Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Τι σκέφτεται ο Πάγκαλος για τον Βενιζέλο

Οι σχέσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν κατάφεραν ποτέ να ξεπεράσουν τα όρια της διπλωματικής… ψυχρότητας. Ή ακόμη και της αμοιβαίας πολιτικής καχυποψίας.

Ο πληθωρικός Ελευσίνιος πολιτικός ήταν ο φυσικός διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μέχρι να....
χάσει από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στη μάχη για τον Δήμο της Αθήνας το 1994. Κάπως έτσι, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τις προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες του, και να υποστηρίξει το 1996 τον Κώστα Σημίτη στη μάχη για τη διαδοχή, παραχωρώντας του το προνόμιο του επικεφαλής της «ομάδας των τεσσάρων», μπροστά δηλαδή από τον Θεόδωρο Πάγκαλο, τη Βάσω Παπανδρέου και τον Παρασκευά Αυγερινό.

Στη διαδοχή Σημίτη από τον Γιώργο Παπανδρέου το 2004, ήταν από εκείνους που… σιώπησαν, και επέτρεψαν την «απευθείας ανάθεση» του δαχτυλιδιού στον γιο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ενώ στη μάχη του 2007, τάχθηκε στο πλευρό του σημερινού και απερχόμενου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Απέναντι δηλαδή στις δυνάμεις που στήριζαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τη διαδοχή.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απ' την άλλη, προερχόμενος από το ΚΟΔΗΣΟ, όπως με νόημα θύμισε πρόσφατα ο Χρήστος Παπουτσής, μπήκε στο ΠΑΣΟΚ όταν άλλοι… έφευγαν, το δύσκολο 1989. Υπήρξε κυβερνητικός εκπρόσωπος της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, μετά την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993, μέχρι και το 2004 όμως δεν πήρε κάποια από τις κορυφαίες και προβεβλημένες υπουργικές θέσεις, αν και ως Υπουργός Πολιτισμού, συνέδεσε το όνομά του με την προετοιμασία διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004.

Βενιζέλος και Πάγκαλος έρχονται και σήμερα αντιμέτωποι. Με τον Γιώργο Παπανδρέου να αποσύρεται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να προβάλει περίπου ως ο αυτονόητος διάδοχός του, ο Θεόδωρος Πάγκαλος αναζητεί «άλλη λύση». Το απέδειξε με την πρωτοβουλία του να συγκεντρώσει βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συζητηθεί μια διαφορετική πλατφόρμα, πολιτικών και ιδεολογικών χαρακτηριστικών, για τη διαδοχή στην ηγεσία του Κινήματος.

Το επιβεβαιώνει και σήμερα, με συνέντευξη που παραχωρεί στο «Βήμα της Κυριακής», όπου αναγνωρίζει το προβάδισμα του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου, σπεύδει όμως να κάνει μια επισήμανση που αποδεικνύει τα αισθήματά του για τον αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου.

«Αυτή τη στιγμή, υποψηφιότητα Βενιζέλου δεν υπάρχει. Δεν γνωρίζω αν μαζεύει υπογραφές. Την Τρίτη μιλήσαμε, και δεν μου είπε ότι μαζεύει», ήταν η γεμάτη νόημα αποστροφή του Θεόδωρου Πάγκαλου.

http://www.statesmen.gr/