Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Όριακή διαπραγμάτευση

Photo: cool_colonia4711

Photo: cool_colonia4711

1 εικόνα

Υποτίθεται ότι σήμερα δοκιμάζεται η κυβερνητική συνοχή. Δεν είναι μόνο αυτό. Σήμερα δοκιμάζονται και οι αντοχές της κοινωνίας που προετοιμάζεται, εδώ και καιρό, να υποστεί το σοκ των νέων οικονομικών μέτρων. Ακόμα και αν δεν υπάρξουν τελικές ανακοινώσεις, είναι βέβαιο ότι θα ρίξουμε μια πιο εξειδικευμένη ματιά στο περίγραμμά τους.

H γενική εικόνα μεταφέρει στοιχεία αδιεξόδου: η τρόικα επιμένει στη σκληρή γραμμή, ιδίως για απολύσεις στο δημόσιο, εργασιακές σχέσεις και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 66 ή στα 67 χρόνια. Από την άλλη, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εγείρουν σοβαρές ενστάσεις, από τις οποίες δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα η κυβέρνηση. Υπάρχει σημείο σύγκλισης; Είναι πιθανό να το γνωρίζουμε απόψε.

Την Τρίτη ακούστηκαν ισχυροί τριγμοί στο κυβερνητικό σκάφος, όταν διέρρευσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης απειλεί με παραίτηση αν η τρόικα επιμείνει στις απολύσεις από τον δημόσιο τομέα. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως, δείχνει, όμως, ένα χαρακτηριστικό σημείο της γενικής εικόνας. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει θεωρήσει ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενώ το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να σημειώσει ότι οι θέσεις του βρίσκονται κοντά στις θέσεις της ΔΗΜΑΡ- ουσιαστικά ζητείται η αποδοχή των ισοδύναμων μέτρων και η παραχώρηση της παράστασης στη δημ�σιονομική προσαρμογή.

Επίσης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις στις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, προτάσσοντας άλλα μέτρα, όπως περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και προσαρμογές στην Υγεία. Πρόκειται για ιδέες που δεν θεωρούνται ρεαλιστικές από την τρόικα και απορρίφθηκαν. Βέβαια η παράταση στη πληρωμή αμυντικών προμηθειών είναι ένα ρεαλιστικό αίτημα, αλλά απορρίπτεται για λόγους που είναι σαφείς: οι προμηθευτές ταυτίζονται με τους δανειστές της χώρας. Η τρόικα δεν αποδέχεται ως προοπτική ούτε τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Για του� τεχνοκράτες της, αυτό το μέγεθος θεωρείται ανύπαρκτο. Επίσης οι πληροφορίες εμφανίζουν τους εκπροσώπους της να επιμένουν στο γνωστό πλαίσιο ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων με αύξηση της απασχόλησης, μείωση των εισφορών και διευκόλυνση των απολύσεων. Με δυο λόγια, δεν έχουν βρεθεί ακόμα ή δεν έχουν γίνει αποδεκτές, λύσεις που να απαντούν στο αίτημα για μισθολογικές περικοπές και απολύσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο οι σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων αναμένεται να δοκιμαστούν ή να περάσουν από ένα στάδιο αμηχανίας. Μετά την τελευταία συνάντηση τους, επισημάνθηκε ότι δεν απειλείται η κυβερνητική συνοχή, κάτι που μεταφράζεται ως στήριξη των εταίρων στην κυβέρνηση ακόμα και αν δεν ψηφιστούν από όλους όλα τα μέτρα. Αυτό, όμως, δεν αποκλείεται να φέρει Βενιζέλο και Κουβέλη αντιμέτωπους με το εσωτερικό των κομμάτων τους.   

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών