Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Όλες οι δημοσκοπήσεις των καναλιών


Δείτε στο planet-greece, συγκεντρωτικά, όλες τις νέες δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν στα κεντρικά δελτία ειδήσεων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Εθνικής Εμβέλειας....






ΤΟ ΓΚΑΛΟΠ ΤΟΥ ALPHA



Με 4,2 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Marc για τον ALPHA.
Η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό της τάξεως του 17,3%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 13,1%, ποσοστά ελαφρώς αυξημένα και για τα δύο κόμματα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε πριν από τρεις ημέρες. Ακολουθεί το ΣΥΡΙΖΑ με 8,8%, το ΚΚΕ με 7,6% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,5%.




Σε ότι αφορά την εκτίμηση ψήφου, συνολικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν αθροιστικά 40,6%, με τη ΝΔ να φτάνει το 22,7% και το ΠΑΣΟΚ ΤΟ 17,9%. Και στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά τους εμφανίζοντας ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.
Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου, η βουλή που θα προκύψει ενδέχεται να είναι δεκακομματική, αφού τα ποσοστά δείχνουν είσοδο τόσο της Δημοκρατικής Συμμαχίας όσο και των Οικολόγων Πράσινων.



Στην ερώτηση "οι θέσεις ποιου αρχηγού είναι πιο κοντά στις δικές σας" το 16,1 των ερωτηθέντων απάντησε εκείνες του Αντώνη Σαμαρά, το 15,6% απάντησε εκείνες του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 9.8% και ο Πάνος Καμμένος με 6,5%, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το 29,3% των ερωτηθέντων απαντά ότι κανενός αρχηγού οι θέσεις δεν είναι ιδιαίτερα κοντά στις  δικές του.





ΤΟ ΓΚΑΛΟΠ ΤΟΥ MEGA



Χαμηλά ποσοστά συγκεντρώνουν τα δύο μεγάλα κόμματα σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για το MEGA, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 18%! Το ποσοστό μάλιστα των αναποφάσιστων είναι κατά 9 μονάδες μεγαλύτερο σε σχέση με τις εκλογές του 2009.
Συγκεκριμένα, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι στο 4,6%, και η βουλή που ενδέχεται να προκύψει σύμφωνα με τη δημοσκόπηση είναι οχτακομματική.
Έτσι, η ΝΔ συγκεντρώνει 19,1% και το ΠΑΣΟΚ 14,5%. Ακολουθεί το ΚΚΕ 8%. το ΣΥΡΙΖΑ σε 7,3%, σε απόσταση αναπνοής οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,2 %,  η Δημοκρατική Αριστερά με 5,9%, η Χρυσή Αυγή με 4,1%, το ΛΑ.Ο.Σ. με 3,5%,  ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία μένει εκτός βουλής σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Παρά το σαφές προβάδισμα της ΝΔ, σε ότι αφορά το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, προηγείται ο Ευάγγελος Βενιζέλος 22,2% και Αντώνης Σαμαράς με 16,6%. Χαρακτηριστικό είναι όμως ότι το 59,6% απαντά ότι κανένας δεν είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.


Μετά τις εκλογές, το 66,8% πιστεύει ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να λύσει τα προβλήματα της χώρας, ενώ μόλις το 26,3% τάσσεται υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης.


Την ίδια στιγμή, στο ερώτημα "τι κυβέρνηση θα προτιμούσατε μετά τις εκλογές" το 14,6% απαντά ότι επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, το 12,1% κυβέρνησης επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-Αριστεράς, το 11,9% κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και μόλις το 4,8% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το 31,4% πάντως απαντά ότι θέλει άλλη κυβέρνηση συνεργασίας.



TO ΓΚΑΛΟΠ ΤΟΥ ΣΚΑΪ




Στο 21,5% βρίσκεται το ποσοστό της Ν.Δ. και στο 14% του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την εκτίμηση επιρροής των κομμάτων που καταγράφει το τελευταίο Εκλογικό Βαρόμετρο της Public Issue για την «Καθημερινή» και το ΣΚΑΪ.
Τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 13%, την τέταρτη θέση καταλαμβάνουν ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 11%, 9,5% συγκεντρώνει η Δημοκρατική Αριστερά, 5,5% καταγράφει η Χρυσή Αυγή, 3,5% οι Οικολόγοι, 3% ο ΛΑΟΣ, 2% η Δημοκρατική Συμμαχία, 1,5% η Δράση και το ΕΠΑΜ, 1% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και 2% τα υπόλοιπα κόμματα. Η αποχή φτάνει το 19%.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μιας βουλής εννέα κομμάτων, καθώς σύμφωνα με την εκτίμηση εδρών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν μεταξύ 138 και 154.


Αναφορικά με την παράσταση αυτοδυναμίας, τον Οκτώβριο του 2009 το 58% εκτιμούσε ότι θα υπάρξει αυτοδυναμία ενώ στο β' δεκαπενθήμερο του Απριλίου του τρέχοντος έτους 91% εκτιμά ότι η αυτοδυναμία δεν είναι επιτεύξιμη.


Σε ότι αφορά το ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός προηγείται πάλι ο "κανένας", ενώ ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς και σε απόσταση αναπνοής ο Ευάγγελος Βενιζέλος.


Σε ότι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, στην κορυφή παραμένει ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος είναι ο μοναδικός πολιτικός με «θετικό ισοζύγιο. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος.



ΤΟ ΓΚΑΛΟΠ ΤΗΣ ΝΕΤ




Απογοήτευση και οργή για την πολιτική νιώθουν 9 στους δέκα ψηφοφόρους, σύμφωνα με έρευνα της Alco για τη ΝΕΤ. Την ίδια στιγμή περίπου οι μισοί πιστεύουν ότι δεν θα αλλάξει τίποτα με τις εκλογές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα το 52% των ερωτηθέντων νιώθει απογοήτευση για την πολιτική και το 40% οργή. Το 6% απαντά ότι το κυρίαρχο συναίσθημά του για την πολιτική είναι η προσδοκία, ενώ μόλις το 1% η ικανοποίηση.

Παράλληλα, το 46% πιστεύει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα με τις εκλογές, το 28% θεωρεί πως οι εκλογές θα φέρουν αλλαγή προς το χειρότερο, ενώ μόνο το 19% θεωρεί πως θα επέλθει αλλαγή προς το καλύτερο.


Επίσης, το 41% των ερωτηθέντων απαντά ότι είναι καλύτερο οι εκλογές να οδηγήσουν στην τήρηση υποχρεώσεων του μνημονίου και στην παραμονή στο ευρώ, με το 29% να δηλώνει ότι οι εκλογές πρέπει να οδηγήσουν στην καταγγελία του μνημονίου και στην έξοδο από το ευρώ.


Αντίστοιχα, για το 41% των ψηφοφόρων βασικό κριτήριο επιλογής στις εκλογές θα αποτελέσει η διαμαρτυρία για το μνημόνιο και τα κόμματα που το ψήφισαν, ενώ για το 40% η ανάγκη να παραμείνουμε στην Ευρώπη και το ευρώ.