Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΕΠΕΙΓΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΛΕΕΙ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΜΠΑΡΝΙΕ

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν επειγόντως μια «πρωτοβουλία ανάπτυξης», η οποία θα προστεθεί στη νέα συνθήκη δημοσιονομικής πειθαρχίας, δήλωσε την Τρίτη στο Παρίσι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, προσθέτοντας τη φωνή...
span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;"> του σε όσους υποστηρίζουν ότι μόνο με κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και σκληρή λιτότητα το μέλλον της Ένωσης διαγράφεται αβέβαιο.

Αναφερόμενες στις «καλές αποφάσεις» που ελήφθησαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες για κανονιστικές ρυθμίσεις, εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και συλλογική διακυβέρνηση, πρόσθεσε: «αυτό δεν αρκεί».

«Επείγει να αναληφθεί μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ανάπτυξης», δήλωσε ο πρώην υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου για την Ευρώπη.

«Έχουμε τα στοιχεία, πρέπει να τα συνδυάσουμε και χρειάζεται πολιτική βούληση», πρόσθεσε επικαλούμενος κυρίως τα «ομόλογα έργου», αμοιβαία δάνεια των ευρωπαϊκών χωρών για να χρηματοδοτηθούν «ε�ενδύσεις του μέλλοντος», τα οποία μπορούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να θεσπιστούν γρήγορα, ίσως «μέσα σ' ένα χρόνο». 

«Η ανάπτυξη δεν γίνεται με διατάγματα, δεν μπορείς να διατάξεις με μια συνθήκη την ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μισέλ Μπαρνιέ προσθέτοντας πως το δημοσιονομικό σύμφωνο είναι «ένα στοιχείο - κλειδί της εμπιστοσύνης, των Ευρωπαίων μεταξύ τους και των άλλων περιφερειών του κόσμου προς την Ευρώπη». 

«Συνεπώς θα συνιστούσα να προσέξουμε πολύ», τόνισε.

Όμως «αυτό δεν απαγορεύει να προσθέσουμε σ' αυτή τη συνθήκη κάτι περισσότερο [...] είναι σωστό να προσθέσουμε σ' αυτή τη συνθήκη [...] αυτή την πρωτοβουλία ανάπτυξης, επείγει οικονομικά και πολιτικά να το κάνουμε», πρόσθεσε.