Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες [ΑΡΘΡΟ]

του Σπύρου Ριζόπουλου*

Η «φυγή προς τα εμπρός» είναι το «κλίμα» που θέλει να περάσει για το επόμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου. Την αρχή έκανε με διάγγελμά του ο ίδιος ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως έκλεισε ένας σκοτεινός κύκλος και πως ξεκινάει ένα «κίνημα Μεταρρυθμίσεων, ένα κίνημα Αναγέννησης της Ελλάδας»....

Ταυτόχρονα κλείστηκε για σήμερα το πρωί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να εμπεδωθεί η εικόνα της κυβερνητικής σταθερότητας και να τονιστεί πως ο καλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου γίνεται προτεραιότητα.

Οι πρώτες κινήσεις μετά τα «επινίκια» για τη δόση, δείχνουν ανασχηματισμό. Ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να μεταδώσει την εικόνα ενός νέου ξεκινήματος ώστε να αναχαιτίσει το ρυθμό της φθοράς που δείχνουν πλέον ξεκάθαρα οι δημοσκοπήσεις. Η τελευταία δημοσκόπηση (Pulse) που δημοσιεύτηκε, έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26% και τη ΝΔ στο 21,5%, ενώ η Χρυσή Αυγή κατοχυρώνει τη θέση του τρίτου κόμματος με 13,5%.

Ο ανασχηματισμός θα γίνει προσπάθεια να σηματοδοτήσει κάτι περισσότερο από μια αλλαγή προσώπων. Το επικοινωνιακό και πολιτικό ζητούμενο είναι τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να εμφανιστούν ως ένα «μέτωπο ευθύνης και λογικής» απέναντι στον «λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ» αλλά και τον «ακροδεξιό εξτρεμισμό της Χρυσής Αυγής».

Στην κατεύθυνση αυτή, το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση και καταβάλλεται προσπάθεια να πράξει το ίδιο και η ΔΗΜΑΡ, ώστε να μην επαναληφθούν τα «παρών» σε κρίσιμες κυβερνητικές επιλογές που θα πάνε για ψήφιση στο κοινοβούλιο. Ο Κουβέλης μέχρι σήμερα δεν έβλεπε με καλό μάτι τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση ώστε να έχει την ευχέρεια πολιτικών ελιγμών.
Τα πράγματα όμως θα αρχίσουν να ζορίζουν σε δύο μέτωπα. Το ένα είναι η υλοποίηση των μέτρων που έχουν ψηφιστεί και το άλλο είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ξεσηκώνει ήδη θύελλα αντιδράσεων. Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει όλους τους κυβερνητικούς εταίρους στην ίδια ευθεία, χωρίς διαφοροποιήσεις και αποκλίσεις που θα θέτουν σε αμφιβολία την κυβερνητική συνοχή.

Αμέσως μετά τον ανασχηματισμό στην ατζέντα του πρωθυπουργού είναι ο εκλογικός νόμος. Όλα συγκλίνουν πως το Μαξίμου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο καθιέρωσης της απλής αναλογικής, το οποίο πρακτικά σημαίνει την αφαίρεση του «μπόνους» των 50 εδρών από το πρώτο κόμμα, δηλαδή το ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ηθικά πολύ δύσκολο να πει «όχι» στην απλή αναλογική όταν τη ζητάει η Αριστερά εδώ και σαράντα χρόνια. Αν όμως την αποδεχτεί θα πρέπει από τώρα να ψάχνει για εν δυνάμει συμμάχους και τέτοιοι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή τουλ�χιστον. Πράγμα που σημαίνει ότι θα αφαιρεθεί από το ΣΥΡΙΖΑ η δυνατότητα να παρουσιάζεται ως εναλλακτική κυβερνητική λύση.
Με δεδομένο μάλιστα ότι ο προϋπολογισμός έχει ήδη ψηφιστεί, αρχίζει να αναπτύσσεται ένας προβληματισμός για το κατά πόσο είναι κοινοβουλευτικά εφικτό η αλλαγή του εκλογικού νόμου να ανοίξει και να κλείσει με ρυθμό αστραπής. Δηλαδή ο νέος εκλογικός νόμος να ψηφιστεί ακόμη και πριν το φορολογικό νομοσχέδιο, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Γενάρη, σε μια κίνηση πολιτικού αιφνιδιασμού.

Τι μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη «φυγή προς τα εμπρός» που σχεδιάζει το Μαξίμου; Πίσω από τους πανηγυρισμούς υπάρχει ανησυχία σχετικά με την επαναγορά των ομολόγων. Αναμένονται λεπτομερείς επεξηγήσεις από τον Στουρνάρα καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο μια υποχρεωτική επαναγορά ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες να εξανεμίσει το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης και να αρχίσουν οι συζητήσεις για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης! Ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες κι αν κάτι στραβώσει εκεί, τίθεται σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης και κατ'ε�έκταση όλος ο πολιτικός σχεδιασμός.

ΥΓ: Το Μαξίμου παρακολουθεί επίσης με πολλή προσοχή τις έρευνες του ΣΔΟΕ για τους Μητροπολίτες που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που έχουν σε προσωπικούς λογαριασμούς. Το θέμα έχει «ουρά», που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλους κλυδωνισμούς.


*στο rizopoulospost.com




Διαβάστε περισσότερα »

H ΔΗΜΑΡ "αθωώνει" τους ΓΑΠ - Παπακωνσταντίνου


Αμέσως μετά τη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου, ο Φώτης Κουβέλης πρότεινε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, και έγινε πλήρως αποδεκτό, να "βγάλουν λάδι" τους Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την υποδούλωση της χώρας στο "Μνημόνιο Ι"...



Στη συνεδρίαση της ΚΟ αποφασίστηκε, να καταψηφιστεί από τη ΔΗΜΑΡ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο Ι, η οποία συζητείται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.




Διαβάστε περισσότερα »

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΠΕΡΙΣΑ: Αμφισβητεί ευθεώς τα Ελληνικά σύνορα - ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι στα Τίρανα ο Αβραμόπουλος


Απίστευτη πρόκληση, παραμονή της επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, από τον Αλβανό Πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσαν, ο οποίος αμφισβητεί ευθέως την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για μεγάλη Αλβανία, τα εδάφη της οποία πρέπει να περιλαμβάνουν όλη την Ήπειρο μέχρι την πόλη της...



Πρέβεζας! Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σε ομιλία του στον Αυλώνα, μίλησε για μεγάλη Αλβανία από την Πρέβεζα μέχρι την Ποντγκόριτσα προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κ. Αβραμόπουλου.

Η δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού ήταν επί λέξει η εξής:

«Την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη γι΄ αυτή την αδελφική υποδοχή. Θα διαβάσω εδώ, ενώπιων σας, τα λίγα αυτά λόγια που έγραψα σ΄ αυτή την περγαμηνή: Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα. Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα,τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο!».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ήταν να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για να τιμήσει τις εθνικές εκδηλώσεις στη γείτονα χώρα, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων της ανεξαρτησίας τους. Όπως ήταν φυσικό, αμέσως μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε έντονο διάβημα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου για Μπερίσα

"Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ματαίωσε, την τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στα Τίρανα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της επετείου για τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας", αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

"Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα", σημειώνει το υπουργείο.




Διαβάστε περισσότερα »

Συγκλονιστικό γράμμα μαθητών προς τη ΔΕΗ που τους έκοψε το ρεύμα


Λένε πως τα μικρά παιδιά είναι οι πιο σκληροί κριτές των μεγάλων αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας. Λένα τα πράγματα με το όνομά τους. Η κρίση έχει εισχωρήσει στις ζωές όλων και αποτελεί καθολικό πρόβλημα από το οποίο ούτε τα παιδιά δε μένουν ανεπηρέαστα, που αντί να ζουν τα πιο ανέμελα χρόνια της ζωής τους, ασχολούνται με τα προβλήματα των μεγάλων...



Με λόγια απλά και συνάμα συγκλονιστικά οι μαθητές από το δημοτικό σχολείο του Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης εξηγούν πώς βίωσε την κίνηση της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στα σπίτια τους.

''Δε μας ενημέρωσαν και ήρθαν πρωί-πρωί με την αστυνομία για να κόψουν το ρεύμα. Πετάξαμε όλα τα φαγητά από το ψυγείο. Δεν ήταν σωστό αυτό που έκαναν. Δεν ήταν σωστό που έμπαιναν στο σπίτι μας με μαγκιά και βία. Ήταν και είναι άδικο'' γράφει χαρακτηριστικά ο μαθητής.

Ενώ συνεχίζει: ''Το ηλεκτρικό ρεύμα, όπως και το νερό είναι αγαθά και αν τα στερήσουν από τους ανθρώπους θα κινδυνεύσει η ζωή τους. Στις 20 Νοεμβρίου ήταν η Μέρα του Παιδιού και όλοι μιλούσαν για τα δικαιώματά μας.΄΄

''Σε εμάς έκοψαν το ρεύμα και δεν έχουμε φροντίδα. Τα δικαιώματα καταστράφηκαν. Αυτό είναι υποκρισία και κοροϊδία''. Με αυτά τα λόγια κλείνει το γράμμα που στάλθηκε στον Συνήγορο του Παιδιού.



Μαζί και μία επιστολή του δασκάλου τους Αγγέλου Χατζηνικολάου, η οποία αναφέρει μάλιστα ότι ανάμεσα στις οικογένειες που τους κόπηκε το ρεύμα είναι και πολύτεκνες οικογένειες μαθητών της τάξης με 5, 6 και 7 παιδιά.

''Το ομαδικό και πρωτόλειο κείμενο γραμματισμού των παιδιών της τάξης, που συνοδεύει την επιστολή, περιγράφει με ενάργεια τη μεθοδικότητα της παρέμβασης της ΔΕΗ'' αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Χατζηνικολάου

''Θεωρώ αυτονόητη την παρέμβαση του Συνηγόρου του Παιδιού προς τις υπηρεσίες της ΔΕΗ για την αποκατάσταση της παροχής του ηλεκτρικού στα σπιτιών των παιδιών του Δενδροποτάμου'', συμπληρώνει.




Διαβάστε περισσότερα »

Σαμαράς: Αποχαιρετώ το Μαξίμου...


Αφήνει το Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός, όπως ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο, κι ετοιμάζεται να "μετακομίσει"....



στα γραφεία των υπουργών του!

«Θα είμαι πλέον ελάχιστα στο Μαξίμου και συχνά στα υπουργεία, θα είμαι ένας διαφορετικός πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο και απευθυνόμενος στα στελέχη της κυβέρνησης τόνισε ότι θα είναι κοντά τους και τους κάλεσε να θέσουν στοχοχρονοδιαγράμματα που θα τηρούνται.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το τιτάνιο έργο που έκανε σε σύντομο διάστημα, αλλά και τους υπουργούς που, όπως είπε, τα έδωσαν όλα σε σημείο αυτοθυσίας.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις αποφάσεις του Eurogroup και από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στο εξωτερικό και υπογράμμισε ότι προτεραιότητά του πλέον είναι η αλλαγή του κλίματος και στο εσωτερικό και η ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που κυρίως πλήττονται από την κρίση.

«Το τελευταίο διάστημα είχαμε το μεγάλο ζήτημα της ευρωπαϊκής μάχης. Αυτή η μάχη τερματίστηκε στο τελευταίο Eurogroup», είπε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι πλέον η κυβέρνηση στο εξωτερικό είναι αξιόπιστη.

«Δεν θα επιτραπεί σε κανένα να τραυματίσει την αξιοπιστία της Ελλάδας», είπε και υπογράμμισε ότι «πρέπει να κάνουμε σωστή διαχείριση των προβλημάτων. Δεν γίνεται να μιλάμε για επιτυχία, όταν είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα, τώρα όλα έληξαν. Από το χθες αντλούμε συμπεράσματα. Θα διορθώσουμε τα όποια λάθη στη λειτουργία μας».

Ο πρωθυπουργός έδωσε σαφείς οδηγίες για να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, καθώς -όπως ανέφερε- είναι δράσεις φιλικές προς την κοινωνία και κάνουν καλό στην ανταγωνιστικότητα.

Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε το τρίπτυχο στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση: αυστηρή εποπτεία κάθε υπουργείου στον προϋπολογισμό του (θα υπάρχει ο αυτόματος μηχανισμός ελέγχου), εφαρμογή των μέτρων χωρίς χαλάρωση, και βοήθεια όλων στις αποκρατικοποιήσεις. Στόχος είναι κάθε υπουργείο να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα και για αυτό υπάρχει και ο αυτόματος μηχανισμός εποπτείας.

«Με το πλεόνασμα θα μπορούμε το 70% να το διαθέσουμε για διόρθωση αδικιών», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έθεσε ως βασικό στόχο την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.





Διαβάστε περισσότερα »

Γάλα και φρούτα στους μαθητές, που λιποθυμούν από την ασιτία

Γάλα και φρούτα θα αρχίσουν να διανέμονται στους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας, στους αμέσως επόμενους μήνες, στο πλαίσιο υλοποίησης δύο προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στη Σύνοδο υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης....



Ο υπουργός ανέφερε ότι μελετάται η δημιουργία «ομάδας τεχνικής βοήθειας» (task force) που θα αποτελείται από πέντε μέλη εμπειρογνωμόνων και ειδικών, που θα σπεύδουν σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ώστε να τα συνδράμουν στον κρίσιμο τομέα της οικονομικής διαχείρισης και αξιοποίησης των πόρων τους.

«Αυτό θα γίνει άμεσα», είπε, «και θα αρχίσει η συνεργασία της συγκεκριμένης ομάδας με τα τριτοβάθμια ιδρύματα τα οποία, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είναι απολύτως απαραίτητο να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους πόρους τους και να συντονίσουν τις προσπάθειες τους, όπως άλλωστε προβλέπεται από το νέο νόμο».

«Η αξιοποίηση των κονδυλίων και των πόρων, αλλά και η πιο ορθολογική λειτουργία των ιδρυμάτων, με έναν νέο ακαδημαϊκό χάρτη, είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το υπουργείο, αλλά και η χώρα, δεδομένου ότι είναι απαραίτητη η εξοικονόμηση πόρων», τόνισε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, ως τον Φεβρουάριο θα έχουν ανακοινωθεί οι τελικές αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις των σχολών. Περίπου 150 τμήματα ή σχολές αναμένεται είτε να συγχωνευθούν, είτε να καταργηθούν, είτε να μετονομαστούν, τόσο σε κεντρικά ιδρύματα όσο και σε περιφερειακά, όπου αναμένεται να υπάρξουν και οι μεγαλύτερης έκτασης αλλαγές.

«Στόχος μας, είναι» τόνισε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, «να συνδεθούν τα γνωστικά αντικείμενα των ιδρυμάτων με τους αναπτυξιακούς τομείς κάθε περιφέρειας».

Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι θα περιληφθεί τροπολογία σε νομοσχέδιο, με την οποία θα επιτρέπονται κατ΄ εξαίρεση για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, οι μετεγγραφές παιδιών, οικογενειών με οικονομικά προβλήματα και δύο παιδιά φοιτητές, σε ΑΕΙ, μακριά από την οικογενειακή εστία. Οικονομική προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η μετεγγραφή είναι να έχει κάθε μέλος της οικογένειας εισόδημα έως 7.000 ευρώ ετησίως, ενώ ο αριθμός των μετεγγραφών που θα επιτραπεί δεν θα ξεπερνά το 10% των φοιτητών της κάθε σχολής.




Διαβάστε περισσότερα »

Ειδικός φρουρός, χτύπησε και προσπάθησε να βιάσει 27χρονη!


Τέθηκε σε διαθεσιμότητα με εντολή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο Ειδικός Φρουρός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση...



Ο 27χρονος Ειδικός Φρουρός, που υπηρετεί στο Ρέθυμνο της Κρήτης, εισέβαλε τα ξημερώματα στο σπίτι της 27χρονης, και αφού την χτύπησε, προσπάθησε να την βιάσει.

Όμως, η 27χρονη αντιστάθηκε σθεναρά, καλώντας σε βοήθεια και όταν ο δράστης αντελήφθη ότι γείτονες προσέτρεξαν στην οικία, διέφυγε με αυτοκίνητο προς άγνωστη κατεύθυνση.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, αναζήτησαν και εντόπισαν ακινητοποιημένο το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, σε περιοχή του Ρέθυμνου, καθώς είχε προσκρούσει σε κολώνα, ενώ εντός του οχήματος βρέθηκε ο Ειδικός Φρουρός, ελαφρά τραυματισμένος, λόγω της πρόσκρουσης.

Ο 29χρονος, ο οποίος υπηρετεί σε Υπηρεσία του Ρέθυμνου, συνελήφθη καθώς αναγνωρίστηκε με απόλυτη βεβαιότητα από την 27χρονη και από άλλα άτομα, τα οποία είχαν προστρέξει στην οικία της.

Η 27χρονη εξετάστηκε, παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου παραμένει για νοσηλεία.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου.




Διαβάστε περισσότερα »

Παπαδημούλης:Η ΔΗΜΑΡ "κάνει πλάτες" σε ΓΑΠ - Παπακωνσταντίνου


Βρήκε την ευκαιρία να εξσπαθώσει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, του ΣΥΡΙΖΑ, και για μία από τις ελάχιστες φορές, έχει απόλυτο δίκιο...



Στην ΔΗΜΑΡ επιτίθεται μέσω Twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την απόφαση που έλαβε η ΔΗΜΑΡ να μην δοθεί θετική ψήφος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο.

"ΔΗΜΑΡ: Όχι στην εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο.Κόντρα στις προεκλογικές της δεσμεύσεις αλλά και του Σαμαρά, κάνει και πάλι πλάτες σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ", έγραψε στο Twitter ο κ. Παπαδημούλης.





Διαβάστε περισσότερα »

ΟΓΑ: Στα 67 το νέο όριο συνταξιοδότησης

Άντε, και στα 69 σύντομα...

Στα 67 χρόνια ορίζεται το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων ΟΓΑ...



Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο νόμο (4093/2012), τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ αυξάνονται κατά δύο έτη και κατά συνέπεια, η υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΓΑ και η συνέχιση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών λήγει με τη συμπλήρωση του 66ου έτους της ηλικίας. Οι παραπάνω αλλαγές ισχύουν και για τους ανασφάλιστους υπερήλικους.




Διαβάστε περισσότερα »

Αθώοι οι «τρεις» για την επίθεση κατά του Γερμανού Πρόξενου

Το σκεπτικό του δικαστηρίου, στο παρολίγον διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας - Γερμανίας

Αθώοι κρίθηκαν από το Αυτόφωρο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης οι τρεις εργαζόμενοι που κατηγορούνταν για το προ ημερών επεισόδιο εναντίον του Γερμανού Γενικού Πρόξενου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 3η Ελληνογερμανική Συνάντηση...



Το δικαστήριο, μετά από μαραθώνια διαδικασία, απήλλαξε τους δύο δημοτικούς υπαλλήλους και τον συνδικαλιστή εκπαιδευτικό για τις πράξεις της διατάραξης κοινής ειρήνης, της παράνομης βίας και της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Επιπλέον απήλλαξε τον εκπαιδευτικό από την κατηγορία της απείθειας, διότι αρνήθηκε να υποβληθεί σε εγκληματολογική σήμανση.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απολογούμενοι, οι τρεις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν πρόθεση να βιαιοπραγήσουν εναντίον του Γερμανού διπλωμάτη. Τόνισαν δε ότι η παρουσία τους στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, είχε τον χαρακτήρα της διαμαρτυρίας ενάντια στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας που πλήττει τους υπαλλήλους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για τις προηγούμενες δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας, Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, γιατην αποδοτικότητα των Ελλήνων δημοτικών υπαλλήλων σε σύγκριση με τους αντίστοιχους Γερμανούς.

«Θεωρήσαμε ότι επρόκειτο για τον Φούχτελ. Προέταξα το χέρι μου και φώναξα "φύγε από 'δω"», είπε ο εκ των κατηγορουμένων, 47χρονος υπάλληλος στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ ο 39χρονος συνάδελφός του στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου τόνισε: «Δεν έχω να ζήσω. Μας διώχνουν από τη δουλειά μας».

Για προκατασκευασμένη και στοχοποιημένη σύλληψη έκανε λόγο ο 53χρονος εκπαιδευτικός, ο οποίος κατήγγειλε τον τρόπο με τον οποίο έγινε η σύλληψή του, έξω από το σχολείο όπου διδάσκει. «Θα είμαι στους δρόμους για να διεκδικώ με συλλογικούς αγώνες τα δικαιώματά μου», σημείωσε, εισπράττοντας το παρατεταμένο χειροκρότημα του κατάμεστου ακροατηρίου.

Προηγουμένως, αστυνομικός που κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας περιέγραψε, με βάση την ανάλυση του οπτικοακουστικού υλικού από το επεισόδιο, τη συμμετοχή των τριών κατηγορουμένων στο περιστατικό. Μάλιστα, το σχετικό υλικό εξετάστηκε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Εντύπωση προκάλεσε η εισαγγελέας της έδρας, Λ. Πούλιου, η οποία κατά την αγόρευσή της, έδειξε κατανόηση «για την αγανάκτηση των Ελλήνων εξαιτίας του διασυρμού που υφίσταται η χώρα μας τα 2,5 τελευταία χρόνια», αλλά, όπως είπε, οι διεκδικήσεις και οι αγώνες των εργαζομένων «δεν επιτρέπεται να εκδηλώνονται με έκνομες πράξεις». «Εάν εμείς σαν Δικαιοσύνη, αφήσουμε σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, να εκτροχιάζονται οι καταστάσεις, θα φτάσουμε σε πολύ πιο έκνομες ενέργειες», πρόσθεσε. Πρότεινε δε την ενοχή των κατηγορουμένων για συγκεκριμένα αδ�κήματα.

Στο πλευρό των κατηγορουμένων βρέθηκαν από νωρίς συνάδελφοί τους, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων και φορέων, που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης. Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου ξέσπασαν σε ζητωκραυγές.

Τα μέτρα της Αστυνομίας εντός και εκτός δικαστηρίων ήταν ισχυρά, προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ν. Βαλεργάκη, που κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας διαμαρτυρήθηκε στο δικαστήριο.




Διαβάστε περισσότερα »