Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας οι Σέρβοι

Ο Σεπτέμβριος είναι κοντά, ωστόσο η Σερβία αν δε βρει κάποια λύση θα καταστεί αδύνατο να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, καθώς τα χρήματα στα κρατικά ταμεία είναι... απελπιστικά λίγα.

Όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας Μλάντγιαν Ντίκιτς, η κυβέρνηση ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει ένα ρωσικό δάνειο 800 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο προοριζόταν για τους σερβικούς σιδηροδρόμους. Ίσως χρησιμοποιηθεί όμως και ένα δάνειο από το ΔΝΤ, το οποίο θα διοχετευθεί στο δημόσιο προϋπολογισμό.

Λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης, οι εργαζόμενοι στον ιδιω�ικό τομέα έχουν ήδη υποστεί περικοπές στους μισθούς τους. Τώρα είναι η σειρά των δημοσίων υπαλλήλων, όπως υποστηρίζουν οικονομολόγοι της βαλκανικής χώρας.

Βέβαια η Σερβία είναι μια χώρα που θα δυσκολευθεί να βρει δανειστές. Για να αποφύγει τη χρεοκοπία θα αναγκαστεί ενδεχομένως να προσφύγει στο ΔΝΤ, το οποίο σε αντάλλαγμα θα απαιτούσε πιο σκληρά μέτρα. Η κατάσταση είναι όμως ούτως ή άλλως δύσκολη στη Σερβία. Ο μέσος όρος των μισθών κυμαίνεται στα 400 ευρώ το μήνα περίπου, ενώ η ανεργία πλήττει έναν στους τέσσερις Σέρβους.

redalert.gr