Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Το Σούπερ Καπ στη Γιουβέντους

Εκεί ήταν το ακλόνητο φαβορί παίζοντας με 2 παίκτες παραπάνω (αποβολή για Πάντεβ στο 85' και Σουνίγκα στο 93') και με δύο τέρματα στο 97' (αυτογκόλ Μάτζο) και στο 101' (Βούτσινιτς) πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο για τη σεζόν 2012-2013 στην Ιταλία.

Οι συνθέσεις:

Γιουβέντους: Μπουφόν, Μπαρτσάλι, Μπονούτσι, Λούσιο, Λιχτστάινερ (88' Παντόνιν), Βιδάλ, Πίρλο, Μαρκίζιο, Ασαμόα, Τζοβίνκο, Μάτρι (46' Βούτσινιτς)

Νάπολι: Ντε Σάνκτις, Καμπανιάρο, Καναβάρο (61' Φερνάντες), Μπρίτος, Μάτζο, Μπεχράμι, Ινλέρ, Χάμσικ (67' Γκαργκάνο), Σουνίγκα, Πάντεβ, Καβάνι

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Τον χορό των γκολ στο ιταλικό Σούπερ Καπ έσυρε στο 27'η Νάπολι με σκόρερ τον Έντινσον Καβάνι. Ο Γκόραν Πάντεβ εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι οι παίκτες της Γιουβέντους προσπάθησαν να παίξουν άμυνα ψηλά και έβγαλε μπαλιά-τρύπα πίσω από τη μεσαία γραμμή, ο Ουρουγουανός φορ ξεχύθηκε μόνος του προς την περιοχή της Γιουβέντους και παρότι κόπηκε αρχικά από τον Μπουφόν κατάφερε με δεύτερη προσπάθεια (δεξί σουτ μέσα από την περιοχή) να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

 

Η απάντηση της Γιουβέντους ήρθε δέκα λεπτά αργότερα (37'): ο Βιδάλ έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά και ο Ασαμόα έπιασε μονοκόμματο σουτ με το αριστερό από το ύψος της μεγάλης περιοχής, με τη μπάλα να καταλήγει στην αριστερή γωνία του Ντε Σάνκτις (1-1).

 

Αυτό δεν ήταν πάντως το σκορ ημιχρόνου, με τη Νάπολι να παίρνει εκ νέου το προβάδισμα στο σκορ χάρη στον πλεον φορμαρισμένο παίκτη από το ξεκίνημα της καλοκαιρινής προετοιμασίας της, τον Γκόραν Πάντεβ.

Ο Σκοπιανός φορ έκλεψε τη μπάλα από τον "απρόσεκτο" Μπονούτσι, μπήκε στην περιοχή από τα αριστερά, και με ένα πανέξυπνο σκαφτέ πλασέ με το αριστερό πέρασε τη μπάλα πάνω από τον Μπουφόν για το 2-1.

 

Η πρωταθλήτρια Ιταλίας δεν ήταν πάντως διατεθειμένη να καταθέσει τα όπλα και -παρότι οι Ναπολιτάνοι έδειχναν να ελέγχουν το παιχνίδι- κατάφερε να ισοφαρίσει για δεύτερη φορά.

Ο διαιτητής Ματσολένι υπέδειξε πέναλτι σε ανατροπή του Βούτσινιτς από τον Φερνάντες μέσα στην περιοχή των "παρτενοπέι" και ο Βιδάλ νίκησε τον Ντε Σάνκτις από την άσπρη βούλα στο 74', "γράφοντας" το 2-2.

 

Το σκορ αυτό έμεινε μέχρι το φινάλε της κανονικής διάρκειας όχι όμως και ο αριθμός των παικτών εντός αγωνιστικού χώρου, με τη Νάπολι να μένει με 9 παίκτες!

Αρχικά ο Πάντεβ αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα στο 85' λόγω εξύβρισης στον βοηθό διαιτητή (μετά την υπόδειξή του σε θέση οφσάιντ) ενώ στο 93' ο Σουνίγκα αντίκρυσε δεύτερη κίτρινη κάρτα για φάουλ στον Τζοβίνκο (για αυτή τη φάση αποβλήθηκε και ο Βάλτερ Ματσάρι λόγω διαμαρτυριών).

Με ξεκάθαρο αριθμητικό αλλά και ψυχολογικό προβάδισμα, η Γιουβέντους ξεκίνησε πιο δυνατά στην παράταση και κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να "καθαρίσει" το ματς και να καπαρώσει το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς στην Ιταλία.

Το 3-2 για τους "μπιανκονέρι" έγινε στο 97' από στημένη φάση και με... μοιραίο παίκτη της Νάπολι: ο Πίρλο εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά, ο Ντε Σάνκτις έκανε άστοχη έξοδο και ο Μάτζο έστειλε άθελά του τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του με καρφωτή κεφαλιά!

 

Στο 101' ήρθε και το τέταρτο γκολ για τη Γιουβέντους: ο Μαρκίζιο βρήκε με έξοχη ασίστ τον Βούτσινιτς στο ύψος του πέναλτι και ο Μαυροβούνιος φορ δεν δυσκολεύτηκε με πλασέ να χριστεί σκόρερ.

Να σημειωθεί πως το πέναλτι υπέρ της Γιουβέντους και οι δύο αποβολές εις βάρος της Νάπολι εξόργισαν τους Κυπελλούχους Ιταλίας με αποτέλεσμα να μην παραλάβουν τα μετάλλιά τους μετά τον τελικό αλλά και να επιβληθεί απαγόρευση δηλώσεων στους παίκτες από την πλευρά της διοίκησης.

Στον αντίποδα, οι παίκτες της Γιουβέντους στις πρώτες τους δηλώσεις μετά την κατάκτηση του τροπαίου αφιέρωσαν τη νίκη στον τιμωρημένο από την ιταλική ομοσπονδία Αντόνιο Κόντε.

Γιουβέντους - Νάπολι 4-2 (Highlights)