώμη μας δεν είναι ούτε κακό,ούτε και τελειωτικό.Καλό είναι να αντιληφθούμε ότι είναι είναι τόσο ρευστό το σκηνικό στον ευρωπαϊκό περίγυρό μας που η αποφαση της 17ης Ιουνίου ,ίσως τελικά να μην ισοδυναμεί με "τελική λύση" ,όπως πολλοί θέλουν να μας παρουσιάσουν.

•Πραξικόπημα δεν θα γίνει.Τα ΄χουμε πει και ξαναπεί γι΄ αυτές τις αστειότητες.Όσο για τον "εμφύλιο"; Αυτόν φαίνεται κάποιοι να τον νοσταλγούν! Αν και δεν τον έχουν ζήσει -αυτό είναι δεδομένο λόγω ηλικίας- δυστυχώς δεν έχουν μπει ούτε καν στο κόπο να ενδιαφερθούν να διαβάσουν τα βασικά για να μην λένε και γράφουν από δω κι από κει διάφορες "ψυχωτικές αρλούμπες". Όπως έγραψε κι ο Antoine de Saint-Exupery, για τον Ισπανικό Εμφύλιο "ένας εμφύλιος πόλεμος δεν είναι πόλεμος ,αλλά αρρώστια".Κι απο "αρρώστια" αυτού του είδους εδώ στην Ελλάδα,δυστυχώς έχουμε …μπόλικη απ� ότι φαίνεται.

Παρόλα αυτά τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν το επιτρέψουμε εμείς οι ίδιοι.Κι αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη ,όσα χαστούκια κι αν ρίξουν οι Χρυσαυγίτες.
http://www.onalert.gr/




Διαβάστε περισσότερα »

Stratfor:"Η Ελλάδα θα πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας,λόγω κρίσης".Καμπανάκι Αμερικανών

Του Θωμα Ακρωτηριανάκη


Διάβασα το http://katanixis.blogspot.gr/2012/06/blog-post_6929.html
Σε ένα σημείο γράφει ο μητροπολίτης Πειραιως Σεραφειμ :
«...γνωστων ανθελληνικων κέντρων του διεθνιστικου συστήματος και της νέας τάξεως
πραγμάτων που....
επιδιώκουν και το γκρέμισμα της ευρωζώνης και την κατάρρευση του
κοινου ευρωπαϊκου νομίσματος...»(χρησιμοποίησε το κολοβο πολυτονικο,χωρις βαρεία).
Να παρατηρήσω ότι δεν επιδιώκουν τη διάλυση,το γκρέμισμα της ευρωζώνης και την
επιστροφη στα εθνικα νομίσματα,όντας κάθετα αντίθετα σ'αυτη την επιστροφη.
Απεναντίας,επιδιώκουν την ενίσχυση του ευρω και της ευρωζώνης,το προχώρημα της
καπιταλιστικης ολοκλήρωσης,και αργότερα,τη συγχώνευση του ευρω με το δολάριο,προς
δημιουργία του κοινου,παγκόσμιου νομίσματος «γκλόμπο» ("globo").
Άλλο τι επιδιώκουν,άλλο τι θα πετύχουν...




Διαβάστε περισσότερα »

Stratfor:"Η Ελλάδα θα πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας,λόγω κρίσης".Καμπανάκι Αμερικανών

Το συνήθως "ανθελληνικό" αμερικανικό think tank Stratfor ,δημοσιεύει ανάλυση του Robert Kaplan,για την Ελλάδα η οποία μέσα από μια ιστορική αναδρομή -με αρκετές ανακρίβειες,αφού χαρακτηρίζει…ακροαεριστερό κόμμα το ΠΑΣΟΚ- καταλήγει σ΄ ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα και ταυτόχρονα προειδοποίηση: "μην αφήσετε την Ελλάδα να πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας,η οποία θα τη.....
χρειαστεί όταν χάσει την Συρία". Ο Kaplan υποστηρίζει ότι τα "επόμενα χρόνια το γεωπολιτικό παιχνίδι θα παιχτεί τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα".

Δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες που διαβάζουμε τέτοιες απόψεις.Και βέβαια τέτοιου είδους απόψεις και αναλύσεις δεν απευθύνονται στην Ελλάδα που ασχολείται με τα χαστούκια του κ.Κασιδιάρη τον οποίο οι αρχές αδυνατούν να εντοπίσουν.Απευθύνονται σ΄ όσους χειρίζονται με λάθος τρόπο την ελληνική κρίση εδώ και τρία χρόνια.Στη Γερμανία πρωτίστως.

Στην ανάλυσή του ο Robert D. Kaplan αναφέρει:

"Η Ελλάδα είναι εκεί που η Δύση αρχίζει και τελειώνει. Η Δύση - ως ένα ανθρωπιστικό ιδανικό - ξεκίνησε στην αρχαία Αθήνα, όπου η συμπόνια για τον άνθρωπο άρχισε να αντικαθιστά τη βιαιότητα των γύρω πολιτισμών της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας.

Ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Περσίας τον 5ο π.Χ αιώνα που περιγράφει ο Ηρόδοτος αποτυπώνει την αντίθεση μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής, που συνεχίστηκε για χιλιετίες. Η Ελλάδα είναι χριστιανική, Ανατολική Ορθόδοξη, και "πνευματικά" πιο κοντά στη Ρωσία αλλά ταυτόχρονα κοντά και στη Δύση.

Γεωγραφικά είναι σε ίση απόσταση μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας. Η Ελλάδα μπορεί να δημιούργησε και να έδωσε στη Δύση τις δημοκρατικές καινοτομίες της εποχής του Περικλή, αλλά για περισσότερα από χίλια χρόνια ήταν ένα "παιδί" υπό το βυζαντινό και της τουρκικό δεσποτισμό.

Και έτσι η Ελλάδα από προμαχώνας της βορειοδυτικής πλευράς της πολιτισμένης αρχαίας Εγγύς Ανατολής, όταν το επίκεντρο της ιστορίας "μετακόμισε" βόρεια και μετά την κατάρρευση της Ρώμης, οι κάτοικοι της Ελλάδας έχουν βρέθηκαν στο φτωχό, νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης".

Για την σύγχρονη Ελλάδα ο συντάκτης ο οποίος έχει ζήσει στην Ελλάδα λέει αλήθειες που όλοι γνωρίζουμε:


"Δεν είναι εντελώς τυχαίο ότι η Ελλάδα είναι η πιο οικονομικά ταραγμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός ότι βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης έχει να κάνει με αυτό.


Περίπου τα τρία τέταρτα των ελληνικών επιχειρήσεων είναι οικογενειακές και βασίζονται σε εργατικό δυναμικό της οικογένειας, κάνοντας τις αξιοκρατικές προαγωγές δύσκολη υπόθεση για όσους δεν ανήκουν στην οικογένεια.

Η φοροδιαφυγή είναι αχαλίνωτη. Η οικονομία πάσχει από μια βαθιά έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η Ελλάδα είναι κυρίως μια οικονομία υπηρεσιών, που στηρίζεται στον τουρισμό.

Φυσικά, όλα αυτά έχουν πολλά να κάνουν με κακές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών , αλλά είναι επίσης και προϊόντα της ιστορίας και του πολιτισμού, τα οποία είναι, με τη σειρά τους, προϊόντα της γεωγραφίας. Πράγματι, η Ελλάδα δεν διαθέτει αρκετά παραγωγική γη για να είναι μια γεωργική δύναμη.

Στη συνέχεια, υπάρχει πολιτική υπανάπτυξη. Πίσω στον 20ο αιώνα, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα είχαν μια πατερναλιστική, "ποιότητα καφενείου", συγκεντρωμένη σε μεγάλες προσωπικότητες . Τα πολιτικά κόμματα είναι οικογενειακές επιχειρήσεις σε μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι σε άλλες δυτικές δημοκρατίες. Τα κόμματα εξουσίας κυριάρχησαν όχι μόνο στα υψηλότερα κλιμάκια της γραφειοκρατίας, αλλά και στα μεσαία και κατώτερα κλιμάκια.

Επιπλέον, αντί να έχουν ένα μετριοπαθές κόμμα της αριστεράς και μια σύγχρονη συντηρητική παράταξη , στην Ελλάδα ακόμη και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 υπήρχε ένα ακρο-αριστερό κόμμα, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), το οποίο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ανοιχτά συμπαθούσε ριζοσπαστικά αραβικά καθεστώτα όπως η Συρία του Χάφεζ αλ Άσαντ και η Λιβύη του Καντάφι .Από την άλλη το κάπως αντιδραστικό δεξιό κόμμα, η Νέα Δημοκρατία".

Την πολιτική αντιπαράθεση σήμερα την τοποθετεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής,άποψη μάλλον επικίνδυνη και αστήρικτη.

"Όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981, η οικονομία της ήταν προφανές ότι δεν ήταν έτοιμη.Η απόφαση των Βρυξελλών ήταν περισσότερο πολιτική παρά οικονομικά,όοπως έγινε και το 2002 με την ένταξη στην ΟΝΕ",γράφει ο Kaplan και προσθέτει:

Φυσικά, η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 - όταν ζούσα εκεί για επτά χρόνια - θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εισροή μετρητών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να πειθαρχήσει και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της. Αντ 'αυτού, τότε το ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου χρησιμοποίησε τα χρήματα για τις τάξεις των γραφειοκρατών. Αυτό έκανε την Ελλάδα ανεπαρκή.

Η πιο θλιβερή ειρωνεία είναι ότι οι αμαρτίες του ο Ανδρέα Παπανδρέου έπεσαν στο γιό του, ο οποίος είχε σύντομη θητεία ως πρωθυπουργός από το 2009 - 2011 έχοντας "δηλητηριαστεί" από την οικονομική κληρονομιά του πατέρα του".

Ο Kaplan καταλήγει στο συμπέρασμα που γράφαμε στην αρχή λέγοντας ότι η Δύση δεν μπορεί να θεωρεί "δεδομένο τον πολιτικό προσανατολισμό της Ελλάδας".
" Για παράδειγμα, οι Κινέζοι έχουν επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, και οι οικονομικοί δεσμοί της Ρωσίας με την Κύπρο είναι πολύ στενοί" ,αναφέρει και κρούει το κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα με έλλειψη ρευστότητας και η Ρωσία με χρήμα να δώσει είναι μια κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει θέμα.Ποιο είναι αυτό;

Να μπορέσει η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τις ναυτικές βάσεις του Αιγαίου,ειδικά αν αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Συρία σε ενδεχόμενη αλλαγή καθεστώτος.

"Με άλλα λόγια, αυτό το σημείο της γεωγραφίας και της γεωπολιτικής, η Ελλάδα, θα είναι στο παιχνίδι για τα επόμενα χρόνια",κλείνει την ανάλυσή του.


http://www.onalert.gr




Διαβάστε περισσότερα »