Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΛΩΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟΔΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ. ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΠΑΝΤΟΥ ΝΟΜΙΜΑ.

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία πολυκαταστημάτων και σύγχρονων εμπορικών κέντρων (τύπου Μall) στην περιφέρεια, αλλά και για την «εισβολή» κυρίως στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας αλλοδαπών αγροτών και επαγγελματιών (π.χ. από Βουλγαρία και Ρουμανία) που θα μπορούν να ασκήσουν νόμιμα πλέον το επάγγελμα του παραγωγού λαϊκών αγορών και του...
πλανόδιου εμπόρου στη χώρα μας.


Οι παραπάνω σαρωτικές αλλαγές προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το λιανεμπόριο (υπαίθριο και στεγασμένο) που υπέγραψαν πρόσφατα οι αρμόδιοι υπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εσωτερικών (η ΚΥΑ δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 275/22.2.2011). Mε το νέο θεσμικό πλαίσιο, η κυβέρνηση απλοποιεί τη διαδικασία αδειοδοτήσεων στο εµπόριο, στο πλαίσιο της συµμόρφωσης της χώρας μας µε την κοινοτική οδηγία Μπολκεστάιν.

Καταστήματα λιανικής

Οι αλλαγές που επέρχονται με την ΚΥΑ για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου είναι οι εξής: 1) στη γνωμοδοτική διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών δε συμμετέχει το επιμελητήριο, 2) καταργείται η οικονομοτεχνική μελέτη από τα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας, 3) καταργούνται πλέον τα υποκειμενικά κριτήρια και 4) η προθεσμία έκδοσης της άδειας συντομεύεται σε 30 μέρες.

Η κατάργηση της οικονομοτεχνικής μελέτης για τα πολυκαταστήματα που εγκαθίστανται κοντά ή μέσα στις πόλεις «χαλαρώνει» στην πράξη τις διαδικασίες αδειοδότησης για τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Οπως λένε εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, ουσιαστικά η κυβέρνηση δίνει το «διαβατήριο» για την είσοδο μεγάλων ξένων επιχειρηματικών σχημάτων στο ελληνικό εμπόριο της περιφέρειας που θα «κατασπαράξουν» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Λαϊκές αγορές

Σαρωτικές, όμως, είναι οι αλλαγές και για τις λαϊκές αγορές, καθώς η νέα ΚΥΑ δίνει το δικαίωμα σε αλλοδαπούς επαγγελματίες, που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας, να έρχονται και να πωλούν το εμπόρευμά τους επί ελληνικού εδάφους. Το πλήγμα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα βαρύ για τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες της Βόρειας Ελλάδας, που, εκτός από την κάθετη μείωση της ζήτησης που αντιμετωπίζουν λόγω της συρρίκνωσης της κατανάλωσης, θα πρέπει να ανταγωνιστούν πλέον το Ρουμάνο ή το Βούλγαρο παραγωγό που θα πουλάει αγροτικά προϊόντα στους διπλανούς π�γκους.

Μέχρι σήμερα άδεια για λαϊκή αγορά μπορούσαν να λάβουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας με ελληνική ιθαγένεια ή πολίτες άλλου κράτους - μέλους της ΕΕ, ομογενείς παλιννοστούντες κ.λπ., καθώς και υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα νόμιμα για πέντε χρόνια.
Επίσης, η διάρκεια της άδειας των παραγωγών - πωλητών ήταν εξάμηνη, αλλά με τη νέα υπουργική απόφαση θα γίνεται δωδεκάμηνη για ορισμένες περιπτώσεις.

Υπαίθριο - στάσιμο εμπόριο

Σε ό,τι αφορά το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει την απελευθέρωση των αδειών ως προς τον αριθμό (μέχρι σήμερα ήταν περιορισμένος ο αριθμός των αδειών). Eπίσης, προβλέπει την κατάργηση της συμμετοχής των εμπορικών συλλόγων στις γνωμοδοτικές επιτροπές επί του αριθμού αδειών και επί των θέσεων του υπαίθριου πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου, κάτι για το οποίο αντιδρά έντονα ο εμπορικός κόσμος.

Οπως στις λαϊκές αγορές, έτσι και στο υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο, οι δικαιούμενοι της άδειας (Ελληνες ή πολίτες της ΕΕ) δεν απαιτείται να είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας ή να διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας τα δύο τελευταία χρόνια. Και ενώ μέχρι τώρα τα μέλη της οικογένειας του πλανόδιου εμπόρου δεν είχαν το δικαίωμα άσκησης παρεμφερούς δραστηριότητας, πλέον δικαιούνται να ασκούν και αυτά παρεμφερείς δραστηριότητες.
agelioforos.gr


ΣΧΟΛΙΟ...
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ.
ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΝΟΜΙΜΑ.
ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥΘΕΝΑ.


eglimatikotita.gr