Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης, αφήνει η Αυστρία

«Δεν έχει νόημα μια αλλαγή ολόκληρου του ελληνικού προγράμματος βοήθειας»«Δεν έχει νόημα μια αλλαγή ολόκληρου του ελληνικού προγράμματος βοήθειας»...
Παραθυράκι για αλλαγές στους όρους του μνημονίου άνοιξε σήμερα, και παρά τις αντίθετες γερμανικές τοποθετήσεις, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν γίνεται να αλλάξει ριζικά, και υπογράμμισε ότι δεν γίνεται να αναπροσαρμόζεται συνεχώς το πρόγραμμα διάσωσης.
Αναλυτικότερα, η Αυστριακή υπουργός, μιλώντας σήμερα στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, είπε πως υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να επιταχυνθούν ή να επισπευθούν διαδικασίες και να εξεταστεί τι πρέπει να γίνει, ώστε να μην συνεχιστεί η κατάθλιψη και να επιστρέψει πάλι η ελπίδα.
Πρόσθεσε πως δεν έχει νόημα μια αλλαγή ολόκληρου του ελληνικού προγράμματος βοήθειας και πως θα πρέπει να εξεταστεί το πώς μπορεί να προχωρήσει κανείς εντός του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.
Η ίδια σημείωσε  πως παραβλέπεται το γεγονός ότι το πρόγραμμα βοήθειας περιλαμβάνει και κίνητρα ανάπτυξης και απασχόλησης και παρατηρεί πως όλοι πιστεύουν ότι γίνεται μόνον εξοικονόμηση πόρων.
Τέλος, όπως είπε, βρίσκει ακατανόητο το ότι, κάθε δύο μήνες, το πρόγραμμα τίθεται υπό αμφισβήτηση, κάτι που αντιβαίνει και στο καταστατικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό, υποστήριξε, που προβλέπει ένα πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί, είτε εφαρμόζεται είτε το ΔΝΤ αποσύρεται από αυτό.