Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Αρχίζει να το συζητάει η Μέρκελ για αλλαγές στο μνημόνιο

Ξεκίνησε με το χρονοδιάγραμμα προσαρμογής

Την περίπτωση να υποχωρήσει ελαφρά από τη γραμμή αυστηρής λιτότητας και άμεσων μεταρρυθμίσεων από τα αδύναμα κράτη μέλη της Ευρωζώνης εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, (δείτε εδώ), η κυρία Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Stralsund της Βαλτικής, και υπό την πίεση που ασκούν οι αγορές στην Ευρωζώνη με επίκεντρο την Ισπανία και την απειλή άμεσης κατάρρευσής της, εμφανίστηκε έτοιμη να....
«συζητήσει» τις μέχρι σήμερα «κόκκινες γραμμές» της.

Η ίδια άνοιξε παράθυρο για μια νέα … προσέγγιση στην πολιτική που μέχρι σήμερα επιβάλλει στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Ευρώπη «δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει καμία ιδέα που θα μπορούσε να αποτρέψει μια διάσπαση της Ευρωζώνης», ενώ τόνισε: «Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα μπορέσουμε να πάμε την Ευρώπη μπροστά σε ορίζοντα πέντε ή δέκα ετών. Κι αν κάνουμε αυτή τη συζήτηση με βάση τα ταμπού κάθε ενός, τότε δεν θα πάμε πουθενά…».

Επί του πρακτέου λοιπόν οι αναλυτές εκτιμούν, επικαλούμενοι και δηλώσεις Γερμανού αξιωματούχου, πως η κυρία Μέρκελ θεωρεί ότι μπορεί να συζητήσει, πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, μπορεί να καταλήξει σε έναν ιστορικό συμβιβασμό με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και να δεχθεί να δώσει χρονική παράταση στα προβληματικά ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, προκειμένου να καλύψουν τις δεσμεύσεις τους για υιοθέτηση δομικών μεταρρυθμίσεων. Ο όρος που χρησιμοποιεί στο δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters είναι ενδεικτικός: η κυρία Μέρκελ μί�ησε για «ευελιξία» (flexibility) έναντι των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων των ασθενέστερων κρατών της Ευρωζώνης.

Αν όμως αυτό το σημείο είναι μια «κόκκινη γραμμή» που εμφανίζεται πρόθυμη να περάσει η κυρία Μέρκελ, είναι ίσως και το μοναδικό.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος εμφανίστηκε αμετακίνητη στις θέσεις της για την υιοθέτηση ευρωομολόγου – δεν συζητά ούτε καν την απαρχή μιας διαδικασίας μελλοντικής επιβολής τους – ούτε όμως το να συζητήσει τη σύσταση ενός «πανευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης των τραπεζών». Τουλάχιστον όχι ακόμα

protothema.gr