Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Χαλουμοπιτάκια

Τα πιτάκια αυτά θα σας θυμίσουν πολύ τα κουρού τυροπιτάκια μου.
Τα κουρού τυροπιτάκια, όσα χρόνια κι αν περάσουν θα είναι από τα πιο αγαπημένα μας, γεύση αξεπέραστη είναι η αλήθεια!
Χρόνια και χρόνια τα φτιάχνουμε και τα ξαναφτιάχνουμε και δεν τα βαριόμαστε ποτέ!!
Τα χαλουμοπιτάκια λοιπόν πιθανόν να σας τα θυμίσουν.
Έχουν όμως δυο σημαντικές διαφορές, που τα κάνουν τελείως διαφορετικά στην γεύση, γι αυτό και τα παραθέτω σαν ξεχωριστή συνταγή.
Η πρώτη είναι ότι στην γέμιση η φέτα παντρεύεται με το χαλούμι.
Λατρεύω το ψητό χαλούμι, η αλήθεια είναι ότι άψητο δεν το πολυσυμπαθώ, όμως ψημένο μέσα σε πίτες, πάνω από ψητά λαχανικά ή και σαν σαγανάκι είναι η αδυναμία μου.
Η δεύτερη διαφορά είναι η ζύμη κουρού, μέσα στην οποία προσθέτω μαυροκούκι και παπαρουνόσπορο, με αποτέλεσμα να γίνει μια ζύμη αρωματική και πεντανόστιμη.
Η ζύμη αυτή λοιπόν �! �ε συ νδυασμό με το χαλούμι, δίνει αυτά τα πολύ γευστικά πιτάκια!
Πάμε να τα φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
250 γρ. βιτάμ
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό
1,5 κουταλιά μαυροκούκι
1 κουταλιά παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
Για τη γέμιση
250 γρ. χα�ούμι
100 γρ. φέτα
2 αυγά
λίγο ξύσμα λεμονιού
λίγο πιπεράκι
Επιπλέον
1 αυγό χτυπημένο
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε πρώτα την ζύμη
Χτυπάμε σε βαθύ μπολ τα βούτυρο (λιωμένο αλλά όχι καυτό) το γιαούρτι και το αυγό.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά στα ενδιάμεσα.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακιά και εύπλαστη.
Την πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και τον παπαρουνόσπορο και ζυμώνουμε απαλά, φροντίζοντας οι σπόροι να πάνε παντού.
Την βάζουμε στ�! � ψυγ είο για καμιά ωρίτσα και στο μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση.
Τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη το χαλούμι και την φέτα.
Ενώνουμε τα τυριά με τα 2 αυγά τα οποία έχουμε προηγουμένως χτυπήσει σε ένα πιάτο. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε κομμάτια από την ζύμη, τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο όχι πολύ λεπτό (αλλιώς θα μας χυθεί η γέμιση) αλλά ούτε και ιδιαίτερα χοντρό, και χρησιμοποιώντας ένα κουπ πατ στρογγυλό ή ένα μεγάλο ποτήρι ή ένα φλυτζάνι ή κάτι στρογγυλό τέλος πάντων, κόβουμε στρογγυλούς δίσκους.
Βάζουμ� στον κάθε δίσκο ένα κουταλάκι από την γέμιση και κλείνουμε την ζύμη σε μισοφέγγαρο, πιέζοντας τα άκρα ώστε να κολλήσουν καλά.
Με ένα πιρούνι πατάμε περιμετρικά τις άκρες ώστε να «κλείσει» η ζύμη ακόμα καλύτερα.
Αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια σε ταψί φούρνου, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν (περίπου 20-25 λεπτά, ψήσιμο ανάλογα με τον φούρνο σας).Παρατηρήσεις
- Για να μην ζεσταίνεται η ζύμη και να πλάθεται ευκολότερα, είναι καλύτερα – όπως είχα γράψει και στα τυροπιτάκια κουρού – να την δουλεύουμε τμηματικά, παίρνοντας κομμάτια ζύμης από το μπολ και αφήνοντας την υπόλοιπη στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να την δουλέψουμε.
- Αν σας περισσέψει γέμιση (καμιά φορά μου περισσεύει) κλείστε την σε πλαστικό σακουλάκι ή ταπεράκι και φυλάξτε την στην κατάψυξη.
Μπορείτε να φτιάξετε μερικά τυροπιτάκια αν β�εθείτε με κανα δυο φύλλα περισσευούμενα από άλλο φαγητό ή γλυκό, μπορείτε ακόμα όταν φτιάξετε κάποια τυρόπιτα να την προσθέσετε στην γέμιση της πίτας με τα υπόλοιπα υλικά.
Καλή επιτυχία!